fbpx

Σταδιακή ανάκαμψη

Σταδιακή ανάκαμψη

Η νίκη επί της Ρέτζιο, ανέδειξε τις αρετές της ΑΕΚ η οποία έχει τις βάσεις για να ανέβει με αργά και σε προσεκτικά βήματα επίπεδο

Η νίκη ήταν σημαντική, όχι όμως για τον προφανή λόγο που είναι η αύξηση των πιθανοτήτων για την πρόκριση στην επόμενη φάση του BCL, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη. Η ΑΕΚ έκανε την ανατροπή απέναντι στην  Ρέτζιο Εμιλία, χάρη στην φλόγα που της έδωσαν μερικοί νεαροί Έλληνες παίκτες, όπως επίσης και οι φίλαθλοι της στις εξέδρες. Το πρόβλημα για την Ένωση είναι πως η ποσότητα και στις δύο αυτές κατηγορίες είναι μικρή και αλληλένδετη.

Ο κόσμος είναι δύσκολο να εκτιμήσει το έργο του Ηλία Καντζούρη, ο οποίος έχει μετατρέψει σε αξιόμαχο σύνολο ένα μείγμα ξένων παικτών με διαφορών ειδών μειονεκτήματα και γηγενών χαμηλότερης ποιότητας του μεγέθους της Ένωσης. Οι φίλαθλοι θέλουν πάντα καλούς Έλληνες για να ταυτισθούν, ιδίως σε μια ομάδα που παραδοσιακά είχε τέτοιους.

Πάνω από το χυμένο γάλα δεν έχει νόημα να κλαίει κανείς, συνεπώς είναι άνευ ουσίας να ανατρέξει στους λόγους που παίκτες για τους οποίους δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως ο Μωραίτης, ο Τσαλμπούρης, ο Λαρεντζάκης, ο Ρογκαβόπουλος δεν φορούν πλέον τα κιτρινόμαυρα.

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ έχει ξεπεράσει την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που επηρέασε πολύ τον ιδιοκτήτη της Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει θέσει τις βάσεις για την σταδιακή ανάκαμψη της. Κι αυτό διότι:

Α) Έχει ένα φανταστικό γήπεδο, το οποίο αν πλησιάσει την πληρότητα του, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ δυνατή έδρα.

Β) Έχει έναν δουλευταρά προπονητή, ο οποίος μπορεί να παίρνει το μάξιμουμ από τους παίκτες του και έχει την ατομική προοπτική να ανέβει επίπεδο

Γ) Έχει πολύ ποιοτικούς Έλληνες βετεράνους (με την θετική-Αμερικανική έννοια του όρου) σαν τον Ξανθόπουλο και τον Μαυροειδή, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε μέντορες παικτών σαν τον Φλιώνη και τον Παπαδάκη.

Οι δύο τελευταίοι μαζί με τον Κόνιαρη, βοήθησαν πολύ στην ανατροπή επί της Ρέτζιο, έστω κι αν η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται στο φύλλο της στατιστική. Η ενέργεια που έβγαλαν, όμως, έβαλε στην εξίσωση του αγώνα το κοινό, με αποτέλεσμα η ψυχολογία του αγώνα να αλλάξει πλήρως στο δεύτερο μέρος.

Ο Ηλίας Καντζούρης δεν πρέπει να περιμένει πως το γήπεδο θα γεμίσει όπως είπε μετά το ματς. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα (αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδας επί του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού) το 2000, η ΑΕΚ έπαιξε μπροστά σε 1500 άτομα στην πρεμιέρα της στην Ευρωλίγκα απέναντι στην Βίρτους Μπολόνια, την επόμενη σεζόν. Σχεδόν 3.000 ήταν οι φίλαθλοι της στον τρίτο τελικό του 2002 απέναντι στον Ολυμπιακό. Κι αν αυτά έλαβαν χώρα στο αχανές ΟΑΚΑ, στο (αναλόγου χωρητικότητας με των Άνω Λιοσίων) κλειστό του Γαλατσίου, δεν έγινε ποτέ «sell out» στους τελικούς του 2005 απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Παρά την έντονα μπασκετική της παράδοση, η «Ένωση» έχει μικρή βάση μπασκετικών φιλάθλων, την οποία όμως διεύρυνε στην εποχή του Μάκη Αγγελόπουλου και τώρα μπορεί να την «ενεργοποιήσει» εκ νέου.

Απλά θα πρέπει να υπάρξει υπομονή σε όλους τους τομείς. Ο ιδιοκτήτης πολύ λογικά δεν μπορεί να ξοδέψει τα εκατομμύρια των πρώτων χρόνων της θητείας του. Σιγά σιγά, πρέπει να εμπλουτίσει τον Ελληνικό κορμό, να κρατήσει τους «καλούς» ξένους της τρέχουσας περιόδου και σε συνδυασμό με την δουλειά του Καντζούρη να δημιουργήσει μια ΑΕΚ, η οποία θα έχει (όχι τρελές, αλλά) υψηλότερες βλέψεις.  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ