Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα κάνει στην μπάντα τις προλήψεις και με το μυαλωμένο του παιχνίδι, αλλά και την σωστή συμπεριφορά, προκαλεί τον σεβασμό.
Στην εποχή του Γιάννη Ιωαννίδη, το ζευγάρι που έκανε το ματς του… μέλιτος στο ΣΕΦ, στην καλύτερη θα είχε οδηγηθεί στην έξοδο, στην χειρότερη σε επεισοδιακό διαζύγιο. Ο «ξανθός» είχε εξοργιστεί το 1994 όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει το… λάθος να «στολίσουν» το γήπεδο με μπαλόνια στον τρίτο προημιτελικό με την (τότε Κνορ) Μπολόνια και παρά την πρόκριση στο φάιναλ-φορ ήταν μέσα στα νεύρα μετά το 2-1. Ο εξίσου προληπτικός Γιώργος Μπαρτζώκας ο οποίος απαιτεί πλήρη τάξη στο πάγκο και θέλει όλα τα μπουκάλια όρθια κάτω από τις καρέκλες, ίσως να έκανε μια από τις γνωστές του επικλήσεις στα θεία όταν αντίκρισε τους νεόνυμφους, μα στη δική του περίπτωση ξεκάθαρα ισχύει το «όπου γάμος και χαρά, ο Ολυμπιακός πρώτος».
Το μεγάλο προτέρημα του Έλληνα προπονητή είναι πως παρά τις δεισιδαιμονίες και τα ξεσπάσματα του (που για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου έχουν), την στιγμή της κρίσης είναι απολύτως σοβαρός. Τόσο στον πάγκο εν’ ώρα αγώνα, όσο και στο… παρασκήνιο, καθώς όταν πέφτουν οι σφυγμοί ξέρει να μιλάει ήρεμα και τεκμηριωμένα, με αποτέλεσμα να «αγγίζει» τους παίκτες του.
Το εφετινό του «δημιούργημα» είναι άξιο θαυμασμού, κάτι που στο φύλλο της στατιστικής απεικονίζεται στην σχέση ασίστ-λαθών. Το τελικό 26-17 δεν προκαλεί εντυπωσιασμό, μα είναι πλασματικό. Αντίθετα το 10-2 της εναρκτήριας περιόδου (που οδήγησε στο 31-11) είναι απολύτως ενδεικτικό και πιστοποιεί για μια ακόμη φορά πόσο καλά δουλεμένη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός. Σίγουρα η Φενέρ ήρθε «μισή» και σε κακή κατάσταση, (όπως είχε δείξει και με την εντός έδρας ήττα της στο Τουρκικό πρωτάθλημα από την Τουρκ Τέλεκομ), μόνο που αυτό δεν απασχολεί τους «ερυθρόλευκους». Ακόμα ένα «παράσημο» τους είναι πως σε παιχνίδια με «προβληματικές» ομάδες, δε πατάνε «φρένο», δίχως όμως να παρουσιάζουν έλλειψη σεβασμού στον αντίπαλο.
Στο +27 επί της Φενέρ ο παίκτης με την μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ με μόλις 24 λεπτά και στο +46 απέναντι στη Βίρτους, ο Πίτερς πάλι με 24 λεπτά. Αν «χλευάσεις» τον αντίπαλο χρησιμοποιώντας μόνο τους βασικούς, είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα θα το πληρώσεις.
Οι Πειραιώτες προκαλούν την εκτίμηση των αντιπάλων με τον τρόπο που αγωνίζονται και «συμπεριφέρονται», κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη.
Πλέον βρίσκονται σε μια διαδικασία «διαχείρισης» των δυνάμεων τους, καθώς είναι δεδομένο πως οι διεθνείς στο δίμηνο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν σκαμπανεβάσματα ένεκα της κόπωσης τους. Ως στιγμής, οι «στραβές» είναι ελάχιστες και αν καταφέρει να τις κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο, τότε θα έχει θέσει τις βάσεις, ώστε να παίξει στην προημιτελική φάση με πλεονέκτημα έδρας.