fbpx

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλζάν Ζαρμουχαμέντοφ (vid)

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αλζάν Ζαρμουχαμέντοφ (vid)

Μέλος της σοβιετικής ομάδας που πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, ο Αλζάν Ζαρμουχαμέντοφ, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών όπως ανακοίνωσε η ομάδα με την οποία αγωνίστηκε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. «Σήμερα, μετά από μακρά ασθένεια, ο σπουδαίος παίκτης της ΤΣΣΚΑ και της εθνικής μας ομάδας, ο Αλζάν Ζαρμουχαμέντοφ, πέθανε», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου. «Η διοίκηση του συλλόγου εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και του φίλους του εκλιπόντος».

 Ο Ζαρμουχαμέντοφ θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος με εθνικότητα Καζάκου που πήρε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο ίδιος ήταν σημαντικό μέλος της σοβιετικής ομάδας που νίκησε με 51-50 τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τελικό σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αποτελέσματα στην Ολυμπιακή ιστορία. Η αμερικανική ομάδα, με παίκτες κολεγιακού επιπέδου, φάνηκε να κερδίζει το ματς και να παίρνει τον Ολυμπιακό τίτλο για 8η διαδοχική φορά με 50-49 όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης ωστόσο το παιχνίδι συνεχίστηκε και μάλιστα 2 φορές.

Οι διαιτητές αρχικά πρόσθεσαν χρόνο καθώς οι Σοβιετικοί ισχυρίστηκαν ότι είχαν ζητήσει τάιμ-αουτ. Οι Σοβιετικοί δεν μπόρεσαν να σκοράρουν και ο Γουίλιαμ Τζόουνς, ο γενικός γραμματέας της FIBA διέταξε το ρολόι να γυρίσει πάλι πίσω στα 3 δευτερόλεπτα. Με νέα ευκαιρία ο Αλεξάντερ Μπέλοφ πήρε τη μακρινή πάσα κάνοντας το 51-50, η πρώτη ήττα των ΗΠΑ από τότε που το μπάσκετ μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1936.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική ομάδα αρνείται να αποδεχθεί εκείνα τα αργυρά μετάλλια ενώ το 2017 η ρωσική ταινία Going Vertical εξιστορεί την στιγμή με αποκορύφωμα την ασίστ του Ιβάν Εντέσκο.

https://www.youtube.com/watch?v=CwTPG792LG8&ab_channel=AllenSchulte
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ