fbpx

Το «παρανοϊκό» στατιστικό του Βεζένκοφ – Η αιτία για την ήττα του Ολυμπιακού στο Αστρομπάλ

Το «παρανοϊκό» στατιστικό του Βεζένκοφ – Η αιτία για την ήττα του Ολυμπιακού στο Αστρομπάλ

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Βιλερμπάν για την 14η αγωνιστική της Euroleague. Ένα ματς που εν πολλοίς έμοιαζε σίγουρο, ειδικά με την εικόνα των «ερυθρολεύκων» στο πρώτο ημίχρονο. Τι προκύπτει από την ανάλυση του video και των analytics για την κατάρρευση του δευτέρου 20λεπτου; Πως η ήττα αποδίδεται… δια της τεθλασμένης στον Βεζένκοφ.

(Φυσικά δεν φταίει ο Ελληνοβούλγαρος φόργουορντ για την αποτυχία του Ολυμπιακού  στο Αστρομπάλ απέναντι στη μαχητική Βιλερμπάν). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μαεστρικό πρώτο ημίχρονο βασισμένο στη γενικότερη φιλοσοφία του Ολυμπιακού

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Μπαρτζώκα είχε σαφέστατο πλάνο, αλλά και τον τρόπο για να το ακολουθήσει πιστά. Ξεκίνησε με τον Φαλ πάνω στον συνονόματο του από τη Βιλερμπάν. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στοχεύσει τα κοψίματα στη πλάτη του Σενεγαλέζου ψηλού κι αυτό πέτυχε.

«Κλειδί» ήταν οι τρομερές off ball κινήσεις, με σημείο αναφοράς τον Βεζένκοφ που τείνουν να γίνουν ρουτίνα στον φετινό Ολυμπιακό. Πάνω σε αυτό θα σας παραθέσουμε στη συνέχεια δύο παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές και παράλληλα ρίχνουν φως στις δυσλειτουργίες του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετική ημέρα και στον Κάνααν που επιβεβαίωσε πως πλέον έχει διαφορετική ψυχολογία, παίρνοντας όλα τα σουτ και δίνοντας άλλον «αέρα» επιθετικά. Ο Σλούκας μοίραζε μαεστρικά τη μπάλα, το ίδιο και ο Ουόκαπ, με την επίθεση του Ολυμπιακού να μοιάζει με συμφωνική ορχήστρα.

Όλα άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η Βιλερμπάν έβγαλε σκληράδα στην άμυνα. Το -20 μέσα στην έδρα της παραήταν βαρύ για το δεχτεί και έτσι, χωρίς να έχει κάτι να χάσει, πίεσε ασφακτικά την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Μια περιφέρεια που πιάστηκε αδιάβαστη και αποδείχτηκε φανερά ανέτοιμη για να αντιμετωπίσει σε βάθος 20 λεπτών την αντίδραση των Γάλλων.

Με βαση όσα είδαμε μέσα από την τηλεοπτικό φακό, ακόμη και στα time-out υπήρχε μια χαλαρότητα, την ώρα που ο κόουτς Μπαρτζώκας επιχειρούσε να επισημάνει τα λάθη στους παίκτες του. Πρέπει να επισημανθεί πως ο κόουτς χρησιμοποίησε λιγότερους από την ώρα που η ομάδα του άρχισε να χάνει την διαφορά, “κλείνοντας” το rotation σε σχέση με τα δύο πρώτα δεκάλεπτα. Αυτό ίσως έπαιξε το ρόλο του στο θέμα της ενέργειας. 

Γενικότερα ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο «σοκ» προσπάθησε να προσαρμόσει την άμυνα του, εστιάζοντας πάνω στην τρομερή ευστοχία των Γάλλων.

Μάταια, αφού δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια και συγκέντρωση και παράλληλα οι παίκτες του Πάρκερ… τα έβαλαν όλα. Φυσικά συνυπολογίζεται και το τραγικό λάθος στην τελευταία φάση. Εκεί που ο Παπανικολάου ήταν πάνω στον Ντε Κολό και στο μικρό drive του Γάλλου ήρθε το double-team του Βεζένκοφ. Ο Ντε Κολό πάσαρε στον Νουά, ο οποίος ήταν πλέον στην επίβλεψη του Λαρεντζάκη που άργησε πολύ να πάει. Ο Γάλλος ευστόχησε στα 0.3’’, δίνοντας τη νίκη στη Βιλερμπάν.

Η «παραμετροποίηση» του Βεζένκοφ ήταν το κλειδί

Ήρθε όμως η ώρα για τα παραδείγματα. Είδαμε δύο διαφορετικούς Βεζένκοφ, με την ραγδαία αλλαγή στον τρόπο δράσης από ημίχρονο σε ημίχρονο να δείχνει το τι έφταιξε στην ήττα του Ολυμπιακού.

Όπως προείπαμε, οι Πειραιώτες δουλεύουν καλύτερα απ’ τον καθένα τις κινήσεις off ball. Τα διαρκή κοψίματα στην πλάτη του αντιπάλου και οι σωστές τοποθετήσεις των παικτών του Μπαρτζώκα πρέπει να διδάσκονται σε σεμινάριο.

Ο Βεζένκοφ απ’ την πλευρά του, είναι ο καλύτερος στην Ευρώπη όταν κινείται μακριά από τη μπάλα. Το έκανε άριστα στο πρώτο ημίχρονο με την Βιλερμπάν και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα ειδικά στατιστικά.

Στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Βεζένκοφ μέτρησε μόλις 1 ντρίπλα και 13 επαφές με τη μπάλα πετυχαίνοντας συνολικά εννέα πόντους, με 1/1 τρίποντο και 3/3 δίποντα. Τα δύο εκ των τριών διπόντων, τα έβαλε σχεδόν μόνος του κάτω από το καλάθι, ενώ το ένα το πέτυχε κοντά στο middle post.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ελληνο-Βούλγαρος δεν έπαιξε πολύ, με την διαφορά σε υψηλά επίπεδα, κάνοντας 0 (μηδέν) ντρίπλες αλλά με μόλις 1 επαφή που του απέφερε δύο πόντους, με το καλάθι να μπαίνει ξανά μέσα από τη ρακέτα.

Η ανάλυση της «τοποθεσίας» κάθε καλαθιού (στην πλειοψηφία τους ήταν σουτ κοντινής απόστασης), σε συνδυασμό με τις ντρίμπλες που χρειάστηκε για να τα πετύχει, δείχνουν πως ο Βεζένκοφ δεν εκβίασε καταστάσεις, επιβεβαιώνοντας την μοναδική ικανότητα του να κινείται χωρίς την μπάλα. Παράλληλα τα στοιχεία αποτυπώνουν τη συνέπεια των συμπαικτών του, στην προσπάθειά τους να τον εκμεταλλευτούν. Η μπάλα κινείται με αστραπιαία ταχύτητα και ακρίβεια κι αυτό είναι το τέλειο περιβάλλον για να λειτουργήσει ο κορυφαίος off ball παίκτης της Ευρωλίγκας. 

Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο, όλα άλλαξαν με την πίεση των Γάλλων. Ο Βεζένκοφ αναγκάστηκε να βάλει τη μπάλα στο πάτωμα, αφού ο οξυδερκής Πάρκερ την έστελνε με τον τρόπο του σε εκείνον, επιχειρώντας να μπλοκάρει τους δύο δημιουργούς, Σλούκα-Ουόκαπ. 

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Βεζένκοφ έκανε 8 ντρίμπλες και 10 επαφές με τη μπάλα, πετυχαίνοντας μόλις 2 πόντους (το 44-56 του Ολυμπιακού στο 27’).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο που ήρθε και η ολική ανατροπή των Γάλλων, ο Βεζένκοφ μέτρησε 10 ντρίμπλες και μόλις 6 (!) επαφές με τη μπάλα.

Γενικότερα η φιλοσοφία του Πάρκερ ήταν να πάρει τη μπάλα ο Βεζένκοφ ψηλά στο καλάθι και να αναλωθεί στα hand-off, πράγμα που συνέβη. Έπειτα όλες οι άμυνες ήταν deny, ώστε να μην ξαναπάρει μπάλα, κάτι που επίσης πέτυχε αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των επαφών στα κρίσιμα.

Συμπερασματικά…

Ο Ολυμπιακός εμφάνισε ξεκάθαρη αδυναμία στο δεύτερο 20λεπτο στο κομμάτι “κινώ τη μπάλα κι εκμεταλλεύομαι τον Βεζένκοφ”, με την Βιλερμπάν να αποδεικνύεται η μοναδική ομάδα φέτος που κατάφερε να περιορίσει τόσο πολύ τον καλύτερο power forward της Ευρώπης, αλλά και να σταματήσει την δημιουργία των Σλούκα-Ουόκαπ στα κρίσιμα.

Όσο για τον περιορισμό του Μουσταφά Φαλ: Η εποχή των δεινοσαύρων έχει επιστρέψει. Των κλασικών 7-footer που θα βάλουν το κορμί τους μέσα στη ρακέτα. Κάθε ομάδα χρειάζεται έναν εκ των Ταβάρες, Μουσταφάλ Φαλ, Γιουσουφά Φαλ, Κριστ Κουμάτζε και πάει λέγοντας…

Τόσο ο Κουμάτζε στο ματς του ΣΕΦ, όσο και ο Γιουσουφά Φαλ, διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό του Γάλλου ψηλού του Ολυμπιακού. Σίγουρα αυτός θα συνεχίσει να είναι οδηγός για το καλοκαίρι και προφανώς ο Κουμάτζε της Άλμπα θα είναι ανάρπαστος.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ