fbpx

Bac-on, Vezenk-off ball! 

Bac-on, Vezenk-off ball! 

Μπέικον και Βεζένκοφ «βομβαρδίζουν» τα καλάθια της Ευρωλίγκας, έχοντας τελείως διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού και όντες οι καλύτεροι στο είδος τους. 

Είναι οι πιο παραγωγικοί παίκτες των ομάδων τους, μα η φύση του παιχνιδιού τους είναι τελείως διαφορετική. Ο ένας χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του για να «διαλύσει» οποιονδήποτε αντίπαλο και στον άλλον αρκεί ο απολύτως απαραίτητος χρόνος για να την «αναπαύσει» στο καλάθι. Ο Ντούειν Μπέικον και ο Σάσα Βεζένκοφ αποτελούν δύο από τους τρεις καλύτερους σκόρερ της Ευρωλίγκας και φυσικά είναι «προνόμιο» για το ελληνικό μπασκετικό κοινό να τους απολαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση. 

Ωστόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Βεζένκοφ στο ντέρμπι των «αιωνίων» και ο Ολυμπιακός θα χάσει από το παιχνίδι του όλα αυτά που αναφέρουμε πιο κάτω και φυσικά όλα τα κρίσιμα καλάθια που πετυχαίνει σε δύσκολες στιγμές για τους «ερυθρόλευκους».

Ο «άρχοντας» της… απομόνωσης

O Αμερικανός κόμπο φόργουορντ του Παναθηναϊκού βρίσκεται στην κορυφή της διοργάνωσης με 20,3 πόντους ανά αγώνα και παράλληλα είναι ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους σε κατάσταση απομόνωσης! Για την ακρίβεια σημειώνει 5,7 πόντους και αφήνει δεύτερο τον περσινό του συμπαίκτη στη Μονακό Μάικ Τζειμς, του οποίου η μέση παραγωγικότητα σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός είναι 5,5 πόντοι! Βέβαια ο Αμερικανός γκαρντ είναι πρώτος σε ποσοστό, καθώς το 30,1% των κατοχών του είναι isolations (ή isos σε συντομογραφία), ενώ ο Μπέικον είναι στο 29,8%. 

Την τριπλέτα των πιο παραγωγικών παικτών σε αυτόν τον τρόπο επίθεσης συμπληρώνει ο Ουίλ Κλάιμπερντης Εφές, ο οποίος εφέτος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην Ευρωλίγκα. 

Με πιστοποίηση… ΙSO 

Παίκτης Πόντοι μ.ο.  Πόντοι από isos Ποσοστό κατοχών με isos
Ντούειν Μπέικον 20,3 (1ος στη διοργ/ση) 5,7 29,8%
Μάικ Τζέιμς 18,2 (4ος) 5,5 30,1%
Ουίλ Κλάιμπερν 19,3 (2ος 3,9 19,9% 

Η άνοδος του Σάσα 

Την ίδια στιγμή ο Σάσα Βεζένκοφ λειτουργεί τελείως διαφορετικά. Είναι με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο ο πιο αποτελεσματικός cutter («κόφτης»), η αν προτιμάτε (καθώς η μπασκετική ορολογία είναι ανεξάντλητη) off ball παίκτης, της διοργάνωσης. Ο Ελληνοβούλγαρος φόργουορντ πετυχαίνει 4,1 πόντους ανά αγώνα,  ενώ δεύτερος είναι ο Αμερικανός σέντερ της Μονακό Ντόντα Χολ με 2,8. 

Σημαντικότατη είναι η άνοδος του σε σχέση με την περσινή περίοδο στον συγκεκριμένο τομέα. Την περίοδο 2021-22 το 12,4% των κατοχών του ήταν από «κοψίματα» ενώ φέτος έχει ανέβει στο 19,1%! 

Καλάθια χωρίς τη… μπάλα 

Παίκτης Πόντοι μ.ο.  Πόντοι από cuts Ποσοστό κατοχών με cuts
Σάσα Βεζένκοφ 19,2 (3ος στη διοργ/ση) 4,1 19,1%
Ντόντα Χολ 7,5 (96ος 2,8 34,1%
Κριστ Κουμάτζε 7,6 (95ος 2,7 29,9% 

Βίοι αντίθετοι 

Η τελείως διαφορετική αγωνιστική φυσιογνωμία των δύο αρχισκόρερ των αιώνιων αντιπάλων, πιστοποιείται μέσα από την στατιστική. Ο Μπέικον σε δέκα παιχνίδια, έχει όλη κι όλη μια (!) κατοχή από «κόψιμο», ενώ αντιστοίχως ο Βεζένκοφ έχει μόλις τέσσερα isos. 

 Παίκτης Κατοχές με cuts(πόντοι) Κατοχές με isos(πόντοι)
Σάσα Βεζένκοφ 41 (35) 4 (8)
Ντούειν Μπέικον 1 (2) 62 (57) 
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ