fbpx

Ιστορική στιγμή!

Ιστορική στιγμή!

Η Ίρια Λούξια έγινε η πρώτη γυναίκα χεντ κόουτς σε επαγγελματική ομάδα ανδρών στα χρονικά του ισπανικού μπάσκετ .

To παιχνίδι της Ισπανικής Α2 (LEb oro) ανάμεσα στην Ορένσε και την Μπούργος το βράδυ της Τρίτης (20/12), ήταν ιδιαίτερο, αλλά και συνάμα ιστορικό. Ο λόγος είναι πως και οι δύο ομάδες είχαν απολύσει τους προπονητές τους πριν από τον μεταξύ τους αγώνα, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε μια γυναίκα να γίνει η πρώτη στην ιστορία του Ισπανικού μπάσκετ, που καθοδήγησε ομάδα ανδρών ως χεντ-κόουτς!

Η Ίρια Λούξια είχε αυτή την τιμή μετά την απόλυση του Γκιγιέρμο Αρένας και φρόντισε να την συνδυάσει με νίκη. Η Ορένσε επικράτησε με 95-91 της Μπούργκος, η οποία από την δική της πλευρά είχε απολύσει το Πάκο Όλμος. Μάλιστα αντικαταστάτης του Ισπανού τεχνικού, θα είναι ο πρώην προπονητής του Ιωνικού και της ΑΕΚ Κούρο Σεκούρα, ο οποίος την φετινή περίοδο ζούσε στη Αθήνα, μαζί με την γυναίκα του, καθώς ο μεν γιος του Κουρίτο παίζει στο εφηβικό του Ολυμπιακού, η δε κόρη του Μαρ στις Εσπερίδες.

Η Λούξια είχε προσληφθεί το καλοκαίρι του 2021 ως βοηθός του Αρένας, ενώ νωρίτερα στην καριέρα είχε θητεύσει πάλι ως ασίσταντ στην Κορούνια από το 2014 ως το 2018.

Πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη γυναίκα σε μια από τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες (ACB, Leb Oro, Leb Plata) που έστω και για έναν αγώνα εκτέλεσε χρέη χεντ κόουτς.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ