Πριν από επτά χρόνια ο νυν βασικός υποψήφιος για το MVP του ΝΒΑ, Τζέισον Τέιτουμ ήταν ένας εκτελεστής με μηδενική αυτοπεποίθηση πίσω από την γραμμή των τριών πόντων.
Η εμφάνιση του απέναντι στους Μπακς πέρασε ήδη στην ιστορία ως μια από τις καλύτερες την ημέρα των Χριστουγέννων. Για να είμαστε ακριβείς ήταν η δεύτερη πιο παραγωγική από έναν «Κέλτη», μετά τους 45 πόντους που είχε βάλει ο συγχωρεμένος Τομ Χέινσον απέναντι στους Σίρακιους Νάσιοναλς το μακρινό 1961. Μέχρι να φτάσει, όμως, στο σημείο να «κερνάει» με 41 πόντους τον Γιάννη και τους συμπαίκτες του, ο Τζέισον Τέιτουμ διένυσε μια μεγάλη διαδρομή. Το αξιοσημείωτο αυτής ήταν πως στο ξεκίνημα της είχε θεωρηθεί ανεπαρκής σουτέρ.
Η πρώτη του… διεθνής εμφάνιση
Η πρώτη φορά που ο (στην παρούσα φάση) βασικός υποψήφιος για το MVP του 2023 παρουσιάστηκε στην… διεθνή σκηνή του μπάσκετ ήταν στο Παγκόσμιο παίδων του 2014 στο Ντουμπάι. Ο προπονητής Ντον Σογουόλτερ τον είχε επιλέξει στην δωδεκάδα, αλλά δεν τον εμπιστευόταν τόσο και ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν η αδυναμία του πίσω από τα 6,75μ. Είναι χαρακτηριστικό πως έδινε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στον Τέρανς Φέργκιουσον (ο οποίος αργότερα αγωνίστηκε στους Θάντερ και πέρσι είχε ένα βραχύβιο πέρασμα από το Λαύριο), λόγω της ευχέρειας του από την περιφέρεια.
Ο Φέργκιουσον σε επτά παιχνίδια και 20 λεπτά μέσης συμμετοχής στο Ντουμπάι είχε 12/29 τρίποντα, ήτοι 41,4%, ενώ ο Τέιτουμ στις ίδιες συμμετοχές με 17 λεπτά ανά αγώνα είχε μόλις 3/12 δηλαδή 25%. Σε εκείνο το τουρνουά, οι Αμερικανοί (ως είθισται) πήραν το χρυσό, ενώ η δική μας Εθνική των Χαραλαμπόπουλου, Παπαγιάννη, Μουράτου είχε αποκλεισθεί στην φάση των “16” από την Αυστραλία του Άιζακ Χάμφρις, δίχως να προλάβει να αγωνισθεί απέναντι στο Τέιτουμ και την παρέα του.
Η μονομαχία του Ηρακλείου
Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, στο Παγκόσμιο εφήβων του Ηρακλείου, είχε φτάσει η ώρα για την μονομαχία με τους Αμερικανούς.
Προπονητής της δικής μας U19 ήταν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και δίπλα στην τριπλέτα του Ντουμπάι είχαν προστεθεί οι 96άρηδες Μήτογλου, Τσαλμπούρης, Τολιόπουλος και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ!
Στον αντίποδα ο (τότε προπονητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα και) εκλέκτορας των Αμερικανών Σον Μίλερ, είχε συμπληρώσει τους (χρυσούς στο Ντουμπάι) Τέιτουμ, Τζάιλς, Φέργκιουσον, Τζάκσον, με τον 96άρη Τζέιλεν Μπράνσον.
Οι δύο ομάδες είχαν φτάσει αήττητες στην ημιτελική φάση και η μεταξύ τους μονομαχία είχε οριστεί στις 4 Ιουλίου.
Στο scouting των αντιπάλων, η οδηγία που είχε δώσει ο Παπαθεοδώρου ήταν απλή. «Αφήστε τον Τέιτουμ να σουτάρει τρίποντα»!
Στις μέρες μας μπορεί να φαντάζει τρελή, αλλά τότε η προτροπή του νυν προπονητή του Κολοσσού Ρόδου, ήταν απολύτως λογική.
Ο Τέιτουμ στα πέντε πρώτα ματς του τουρνουά είχε συνολικά 3/7 πίσω από την γραμμή και ναι μεν το ποσοστό του ήταν αξιοπρεπές, πλην όμως ήταν φανερό πως δεν είχε εμπιστοσύνη στο σουτ του.
Στον ημιτελικό, ο Χαραλαμπόπουλος του έδινε όσο χώρο ήθελε στην περιφέρεια και ο αντίπαλος του ξεκίνησε με ένα άστοχο δίποντο από τα πέντε μέτρα και άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα για τρίποντο.
Ο στόχος είχε επιτευχθεί…
Το πόστερ κάρφωμα αλά Christmas Day
Ο νυν σούπερ-σταρ του ΝΒΑ των 30,9 πόντων ανά αγώνα «μπλοκαρίσθηκε» πνευματικά και μέχρι το τέλος του ματς, δεν επιχείρησε άλλο σουτ από την περιφέρεια. Το πρώτο του καλάθι ήταν ένα εκπληκτικό κάρφωμα που θύμισε το χθεσινό (25/12) πόστερ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Σέλτικς – Μπακς | ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ poster – dunk του Τέιτουμ στον Γιάννη!”,”description”:” ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ πόστερ του Τέιτουμ πάνω στον Γιάννη!”,”thumbnailUrl”:”https://i4thumbs.glomex.com/dC1icnltcWgyYzByMHgvMjAyMi8xMi8yNS8yMy8xM180OF82M2E4ZDkyYzlkMTc4LmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT34S”,”uploadDate”:”2022-12-25T23:12:26.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z17lbwhjpot&playlistId=v-cpba14u9eh9t”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}},”regionsAllowed”:”GR”}
Στην συνέχεια πέτυχε άλλα δύο καρφώματα και δύο λέι-απ. Η Ελλάδα ηττήθηκε μεν με 82-76, αλλά η δουλειά πάνω στον Τέιτουμ είχε αγγίξει το τέλειο, καθώς ολοκλήρωσε τον ημιτελικό με 11 πόντους σε 21 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 1/1 βολή, 5/8 δίποντα και 0/1 τρίποντο.
Από το Παγκόσμιο του 2015 ως το Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι του 2022 απέναντι στους Μπακς, φυσικά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι για τον «Ιάσωνα».
Η μαθητεία του δίπλα στον Μάικ Σιζέφσκι στο Ντιουκ, τον Μπραντ Στίβενς στους Σέλτικς και τον Γκρεγκ Πόποβιτς στην Εθνική Αμερικής τον έκαναν ένα από τα καλύτερα «φτερά» του Παγκόσμιου μπάσκετ. Και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει όπως ο Παπαθεοδώρου «αφήστε τον να σουτάρει»…
Οι καλύτερες στιγμές του ημιτελικού του 2015 ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική του Τέιτουμ: