fbpx

Ύψιστη τιμή και… μπίζνα (vid)

Ύψιστη τιμή και… μπίζνα (vid)

Το ΝΒΑ κάνει τζίρο πάνω από μισό δισεκατομμύρια δολάρια στην Christmas Day, καθώς οι πέντε αγώνες της προκαλούν τεράστιο εμπορικό και αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Αν στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα αποφασιζόταν να διεξαχθεί αγωνιστική μέρα τα Χριστούγεννα, πιθανότατα παίκτες και ομάδες θα ανακοίνωναν την… αποχώρηση τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην Αμερική τα πράγματα είναι (αρκετά) διαφορετικά, σε τέτοιο βαθμό που η Christmas Day του ΝΒΑ να θεωρείται μέγιστο αγωνιστικό και οικονομικό γεγονός. Η λίγκα έχει φροντίσει τόσο το «περιτύλιγμα» όσο και το ίδιο το «προϊόν» να είναι τρομερά ελκυστικά, με αποτέλεσμα να βγαίνει πολλαπλά ωφελημένη από την συγκεκριμένη μέρα. 

Η «εξαίρεση» λόγω covid του 2021

Ιδίως η φετινή μέρα Χριστουγέννων αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία, μετά την ομολογουμένως «αποτυχημένη» περσινή. Τα πέντε παιχνίδια που έγιναν στις 25 Δεκεμβρίου του 2021 ήταν αυτά με την  χαμηλότερη τηλεθέαση της τελευταίας 25ετίας! Αυτό μείωσε τα έσοδα που είχε το πρωτάθλημα από τους χορηγούς του και τις διαφημίσεις και αποτέλεσε «πλήγμα» στο γόητρο του. Το παιχνίδι του επαγγελματικού πρωταθλήματος φούτμπολ (NFL) ανάμεσα στους Κλίβελαντ Μπράουνς και τους Γκριν Πει Πάκερς είχε σπάσει τα κοντέρ της τηλεθέασης με ποσοστό 10,8% και συνολικούς τηλεθεατές που έφταναν τα 28,5 εκατομμύρια! Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα νούμερα του ΝΒΑ ήταν μόλις 1,7% και 4,1 εκατομμύρια. 

Ο αγώνας στην κεντρική τηλεοπτική ζώνη (primetime) ανάμεσα στους Λέικερς και τους Νετς εξελίχθηκε σε φιάσκο, ένεκα των απουσιών λόγω Covid-19 του Ντουράντ, του Έρβινγκ και του Άντονι Ντέιβις, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα ματς (Νικς-Χοκς, Μπακς-Σέλτικς, Ουόριορς-Σανς, Τζαζ-Μάβερικς) δεν κατάφεραν να «σώσουν» την κατάσταση. 

Ο τζίρος και οι αποδείξεις 

Η περσινή σεζόν, όμως, απλά αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, που θέλει τον κόσμο και τις εταιρείες στην Αμερική να τρελαίνονται για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό πως το ΝΒΑ κάνει τζίρο την συγκεκριμένη μέρα, που ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια! Γι’ αυτό κιόλας, οι ιδιοκτήτες και το πρωτάθλημα είχαν ασκήσει ασφυκτική πίεση στην Ένωση παικτών, να ξεκινήσει η κανονική περίοδος της σεζόν 2020-21 στις 22 Δεκεμβρίου του 2020, αν και οι τελικοί στη φούσκα του Ορλάντο είχαν ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου. 

Ο λόγος που βιάζονταν ήταν πως υπολόγιζαν ότι αν η αγωνιστική χρονιά ξεκινούσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το πρωτάθλημα θα είχε κέρδος (όχι τζίρο) που θα έφτανε τα 500 εκατομμύρια κι έτσι θα κάλυπτε μέρος της (μεγάλης) χασούρας από την σεζόν 2019-20 του κορονοϊου. 

Μάλιστα είχαν και αποδείξεις περί αυτού, καθώς το 2011 όταν έλαβε χώρα το τελευταίο λοκ-άουτ, μετά την συμφωνία των ομάδων με τους παίκτες, η regular season της περιόδου 2011-12 είχε ξεκινήσει στις 25 Δεκεμβρίου του 2011 και είχε κάνει εντυπωσιακά νούμερα με μερίδιο 3,5% και συνολικούς τηλεθεατές 6,3 εκατομμυρίων ευρώ. 

Από το 2008 που το ΝΒΑ υιοθέτησε το format των πέντε χριστουγεννιάτικων αγώνων, σημειώθηκαν οι καλύτερες «επιδόσεις» της Christmas Day και λειτούργησαν σαν «μπούσουλας» για τα επόμενα χρόνια. 

Η ιστορική κόντρα Σακίλ-Κόμπε 

Περάν όμως του μεγάλου οικονομικού οφέλους, το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχει καταφέρει να προσδώσει ιδιαίτερο γόητρο στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Οι ομάδες και οι παίκτες όχι μόνο δεν τα αντιμετωπίζουν σαν αγγαρεία, αλλά αντιθέτως θεωρούν μεγάλη τιμή και τους δίνει τεράστιο κίνητρο να αγωνίζονται την συγκεκριμένη μέρα. Και τα πέντε παιχνίδια έχουν Παναμερικανική κάλυψη από το ESPN και το ABC, ενώ τα τοπικά δίκτυα που καλύπτουν τις ομάδες απαγορεύεται να τα μεταδώσουν. 

Το ΝΒΑ επιλέγει ομάδες ή σε πολλές περιπτώσεις πρόσωπα που προκαλούν ή έχουν ήδη δημιουργήσει ίντριγκα, ώστε να κάνουν το προϊόν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό. Το πιο εμπορικό ματς όλων των εποχών ήταν αυτό ανάμεσα στους Λέικερς και τους Χιτ το 2004, όταν ο Σακίλ είχε αντιμετωπίσει για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή (που ο ίδιος είχε απαιτήσει) στο Μαιάμι τον (τότε) άσπονδο εχθρό του Κόμπε Μπράιαντ. 

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ