fbpx

Σκόρερ με χαρακτηριστικά… φούτμπολ

Σκόρερ με χαρακτηριστικά… φούτμπολ

Όσο μπόι λείπει στον Κάρσεν Έντουαρντς τόσο μάκρος και σκληράδα περισσεύει στον άσο της Φενέρμπαχτσέ.

Είναι μικρός το δέμας, αλλά θαυματουργός. Το’ χε αποδείξει με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις ως ο ηγέτης του Περντιού στο κολεγιακό τουρνουά του 2019 και σιγά σιγά αρχίζει να το δείχνει και στην  Ευρωλίγκα με την φανέλα της Φενέρμπαχτσέ. Ο Κάρσεν Έντουαρντς ναι μεν… ξυπόλητος δεν φθάνει το 1,80, πλην όμως με άνοιγμα χεριών που προσεγγίζει τα δύο μέτρα και αθλητικό παρελθόν στο φούτμπολ, συνδυάζει εξαιρετικά το μάκρος με την δύναμη.

Γι αυτό το λόγο, οι Μπόστον Σέλτικς δεν δίστασαν να τον επιλέξουν στο Νο33 του ντραφτ του 2009. Στην Βοστώνη γνώριζαν πως δεν είναι  ένας κλασικός πλέι-μέικερ, ωστόσο δεν τον ήθελαν γι’ αυτό. Ζητούσαν έναν σκόρερ, μετά την φυγή του Καιρί Έρβινγκ για το Μπρούκλιν και του Τέρι Ροζίερ για την Σάρλοτ και πίστευαν ότι ο Τεξανός γκαρντ θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο για το «second unit» τους.

Τρομερός running back

Ο «φάκελος» που είχαν σχηματίσει γι’ αυτόν ήταν λεπτομερής και τα στοιχεία για την ζωή του εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών υπήρξαν εξόχως ενθαρρυντικά. Κι αυτό διότι προερχόταν από μια αυστηρή οικογένεια, στην οποία οι γονείς του τον είχαν «σπρώξει» από μικρή ηλικία στον αθλητισμό. Όχι όμως στο μπάσκετ, αλλά στο Αμερικανικό φούτμπολ. Ήταν ένας εξαιρετικός running back, καθώς διέθετε τρομερά δυνατούς γοφούς, ενώ και το πάνω μέρος του σώματος του ήταν επίσης πολύ ανθεκτικό. Μέχρι, λοιπόν, τα 15 του χρόνια έπαιζε φούτμπολ και μάλιστα ήταν ένας από τους καλύτερους σε ολόκληρη την Πολιτεία του Τέξας που φημίζεται για την παράδοση της στο Αμερικανικό φούτμπολ. Κάπου εκεί, όμως,  το σώμα του άρχισε να διαφοροποιείται. Όχι τόσο ως προς το ύψος, αλλά κυρίως στο μάκρος. Το άνοιγμα χεριών του είναι 198 εκατοστά, την ίδια στιγμή που το μπόι του φθάνει τα 179!

Συμπαίκτης με τον Φόξ, σύσταση από τον Ουίλιαμς

Ο Έντουαρντς άρχισε να έχει καλές επιδόσεις στο μπάσκετ και έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Αμερική, όταν εντάχθηκε στην ίδια ομάδα ΑΑU με τον Ντιάρον Φοξ (τώρα) των Σακραμέντο Κινγκς και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Οι Houston Hoops εντυπωσίασαν  στα τουρνουά που έπαιξαν και βοήθησαν τον Έντουαρντς να κερδίσει την υποτροφία από το Περντιού.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ρόμπερτ Ούιλιαμς θα τον βοηθούσε να πάρει μια θέση στο ρόστερ των Σέλτικς. Κι αυτό διότι η Βοστώνη είχε επιλέξει τον σέντερ από το Τέξας στο ντραφτ του 2018 και ένα χρόνο αργότερα ζήτησαν την άποψη του για τον παλιό του συμπαίκτη. Ο Ουίλιαμς δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Έντουαρντς ανήκει στο ΝΒΑ και μπορεί η ιστορία να μη τον δικαίωσε, αλλά τουλάχιστον τον βοήθησε να ακούσει το όνομα του στο Νο 33 του ντραφτ του 2019.

Η αποτυχία της Αιγύπτου

Δύο χρόνια νωρίτερα, μετά την freshman χρονιά του στους boilmermakers είχε «τρυπώσει» στην 12άδα του Τζον Καλιπάρι στην Εθνική εφήβων της Αμερικής που είχε πάρει μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καίρου. Δίπλα στους μετέπειτα συμπαίκτες του στους «Κέλτες» Πείτον Πρίτσαρντ και Ρομέο Λάνγκφορντ έδειξε την ικανότητα του στο σκοράρισμα έχοντας 10,4 πόντους ανά αγώνα σε μόλις 21 λεπτά μέσης συμμετοχής, αλλά η συγκεκριμένη Αμερικανική ομάδα πέρασε στην ιστορία ως η πλέον αποτυχημένη της δεύτερης δεκαετίας του millennium. Τερμάτισε τρίτη, αφού στον ημιτελικό είχε πέσει θύμα του πυραυλοκίνητου Αρ Τζέι Μπάρετ, ο οποίος με 38 πόντους είχε οδηγήσει την Εθνική Καναδά στη νίκη και ακολούθως στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Ο Πρίτσαρντ του «έφαγε» τη θέση

Με τα όργια που έκανε στην τριετία του στο Περντιού θα ασχοληθούμε την άνοιξη όταν φθάσει η ώρα του τελικού τουρνουά. Στο ΝΒΑ δεν «έπιασε» γιατί δεν μπόρεσε να προσφέρει στην άμυνα την σκληράδα που τον χαρακτήριζε στα κολεγιακά του χρόνια, πράγμα που έπραξε ο Πείτον Πρίτσαρντ, τον οποίο οι Σέλτικς επέλεξαν ένα χρόνο μετά τον Έντουαρντς.

Φέτος στην Πόλη, ξεκίνησε κάπως… αναγνωριστικά, κάτι λογικό αφού δεν ήταν εξοικειωμένος με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά το τελευταίο διάστημα ιδίως μετά τον τραυματισμό του Ούιλμπεκιν έχει… ανεβάσει στροφές και βοηθάει πολύ περισσότερο.

Ο Έντουαρντς αποτελεί τον ορισμό του «σκόρερ σε μέγεθος πλέι-μέικερ» και με αυτό το προσόν, μπορεί να πετύχει ότι δεν κατάφερε στο ΝΒΑ. Να σταδιοδρομήσει στο υψηλότερο επίπεδο… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ