fbpx

Το Αμερικανικό… απωθημένο 

Το Αμερικανικό… απωθημένο 

Κάθε φορά που ο Σάσα Βεζένκοφ πλησιάζει στη μετακόμιση, η Ελλάδα τον κρατάει μακριά από τις ΗΠΑ.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του,  ο υψηλός δείκτης ευφυΐας του αποτελούσε το αντιστάθμισμα της χαμηλής αθλητικότητας του. Όσο τα χρόνια περνούν, ο Σάσα Βεζένκοφ συνεχίζει να εξελίσσει το μπασκετικό του IQ, μα την ίδια στιγμή έχει γίνει ένας αθλητής υποφερτός ή και καλός σε αρκετά επίπεδα. Ως εκ τούτου το προηγούμενο καλοκαίρι, για πρώτη φορά από τη στιγμή που έγινε ντραφτ to 2017, μια ομάδα του ΝΒΑ έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον, ώστε να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο μετακίνησης του στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. Οι Σακραμέντο Κινγκς, όμως, φαίνεται πως μένουν αρκετά πίσω στην «κούρσα» απόκτησης του, μετά την πρόσφατη επέκταση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό και το αμερικανικό όνειρο φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε Αμερικανικό… απωθημένο για τον αστέρα των «ερυθρόλευκων». Κι αυτό διότι πλέον συμπληρώνει μια δεκαετία που κάθε φορά που φτάνει κοντά στην μετακόμιση, η Ελλάδα τον κρατάει μακριά από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

H επιρροή της αδερφής 

Βέβαια η Αμερική βρίσκεται στο μυαλό του από παιδική ηλικία, ένεκα της μεγαλύτερης αδερφής του. Η Μικαέλα Βεζένκοβα μεγάλωσε μεν στη Κύπρο μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά το 2003 αποφάσισε να αποδεχθεί την μπασκετική υποτροφία που της πρόσφερε το πανεπιστήμιο Νορθ Καρολάινα Ούιλμινγκτον. Έπαιξε για τρία χρόνια και στο διάστημα αυτό, οι γονείς του Σάσα ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων μπάσκετ των γυμνασίων, την  στιγμή που ο γιος τους έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα με τον ΑΠΟΕΛ. Εν τέλει, οι δεσμοί του πατέρα του Σάσο με τον Άρη, οδήγησαν την οικογένεια στην Θεσσαλονίκη, όπου φάνηκε από τη πρώτη στιγμή το μεγάλο ταλέντο του Αλέξανδρου. 

Το «ναι» και το «όχι» στο Xavier 

Ως γνωστόν, στον «αυτοκράτορα» έγινε πολύ γρήγορα μέλος της ανδρικής ομάδας κι έτσι άρχισαν να ηχούν στα αυτιά του οι «σειρήνες», όχι του γυμνασιακού αλλά, του κολεγιακού πρωταθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περίοδος 2012-13 είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα, καθώς ο Βαγγέλης Αγγέλου στο πρότυπο του μέντορα του, Ντούσαν Ίβκοβιτς, του έδωσε χρόνο συμμετοχής διαπιστώνοντας το συνδυασμό ταλέντου του και μπασκετικής αντίληψης. Από τα DNPs και τα πεντάλεπτα των πρώτων αγωνιστικών, έφτασε να παίζει 20 και 25 λεπτά, όμως την ίδια στιγμή στον Άρη υπήρχε μεγάλη διοικητική αβεβαιότητα και σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το Xavier ήταν το πανεπιστήμιο που έκανε το πιο δυνατό recruiting στον ίδιο και στον ατζέντη του Νίκο Λώτσο, με αποτέλεσμα, ο Βεζένκοφ να δεσμευτεί υπογράφοντας το letter of intent τον Μάιο του 2013! Τότε ο Αγγέλου έκανε… ρελάνς, τονίζοντας στον παίκτη πως θα έχει ρόλο βασικό την σεζόν 2013-14, ενώ ο Λευτέρης Αρβανίτης φρόντισε ώστε να υπογραφεί ένα συμβόλαιο με υψηλότερες αποδοχές και χαμηλό buy out, είτε για το ΝΒΑ, είτε για κάποια άλλη Ευρωπαϊκή ομάδα. 

Προπονήσεις με τον γυμναστή του Καλάθη

Ως αποτέλεσμα, ο Ελληνόβούλγαρος φόργουορντ ήρε τη αρχική του δέσμευση και άφησε στα κρύα του λουτρού το Xavier. Την περίοδο 2013-14 πράγματι εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος του Άρη και το καλοκαίρι του 2014, στο Eurocamp του Τρεβίζο ο εκπρόσωπος του Νίκος Λώτσος, άρχισε να διερευνά το έδαφος για το ντραφτ του ΝΒΑ. Την επόμενη περίοδο, δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή, ενώ παράλληλα έβαλε το όνομα του και στην λίστα των παικτών του Eurocamp. Λόγω της συμμετοχής του Άρη στα ημιτελικά των πλει-οφς της Α1, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στο Τρεβίζο για να δείξει τις ικανότητες του μπροστά στους εκπροσώπους των 30 ομάδων του ΝΒΑ, αλλά και να περάσει από συνεντεύξεις κι έτσι αποφάσισε να αποσύρει την συμμετοχή του από το ντραφτ. 

Ακολούθως τον Ιούλιο του 2015, μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα. Η πρώτη του χρονιά κύλησε αδιάφορα, καθώς ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε την πολυτέλεια να ρισκάρει με την χρησιμοποίηση του και το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να δουλέψει για πρώτη φορά οργανωμένα, ώστε να βελτιώσει το σώμα του. 

Πήγε για ένα μήνα στην Φλόριντα και ακολούθησε το πρόγραμμα του Τζεφ Χιγκέρα, γυμναστή του Νικ Καλάθη. Ουδείς μπορεί να πει πως η σωματοδομή του άλλαξε ριζικά, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να χάσει μερικά περιττά κιλά, να μειώσει το ποσοστό λίπους του και να αυξήσει τη ταχύτητα του. 

Η διαδρομή του ΝΒΑ και η κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα

Έτσι στο τέλος της σεζόν 2016-17, έχοντας κάνει με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα μια πολύ καλύτερη δεύτερη χρονιά στην Μπαρτσελόνα, «έπεισε» τους Νετς να τον κάνουν ντραφτ στο Νο57. Στο Μπρούκλιν ουδέποτε είδαν ζεστά το ενδεχόμενο απόκτησης του κι έτσι έστειλαν τα δικαιώματα του στο Κλίβελαντ, σαν trade filler της μεγάλης ανταλλαγής του Τζέιμς Χάρντεν. Ούτε όμως οι Καβαλίερς είχαν σχέδια να τον εντάξουν στο ρόστερ τους κι έτσι με χαρά αποδέχτηκαν την προσφορά του Σακραμέντο την μέρα του ντραφτ του 2022. Το 1,75 εκατομμύριο δολάρια που πήραν οι Κινγκς για να δώσουν το Νο49 στο Κλίβελαντ ήταν μικρό ποσό, πλην όμως η διαφορά «καλύφθηκε» με τον Βεζένκοφ, στον οποίο οι «βασιλιάδες» ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία. 

Ο παίκτης του Ολυμπιακού ασφαλώς κολακεύτηκε από το ενδιαφέρον, αλλά απέρριψε τη πρόταση τους να ταξιδέψει στο Λας Βέγκας για να συναντηθεί μαζί τους. 

Πριν από ένα μήνα, ο assistant GM του Σακραμέντο Ουές Ουίλκοξ βρέθηκε στην Ελλάδα και τον παρακολούθησε δια ζώσης στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την Φενέρ και παράλληλα συνομίλησε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Ήταν μια κίνηση ρουτίνας που κάθε ομάδα του ΝΒΑ κάνει με τους international παίκτες των οποίων τα δικαιώματα διατηρούν. 

Ίσως, όμως, να ήταν και η κίνηση που οδήγησε τους Πειραιώτες στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επέκταση του συμβολαίου και στην ματαίωση της μετακόμισης του Βεζένκοφ στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ