fbpx

Ολυμπιακός: Οι τρεις στρατηγοί και ο μαέστρος

Ολυμπιακός: Οι τρεις στρατηγοί και ο μαέστρος

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το δεύτερο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, φιλοξενώντας τον Παναθηναϊκό στο «κολαστήριο» του ΣΕΦ, για την Basket League. 

Οι «ερυθρόλευκοι» κατεβαίνουν με τον τίτλο του φαβορί, σε ένα παιχνίδι αμφίρροπο, καθώς και οι δύο τους δείχνουν κοινά σημάδια μπασκετικής νοοτροπίας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το σημερινό αποτέλεσμα μοιάζει δύσκολο να προβλεφθεί. 

Σλούκας ο μαέστρος 

Ο Κώστας Σλούκας είναι ο φετινός “ηλεκτρολόγος” του Ολυμπιακού. Ο παίκτης που μπορεί να ελέγχει τις… τάσεις που μπορεί να παίζει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας playmaker δεν είναι απλά ένας από τους καλύτερους άσσους της Euroleague, αλλά μιλάμε για τον άνθρωπο που ουσιαστικά ελέγχει τα πάντα πάνω στο παρκέ. 

Η επιδραστικότητα του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι σαφέστατη, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν τόσο σκορ, αλλά απολαμβάνουν και τη δημιουργία από την περιφέρεια. Ο Σλούκας γενικότερα έχει «κολλήσει» με μια συγκεκριμένη τριάδα στο παρκέ, η οποία περιλαμβάνει τον Φαλ. 

Ο Γάλλος σέντερ έχει βρει την υγειά του στον Πειραιά και αυτό εν πολλοίς το οφείλει στον Σλούκα, που ξέρει να τον χρησιμοποιεί μαεστρικά. Φέτος ο Σλούκας έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το overdribbling που έκανε τα προηγούμενα χρόνια και έχει γίνει πιο άμεσος στις επιλογές του. 

Βεζένκοφ ο βομβαρδιστής

Μετά τον Σλούκα που πολλές φορές η συνεισφορά του στο γήπεδο δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς, είναι ο Σάσα Βεζένκοφ. Αυτή τη στιγμή, ο Ελληνο-Βούλγαρος είναι το καλύτερο τεσσάρι στη φετινή Euroleague. 

Οι αριθμοί του είναι τρομακτικοί αλλά δεν θα σταθούμε τόσο πολύ σε αυτό το κομμάτι. Ο «Βεζέ» υστερεί σε αθλητικότητα, αλλά υπερτερεί εκεί που κανένα άλλο τεσσάρι στην Ευρώπη δεν μπορεί να τον κοντράρει, στο μυαλό. Η οξυδέρκεια του, σε συνδυασμό με την τεχνική αρτιότητα, είναι τα στοιχεία που του επιτρέπουν να καλύπτει οποιοδήποτε μειονέκτημα και αυτό τον κάνει μοναδικό. 

Πλέον απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα και όχι αδίκως, αφού είναι ο MVP της Euroleague και η παρουσία του στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν δεν πρέπει να είναι καθόλου δεδομένη. Ο Βεζένκοφ διαθέτει ένα πλήρες επιθετικό πακέτο, προσφέροντας σχεδόν 20 πόντους σε εξαιρετικά  οικονομική “συσκευασία” (70% True Shooting).

H μοναδική off ball ικανότητα του (άριστος τόσο ως spot up/off screen απειλή, όσο κι ως cutter), είναι η βάση, μαζί βεβαίως με την καθοδήγηση του Σλούκα, για την εξαιρετική ροή επίθεσης του Ολυμπιακού. Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο τη μπάλα στα χέρια του για να γίνει απειλητικός, τις περισσότερες φορές με μόλις μία ή καμία ντρίπλα! Η παρουσία του φέτος είναι κομβική, καθώς ο Ολυμπιακός όσο είναι ο Βεζένκοφ στο παρκέ, σκοράρει 125.4 πόντους ανά 100 κατοχές. 

Μουσταφά Φαλ, το γαλλικό «κλειδί»

Ο Φαλ αποτελεί το βαρόμετρο του Ολυμπιακού, καθώς τόσο ο Μπολομπόι, όσο και ο Μπλακ δεν του έχουν προσφέρει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) τις βοήθειες που εκτιμούσαμε στην αρχή της σεζόν. 

Το post up του Γάλλου ουσιαστικά αποτελεί τον δεύτερο βασικό πόλο λειτουργίας της επίθεσης του Ολυμπιακού. Μπορεί οι αριθμοί του να μην «τρομάζουν», (7.4 πόντοι, 72.3% στα δίποντα, 4.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ), αλλά η συνεισφορά του τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση, είναι κομβική. Γενικότερα ο Ολυμπιακός ακουμπάει σταθερά τη μπάλα στον Φαλ κοντά στο καλάθι, καθώς θέλει να δημιουργήσει ανισορροπία στην επίθεση. 

Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότερες ομάδες στέλνουν πάνω από έναν αμυντικό για να αναχαιτίσουν το παιχνίδι με πλάτη του Γάλλου. Σε συνδυασμό με το τρομερό spacing του Ολυμπιακού συνολικά, αλλά και την ικανότητα του Φαλ να πασάρει εξαιρετικά για τη θέση του, οι «ερυθρόλευκοι» ανοίγουν χώρους για να βρουν ελεύθερους διαδρόμους ή σουτ υπό ευνοϊκές συνθήκες. 

Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο game changer των «ερυθρόλευκων»

Πρόκειται για τον άνθρωπο που θα πας μαζί του στον πόλεμο και θα ‘σαι ήσυχος. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πρόκειται για τον απόλυτο game changer του Ολυμπιακού. Φυσικά για αυτό “ευθύνεται” και ο Κέιναν, ο οποίος δεν έχει δικαιώσει την παρουσία του στο ΣΕΦ. 

Ο κύριος 48.8% στα τρίποντα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες του Μπαρτζώκα και συνήθως εμφανίζεται όταν ο Ολυμπιακός «κολλάει». Είναι πάντα έτοιμος να πάρει την ευθύνη στις δύσκολες στιγμές και δικαίως, αφού η αυτοπεποίθησή του είναι πάντοτε στο μάξιμουμ.

Ο πολύπλευρος τρόπος παιχνιδιού 

Ναι, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που δεν βασίζεται μόνο στην άμυνα του για να πάρει «μπρος» στην επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι πως θα «σκιστούν» σταθερά επί 40 λεπτά στο πίσω μέρος του παρκέ, αλλά όταν αποφασίσουν να το κάνουν, σε… πνίγουν. Ο Ολυμπιακός παίρνει πολύ μεγάλη ενέργεια από την πίεση του στα 3/4 του γηπέδου, με σημείο αναφοράς τον Γουόκαπ. 

Αλλά και η second unit του, στην οποία περιλαμβάνεται ο Λαρεντζάκης, προσπαθεί να πιέσει, ώστε να καλύψει άλλες αδυναμίες και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει. Το διάστημα από τα τέλη του πρώτου δεκαλέπτου έως λίγο μετά τα μέσα του δευτέρου, είναι κομβικό για τους «ερυθρόλευκους», αφού επί της ουσίας σχεδιάζεται το πλάνο “εξόντωσης” του αντιπάλου. 

Ο Μπαρτζώκας διαβάζει το ματς και είναι μετρ σε αυτό, όσο λίγοι στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός δεν προσαρμόζεται εύκολα στον αντίπαλο, παίζει το δικό του παιχνίδι γιατί έχει την ευχέρεια και τους παίκτες να το κάνει. Όπως προείπαμε, στηρίζεται πολύ στην τριάδα Σλούκας-Βεζένκοφ-Φαλ, ενώ από κοντά είναι οι Παπανικολάου και Λαρεντζάκης που δίνουν τις έξτρα λύσεις που χρειάζονται. 

Ειδικά ο Παπανικολάου αποτελεί τον X-Factor του Ολυμπιακού, καθώς προσπαθεί να έχει τον ρόλο του συνεπή και πολυδιάστατου αμυντικού, βρίσκοντας παράλληλα τα ελεύθερα σουτ που θέλει στην επίθεση. Γενικότερα η ικανότητα του «Παπ» να ξεμαρκαρίζεται είναι αδιανόητα υψηλή και είναι ένα χάρισμα που το έχει εξελίξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Για να έχεις άλλωστε τέτοια ροή επίθεσης, δεν αρκεί ένας (Βεζένκοφ) μετρ του off ball παιχνιδιού, τομέας που.

Γενικότερα… Το ματς με τον Παναθηναϊκό μόνο εύκολο δεν είναι. Θα είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι και ενδεχομένως απρόβλεπτο. Ο Ολυμπιακός όμως έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ρόστερ, με ξεκάθαρους ρόλους, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι εδώ και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ