fbpx

Το ντέρμπι των «γιγάντων»

Το ντέρμπι των «γιγάντων»

Η μονομαχία Φαλ και Παπαγιάννη έρχεται στο καλύτερο δυνατό σημείο και θα αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» στην μονομαχία των αιώνων 

Αμφότεροι είναι «game changer» και η μονομαχία τους αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αγωνιστικές παραμέτρους του αποψινού (5/12) ντέρμπι του ΣΕΦ. Αν παρατήσει κανείς την περσινή στατιστική τους σύγκριση στις οκτώ αναμετρήσεις των δύο αιωνίων αντιπάλων, θα πει πως ο Γιώργος Παπαγιάννης βγήκε νικητής στα σημεία απέναντι στον Μουσταφά Φαλ. Φυσικά η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική και γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι που πέρασε, φρόντισε να ενισχύσει την frontline του με έναν βαρύ σέντερ σαν τον Αρτούρας Γκουντάιτις, ο οποίος θα βοηθάει στο μαρκάρισμα του Γάλλου «γίγαντα». Αναντίρρητα, όμως, αυτός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι ο Μεγαρίτης άσος. 

«Κλειδί» η επιθετική προσέγγιση  

Κάτι που πιστοποίησε με την εντυπωσιακή του παρουσία στο Κάουνας. Απέναντι στην Ζαλγκίρις σημείωσε μόλις έξι πόντους, αλλά έδωσε αμυντικό ρεσιτάλ με τα 13 ριμπάουντ, τις τέσσερις τάπες και τις ακόμα περισσότερες αλλοιώσεις (contest) που έκανε στα σουτ των αντιπάλων. Συνάμα βοήθησε και δημιουργικά με τις τρεις ασίστ που μοίρασε. Ο Παπαγιάννης ήταν εξαιρετικός ως screener στο pick and roll του Παναθηναϊκού, αλλά πάνω απ’ όλα έπαιξε… τσαντισμένα, όπως φάνηκε με τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα και αυτό ίσως να ήταν το μυστικό της παρουσίας του. 

Σε πολλά παιχνίδια, συνηθίζει να ξεκινάει ράθυμα και πρέπει να γίνει κάτι μέσα στον αγώνα ώστε να «αφυπνιστεί». Φερ’ ειπείν στο ματς του ΟΑΚΑ με την Βιλερμπάν, αφού δυσκολεύτηκε πολύ στις αμυντικές αλλαγές των Γάλλων, η τάπα του απέναντι στον (τρομερό αθλητή) Ιβ Πονς, τον οδήγησε σε ένα «ξέσπασμα» με ένα τρίποντο και ένα φοβερό αλέι-ουπ κάρφωμα στο τέλος της τρίτης περιόδου. 

Είναι, λοιπόν, «κλειδί» για τον «Big Papa» να προσεγγίζει… επιθετικά τα παιχνίδια και όχι παθητικά, έστω κι αν τα νούμερα του είναι καλά. Πέρσι ήταν ο στατιστικός νικητής απέναντι στον Φαλ, πλην όμως ο Γάλλος ήταν ο παίκτης που έκανε την διαφορά στα περισσότερα ντέρμπι για τον Ολυμπιακό

Ιδού και ο πίνακας με την σύγκριση των δύο «γιγάντων», από τα οκτώ ματς της περιόδου 2021-22. 

Παίκτης Πόντοι Βολές(%) Δίποντα(%) Ριμπ. (μ.ο.) Ασίστ Τάπες 
Φαλ 72 (9) 12/18 (66,6) 30/43 (69,7) 62 (7,8) 13 (1,6) 6 (0,8)
Παπαγιαννης 93 (11,6) 5/6 (83,3) 44/62 (70,9) 77 (9,6) 10 (1,3) 18 (2,3)

Τόσο ο Παπαγιάννης, όσο και ο Φαλ ξεκίνησαν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο «λαβωμένοι» ένεκα της αυταπάρνησης που έδειξαν για να υπηρετήσουν ο καθένας την δική του Εθνική ομάδα, βάζοντας στην άκρη τους σοβαρούς τραυματισμούς τους. Κάτι που πρέπει να τονίζεται σε τακτική βάση, καθώς κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει τον πολύ λογικό δρόμο της απουσίας. 

Τα πλεονεκτήματα του Γάλλου 

Ο Φαλ έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να επηρεάζει το παιχνίδι με πολλούς τρόπους, πέραν του σκοραρίσματος. Από την μια πλευρά είναι πολύ καλός δημιουργός και ξέρει να πασάρει εξαιρετικά όταν ο αντίπαλος επιλέγει «παγίδα» στο λόου πόστ, ενώ στην άμυνα εκτός από το να προστατεύει την  ρακέτα, έχει την δυνατότητα στις αλλαγές να τρομάξει και τους «κοντούς» αντιπάλους του. 

Η αποψινή του μονομαχία με τον Παπαγιάννη, έρχεται ίσως στο καλύτερο δυνατό σημείο για το φιλοθεάμον κοινό. Πολύ απλά διότι αμφότεροι δείχνουν σε καλή κατάσταση και ο τρόπος με τον οποίο οι προπονητές τους θα σκεφτούν ώστε να εξουδετερώσει ο ένας τον άλλο, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ