fbpx

Η «ελληνική» μονομαχία της Φρανκφούρτης

Η «ελληνική» μονομαχία της Φρανκφούρτης

Χάμινκ και Γκαβέλ αναμετρήθηκαν στο γερμανικό ντέρμπι ουραγών που είχε πολλές ελληνικές «συνδέσεις».

Η μονομαχία της Φρανκφούρτης με την Ουλμ για την 8η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος, εκ πρώτης όψης μοιάζει αδιάφορη για το μπασκετικό κοινό της χώρα μας. Πλην όμως η παρουσία στον πάγκο των δύο ομάδων δύο πρώην παικτών της Ελληνικής Α1 και δη του Άρη, είναι αρκετή για να βρει κανείς πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με το ελληνικό μπάσκετ.

Αγαπημένος του Σακίλ, ατζέντης του Παντελιάδη ο Ολλανδός Γκερτ Χάμινκ αφού έγινε γνωστός στη θητεία του στο LSU ως ο αναπληρωματικός του Σακίλ Ο Νιλ, με τον οποίο η φιλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να γίνει ντραφτ και να παίξει ένα χρόνο στους Ορλάντο Μάτζικ, πλέον είναι ο χεντ κόουτς των Skyliners. Έπαιξε για πρώτη φορά στην Α1 την περίοδο 1996-97 όταν ο Πανιώνιος αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα και για τελευταία την σεζόν 2001-02 με τη φανέλα του Άρη.

Ενδιάμεσα είχε αγωνισθεί υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2001. Στο πλευρό του είχε τον Σπύρο Παντελιάδη, με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία και όταν πια ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης, ανέλαβε την εκπροσώπησή του εκτός Ελλάδας. Ο Χάμινκ για πολλά χρόνια ήταν ατζέντης και όταν ο Παντελιάδης τη σεζόν 2004-05 υπέγραψε στην Φρανκφούρτη βρισκόταν στο πελατολόγιο της εταιρίας του Ολλανδού.

Γκαβέλ αντί Παντελιάδη και Λάκοβιτς

Τρία χρόνια αργότερα, την θέση του Παντελιάδη στο ρόστερ του Άρη, πήρε ο Άντον Γκαβέλ, ο οποίος το καλοκαίρι αντικατέστησε στον πάγκο της Ουλμ τον (γνωστό μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό) Γιάκα Λάκοβιτς. Η γερμανική ομάδα πρεσβεύει μια διαφορετική λογική, καθώς προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να δίνει την ευκαιρία ανάδειξης σε ταλέντα κορυφαίου επιπέδου, ώστε η ίδια να «καρπώνεται» το οικονομικό όφελος. Μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν η επιλογή του Κίλιαν Χέιζ στο νο 7 του ντραφτ του 2020 από τους Πίστονς, οι οποίοι κατέβαλαν στη Ούλμ το buyout των 785.000 δολαρίων.

Το project του Νούνιεθ

Το φετινό μεγάλο «project» της είναι ο 18χρονος Χουάν Νούνιεθ. Ο Ισπανός εγκατέλειψε τη Ρεάλ Μαδρίτης (από την ακαδημία της οποίας προέρχεται) καθώς γνώριζε πως δεν θα είχε χρόνο συμμετοχής στην ανδρική ομάδα. Στην Ουλμ συνάντησε τον Γκαβέλ, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Γερμανία, καθώς κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα με την Μπάμπεργκ κι ακόμα ένα με την Μπάγερν το 2018, στην τελευταία χρονιά της καριέρας του ως παίκτης.

Την προηγούμενη τριετία ήταν προπονητής στην ακαδημία της Ουλμ και το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την απόκτηση του Νούνιεθ, θεωρήθηκε ιδανικό το τάιμινγκ για να προβιβαστεί, ώστε να λειτουργήσει και ως μέντορας του Ισπανού.

Το «φιάσκο» του 2005

Στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής (27/11), ο 18χρονος πλέι-μέικερ ήταν αυτός που οδήγησε την Ουλμ στο διπλό με 97-82 μέσα στην Φρανκφούρτη, έχοντας εννέα πόντους, οκτώ ασίστ και πέντε ριμπάουντ! Στο ίδιο γήπεδο πριν από 17 χρόνια είχε λάβει χώρα ένα μεγάλο «φιάσκο» στην ιστορία της Ευρωλίγκας, κάτι που αποτελεί ακόμα ένα ελληνικό «παρακλάδι».

Η Φρανκφούρτη με παίκτη τον Παντελιάδη, είχε νικήσει με (ξεκάθαρα) εκπρόθεσμο φόλοου του (μετέπειτα παίκτη του Κολοσσού, του Ηλυσιακού, της Ολύμπιας Λάρισας και του Προμηθέα) Μίρο Τόντιτς τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αμέσως έκανε ένσταση. Η Ευρωλίγκα αρχικά τον δικαίωσε, οι «πράσινοι» ταξίδεψαν ξανά στην Γερμανία και όταν προσγειώθηκαν εκεί, έμαθαν πως η διοργανώτρια αρχή είχε κατακυρώσει το παιχνίδι οριστικά υπέρ των «skyliners», δικαιώνοντας τους στην έφεση που είχαν ασκήσει!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ