fbpx

Κίνηση-ματ κι απέναντι στους Κινγκς

Κίνηση-ματ κι απέναντι στους Κινγκς

Ανανεώνοντας το συμβόλαιο του Βεζένκοφ με αυξημένο NBA-buy out, ο Ολυμπιακός περιόρισε αισθητά την “αμερικανική απειλή”.

Η επιτυχία του Ολυμπιακού με την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του Αλέξανδρου Βεζένκοφ έχει τρεις διαστάσεις. Οι δύο πρώτες είναι προφανείς. Αφενός οι Πειραιώτες “έδεσαν” το (αυτή τη στιγμή) πολυτιμότερο περιουσιακό τους στοιχείο με προνομιακούς όρους, αφετέρου πραγματοποίησαν επίδειξη ισχύος απέναντι στους ανταγωνιστές τους στην Ευρωλίγκα, αποσύροντας σε ανύποπτη στιγμή από την αγορά έναν από τους 5-6 πολυτιμότερους παίκτες του μεταγραφικού παζαριού. Καλά πληροφορημένες πηγές από την Ισπανία αναφέρουν πως παρότι η προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έληγε το 2024, το ερχόμενο καλοκαίρι ο ελληνοβούλγαρος φόργουορντ αναμενόταν να αποτελέσει διακαή πόθο για τουλάχιστον μία πρώτης κλάσης ευρωπαϊκή ομάδα, αφού το ποσό που προβλεπόταν να εισπράξει από τον Ολυμπιακό ήταν χαμηλό με βάση την “χρηματιστηριακή” του αξία.

Η τρίτη διάσταση του θέματος έχει να κάνει με το ΝΒΑ και το στενό μαρκάρισμα που από πέρσι δέχεται ο παίκτης από τους Σακραμέντο Κινγκς. Οι αδελφοί Αγγελόπουλου όχι μόνο επιμήκυναν την συμφωνία με τον Βεζένκοφ με τους δικούς τους όρους (θα λάβει 1,5εκ ευρώ για τη σεζόν 2023-’24 και 2εκ ευρώ για την επόμενη, ποσά αισθητά μικρότερα συγκριτικά, για παράδειγμα, με τα 6εκ ευρώ που λαμβάνει ετησίως ο Μίροτιτς από την Μπαρτσελόνα), αλλά κατάφεραν να αυξήσουν το “buy out” για το ΝΒΑ σε ένα επίπεδο που αυτομάτως κάνει… δύσκολη την ζωή των αμερικανών, εφόσον το καλοκαίρι επανέλθουν, επιχειρώντας να τον πείσουν να περάσει τον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ρήτρα αποδέσμευσης του Βεζένκοφ για την Αμερική ορίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1,6 και στα 1,8 εκ. δολάρια (λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 1,5εκ ευρώ, δηλαδή). Ο συγκεκριμένος όρος που  οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού πέτυχαν να συμπεριληφθεί στη νέα συμφωνία, μπορεί να εκληφθεί κι ως κίνηση-ματ απέναντι στους Κινγκς, για τον εξής απλό λόγο. Με δεδομένο πως το ανώτατο ποσό που μπορεί να δαπανήσει μία ομάδα του ΝΒΑ για να σπάσει το ευρωπαϊκό συμβόλαιο ενός παίκτη είναι τα 850 χιλ. δολάρια, ο 27χρονος φόργουορντ θα χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του περίπου 1εκ. δολάρια στον Ολυμπιακό αν στο τέλος της τρέχουσας σεζόν αποφασίσει να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο. 

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν πάρουμε ως δεδομένο πως ο Βεζένκοφ δεν θα θελήσει να γίνει… Καμπάτσο (να πάρει δηλαδή ένα τεράστιο ρίσκο, όπως αυτό του Αργεντίνου, που υπέγραψε στο ΝΒΑ με ένα μικρό ποσό, με αποτέλεσμα να χρωστάει ακόμα ένα αξιοσέβαστο ποσό στις τράπεζες, όπως πρόσφατα ανέλυσε στο apexsports.gr o Ρήγας Δάρδαλης), αλλά θα αποφασίσει να διεκδικήσει συμβόλαιο που θα του αποφέρει ένα “καθαρό” ποσό παραπλήσιο με αυτό που προκύπτει από το νέο του deal με τον Ολυμπιακό, τότε οι Κινγκς θα χρειαστεί να ρίξουν στο τραπέζι το λιγότερο 10εκ. δολάρια για δύο χρόνια! 

Με δεδομένο πως η εφορία στις ΗΠΑ ξεκινάει από το 40% και πολλές φορές (ανάλογα με την Πολιτεία που έχει έδρα η ομάδα) αγγίζει το 50%, από τα 10εκ. μεικτά που θα ορίζει η συμφωνία, ο χαρισματικός πάουερ φόργουορντ θα βάλει στην τσέπη του κάτι παραπάνω από τα μισά. Από αυτά τα 5εκ., το 20% θα πάει στον Ολυμπιακό για τη ρήτρα αποδέσμευσης, άρα το ποσό που θα απομείνει (4εκ. δολάρια) θα είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο του νέου του συμβολαίου με την ομάδα του Πειραιά (3,5 εκ. ευρώ για δύο χρόνια). Βλέπετε, οι ευρωπαϊκές ομάδες καταβάλουν στους παίκτες το “καθαρό” ποσό που υπογράφουν κι επωμίζονται εκείνες το βάρος που προκύπτει από τον φορολογικό συντελεστή, αντίθετα δηλαδή απ’ ό,τι συμβαίνει στην Αμερική.

Ωραία όλα αυτά, θα απαντήσουν εκείνοι που γνωρίζουν καλά τα οικονομικά μεγέθη του ΝΒΑ, αλλά ένα συμβόλαιο της τάξεως των 5εκ. δολαρίων ετησίως ισοδυναμεί στις περισσότερες των περιπτώσεων με… ψίχουλα για τα στάνταρ των Αμερικανών. Σωστά, αλλά αυτή είναι μονάχα η μισή αλήθεια. Μπορεί πράγματι η περίφημη middle-exception να ανήκει στην “μικρομεσαία” βαθμίδα των συμβολαίων, τουλάχιστον για τις ομάδες που είτε μένουν κάτω από το salary cap, είτε κάνουν μικρή υπέρβαση σε αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δίνεται εύκολα σε παίκτες που δεν προορίζονται για βασικοί. Ειδικά μάλιστα όταν εκείνοι έχουν μηδενική προϋπηρεσία στο ΝΒΑ. 

Οι Κινγκς διαθέτουν ήδη στη θέση “4” έναν παίκτη που συνδυάζει νιάτα και προοπτική (Κίγκαν Μάρεϊ), τον οποίο επέλεξαν στη “λοταρία” του πρόσφατου ντραφτ. Με μια ρεαλιστική προσέγγιση των δεδομένων λοιπόν, ο Βεζένκοφ θα είναι ικανοποιημένος αν κερδίσει μία θέση ανάμεσα στην 9η και (στην καλύτερη περίπτωση) στην 7η του rotation των Κινγκς. Ας βαφτίσουμε τον πιθανό του ρόλο ως ο “πρώτος forward από τον πάγκο”, κάτι που αντιστοιχεί σε χρόνο συμμετοχής μεταξύ 20 και 25-26 λεπτών. Αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος και του Καμπάτσο όταν υπέγραψε με το Ντένβερ, το οποίο ωστόσο τον πλήρωσε κάτι περισσότερο από τα μισά (3εκ δολάρια ετησίως) σε σχέση με το συμβόλαιο που θα χρειαστεί να προσφέρει το Σακραμέντο στον σπουδαίο σκόρερ του Ολυμπιακού. Αυτό ακριβώς σκέφτονται ο Παναγιώτης κι ο Γιώργος Αγγελόπουλος και χαμογελούν πονηρά. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ