fbpx

Σπάνιος συνδυασμός

Σπάνιος συνδυασμός

Ο Χερμπ Τζόουνς των Πέλικανς εκτός από σπουδαίος παίκτης, διάγει έναν βίο γεμάτο αξίες και κοινωνική προσφορά, όπως του δίδαξαν οι καθηγητές γονείς του.

Στη σούπερ ανταγωνιστική δυτική περιφέρεια, το γεγονός πως οι Σανς και οι Νάγκετς είναι στις δύο πρώτες θέσεις, δεν συνιστά έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη το συνδυασμό εμπειρίας και ταλέντου που χαρακτηρίζει το ρόστερ τους. Αντίθετά ουδείς περίμενε στο ξεκίνημα της σεζόν την παρουσία των Πέλικανς στο Νο3 μετά το πρώτο τέταρτο της κανονικής περιόδου! Τα ξημερώματα της Πέμπτης (1/12) με την νίκη τους επί των Ράπτορς βελτίωσαν το ρεκόρ τους σε 13-8 και δικαιούνται να κάνουν όνειρα για απευθείας παρουσία στα πλέι-οφ και όχι μέσω των play in παιχνιδιών όπως στην περσινή σεζόν. Στην Νέα Ορλεάνη όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στον Ζάιον Ουίλιαμσον και τον Μπράντον Ίνγκραμ, πλην όμως ένας παίκτης που κάνει την διαφορά εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών είναι ο Χερμπ Τζόουνς.

Το «λαχείο» του ντραφτ

Πρόκειται για το «λαχείο» (steal) του ντραφτ του 2021. Γεννημένος στο Νιούμπερν της Αλαμπάμα, ο λεπτοκαμωμένος φόργουορντ αποτέλεσε «μάνα εξ’ ουρανού» για τους «Πελεκάνους», όταν κλήθηκαν να κάνουν την επιλογή τους στο Νο35. Από την μια, η καταγωγή του από τον Νότο και από την άλλη οι πληροφορίες που υπήρχαν για τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, ήραν τις όποιες αμφιβολίες είχαν δημιουργηθεί από το ότι οι υπόλοιπες 29 ομάδες τον αγνόησαν στον πρώτο γύρο.

Αφού πέρσι εξελίχθηκε ένεκα της αμυντικής του εξειδίκευσης σε βασικό στέλεχος των Πέλικανς και επιλέχθηκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα των rookies, πλέον έχει ανεβάσει και την επιθετική του παραγωγικότητα στο αξιοπρεπές επίπεδο των 10.6 πόντων. Μα το στοιχείο που τον διαφοροποιεί από την πλειοψηφία (όχι απλά των συμπαικτών του, αλλά) των παικτών της λίγκας, είναι η προσωπικότητα του.

Το ESPN δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (https://andscape.com/features/new-orleans-pelicans-forward-herbert-jones-likes-being-that-dude-just-not-the-one-youd-think/) στο οποίο εξηγεί πως ο 24χρονος φόργουορντ εξοικονομεί χρήματα και ζει μια πολύ απλή ζωή.

Προπόνηση στις 5.30 το πρωί, πριν το μάθημα

Η προέκταση της ιστορίας είναι πως ο Τζόουνς ανατράφηκε από μια εξαιρετική οικογένεια. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως η έλλειψη πατρικής (ή κατ’ επέκταση ανδρικής) καθοδήγησης κατά την παιδική ηλικία αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα αρκετών παικτών στο ΝΒΑ και δη αυτών που προέρχονται από τον Αμερικανικό Νότο. Ο Τζόουνς είχε την τύχη να έχει στο πλευρό του και τους δύο γονείς του. Ο πατέρας του Ουόλτερ, υπήρξε καθηγητής φυσικής αγωγής και συνάμα ο προπονητής του στο γυμνάσιο Σανσάιν. Από Δευτέρα ως Παρασκευή  τον έβαζε μαζί με τον μεγάλο του αδερφό Ουόλτερ τζούνιορ να κάνουν προπόνηση από τις 5.30 το πρωί, πριν πάνε στο σχολείο. Παράλληλα τους δίδαξε να είναι συνεπείς στις μαθητικές υποχρεώσεις τους, όπως και η μητέρα τους Βερλάντερ η οποία επίσης ήταν εκπαιδευτικός. Παράλληλα, όμως, φρόντιζε να μην λείπει τίποτα από το σπίτι. Η οικογένεια από το μικρό χωριό Νιούμπερν της Αλαμπάμα δεν είχε πολλά, αλλά είχε όλα τα απαραίτητα, ώστε τα δύο παιδιά να αποκτήσουν τις σωστές αρχές.

Το «κρυμμένο» πρόβλημα

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο ήταν πως ο Τζόουνς γεννήθηκε με σοβαρό πρόβλημα άσθματος, το οποίο οι γονείς του ποτέ δεν του αποκάλυψαν όταν ήταν παιδί. Φρόντισαν να έχει σωστή διατροφή, να αθλείται και να ζει σε καθαρό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, δεν χρειάστηκε ποτέ να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, ούτε να αντιμετωπίσει κάποια κρίση άσθματος.

Η μητέρα του δεν ενεπλάκη ποτέ στο θέμα του μπάσκετ και ο πατέρας παρά το γεγονός ότι υπήρξε προπονητής, φρόντισε να μην παρεμβαίνει στο έργο των συναδέλφων του στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Μέρα προς τιμήν του

Γι αυτό και ο Χερμπ όταν επέλεξε τους Crimson Tide, δεν ξέχασε όχι μόνο τους γονείς του, αλλά και τον τόπο του. Σε κάθε του ρεπό φρόντιζε να επισκέπτεται το σπίτι του, αλλά και να αφιερώνει ώρες κοινωνικής δράσης στο Νιούμπερν και σε άλλες πόλεις της Αλαμπάμα. Είναι χαρακτηριστικό πως το Νιούμπερν έκανε προς τιμήν του την «Herb Jones day», ώστε να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του, ενώ στην τρίτη του χρονιά στο κολέγιo επιλέχθηκε από την περιφέρεια SCC στην ομάδα των παικτών με την μεγαλύτερη κοινωνική δράση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως κολεγιόπαιδας έκανε ομιλίες σε μαθητές γυμνασίου, επισκεπτόταν νοσοκομεία και βοηθούσε φιλανθρωπικά ιδρύματα να μαζέψουν χρήματα!

Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί καμία εντύπωση πως ο Τζόουνς είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπαίκτες του στους Πέλικανς και μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο στο ΝΒΑ, αποτελεί σημείο αναφοράς για την προσφορά του εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ