fbpx

Να μην είναι πυροτέχνημα – Μοναδική ευκαιρία με Ζάλγκιρις

Να μην είναι πυροτέχνημα – Μοναδική ευκαιρία με Ζάλγκιρις

Ο Παναθηναϊκός ήταν χάρμα ιδέσθαι στο χθεσινό παιχνίδι με την Βιλερμπάν στο «καυτό» ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα έκαναν όλα τέλεια, δείχνοντας σαφέστατα σημάδια βελτίωσης.

Ιδανική «διαβολοβδομάδα»

Ο Παναθηναϊκός ήταν υπερηχητικός με απίστευτη άμυνα και τρομερό Μπέικον και δίκαια έκανε το 2/2 στην διαβολοβδομάδα της Euroleague. Το «Τριφύλλι» ήταν σημαντικό πως κέρδισε δυο αντιπάλους που ήταν από πάνω του, κάνοντας δύο συνεχόμενες νίκες.

Το πιο βασικό όμως είναι η επόμενη αγωνιστική (Παρασκευή 2 Νοεμβρίου), όπου θα συναντήσει την Ζάλγκιρις στο Κάουνας. Μια Ζάλγκιρις που βρίσκεται στην 6η θέση με ρεκόρ 6 νίκες και 4 ήττες, ενώ την 12η αγωνιστική θα αναμετρηθεί με την τελευταία -μέχρι στιγμής- Αρμάνι Μιλάνο.

Δύο πολύ κομβικές αναμετρήσεις που με το ονειρικό 2/2 δεν θα βλέπει την οκτάδα σαν μακρινό όνειρο, αλλά σαν πραγματικότητα. Βεβαίως, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποδείξει πως το 2/2 της «διαβολοβδομάδας» δεν ήταν… πυροτέχνημα, αλλά το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται.

Όλα ξεκίνησαν από την άμυνα

Ο ΠαναθηναΪκός ήταν ομάδα Ράντονιτς χθες. Ομάδα που στην άμυνα «μασούσε» σίδερα. Χαρακτηριστικό ήταν πως στην πρώτη περίοδο οι «πράσινοι» δέχτηκαν 11 πόντους, στη δεύτερη 13και στην τρίτη άλλους τόσους. Στην τέταρτη που όλα είχαν κριθεί, όπως είναι λογικό, οι άμυνες χαλάρωσαν.

Οι «πράσινοι» ήταν εξαιρετικοί στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, δείχνοντας αβυσσαλέα θέληση για κάθε κατοχή. Οι άμυνες στα close out βελτιώθηκαν κατά πολύ, αφού οι διάδρομοι πλέον ήταν κλειστοί. Ο Παναθηναϊκός γενικά είχε υπομονή. Δεν προσαρμόστηκε στην επίθεση της Βιλερμπάν και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Έπαιξε την δική του άμυνα, με το δικό του πλάνο, στηριζόμενος κυρίως στις δικές του δυνατότητες και λιγότερο στις αδυναμίες των Γάλλων. Η άμυνα στο pnr για πρώτη φορά φέτος ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και γενικότερα οι παίκτες του Ράντονιτς πήραν πάνω από τη βάση.

Μεγάλα ψυχικά αποθέματα

Θα πίστευε κανείς πως μετά το μεγάλο ματς με την Βίρτους και της υπερπροσπάθεια, ότι ο Παναθηναϊκός θα λύγιζε κόντρα στην Βιλερμπάν. Άλλωστε τα ψυχικά αποθέματα που μας είχε παρουσιάσει εδώ και 2 χρόνια, αυτό μας έκανε να πιστεύουμε.

Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια. Έπαιξε άμυνα από το πρώτο λεπτό «πνίγοντας» τους Γάλλους, που προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στις πλάτες του πανύψηλου Φαλ για να μη βρέξουν τα πόδια τους.

Οι «πράσινοι» πίεσαν την μπάλα και αυτό ανάγκασε τη Βιλερμπάν να πετά το ένα τρίποντο μετά το άλλο, ξεκινώντας με 1/11 και ολοκληρώνοντας με 3/18. Φυσικά αυτό έδωσε και την… πληροφορία στους παίκτες του Παναθηναϊκού να μη βγουν πολύ από το καβούκι του, εστιαζόμενοι στο inside game του Φαλ.

Ο Μπέικον ήρθε για να μείνει

Ο Ντε Κολό δεν είναι ο ίδιος παίκτης των προηγούμενων ετών και δεν μπορούσε να νικήσει τον Παναθηναϊκό μόνος του. Αντιθέτως, ο Μπέικον ήταν ο άνθρωπος που έβαζε φωτιά στην ψυχολογία των συμπαικτών του. Σε μια βραδιά-ρεκόρ για τον ίδιο (25 πόντοι), έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να μην πασάρει και να βάζει τη μπάλα στο καλάθι.

Στο 13-0 σερί του Παναθηναϊκού, ο Μπέικον έβαλε τους 10 από τους 13 πόντους του «Τριφυλλιού», αφού περίσσια αυτοπεποίθηση, έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι. Ο Αμερικανός είναι ο ηγέτης του φετινού Παναθηναϊκού και αυτός ο ρόλος είναι αναγνωρισμένος απ’ όλους. Του δίνουν τη μπάλα και δεν περιμένουν να την ξαναπάρουν εύκολα οι συμπαίκτες του. Το ξέρουν, το γνωρίζουν και είναι συμφιλιωμένοι -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- με αυτό.  

Ο 27χρονος πόιντ φόργουορντ είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 18.4 πόντους μέσο όρο και ο φετινός ηγέτης των «πράσινων». Είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά. Ένας σεσημασμένος σκόρερ που έχει αλλάξει άρδην την εικόνα επιθετικά.

Σεβασμός στον Πονίτκα

Ήταν λογικό να… ξεπεταχτεί κάποια στιγμή. Στο ματς με τη Βίρτους οι Ουόλτερς – Λι ήταν φωτιά, ενώ ο Ουίλιαμς ήταν η πυρκαγιά προσωποποιημένη. Χθες, ο Πονίτκα ήταν ο άνθρωπος που έκανε όλες τις βρώμικες δουλειές.

Τι και αν χάνει μερικά εύκολα λέι απ, η όρεξη του να βουτήξει 5-6 φορές στο παρκέ, να παίξει από το 1 μέχρι το 3, σώζουν πολλά. Ο Πονίτκα αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητος για τον Παναθηναϊκό γιατί κάνει πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ.

Αυτή τη στιγμή ο Ράντονιτς χρειάζεται παίκτες-στρατιώτες που να υπηρετούν ρόλους πίσω από τον Μπέικον. Ο Πονίτκα είναι μια τέτοια περίπτωση. Εξαιρετικός αμυντικός, κατεβαίνει στο «1» όταν εισέρχεται η second unit στο παρκέ, ενώ έχει μεγάλες δημιουργικές ικανότητες. Απόδειξη οι 7 ασίστ στο ματς με τους Γάλλους.

Γενικότερα…

Ο Παναθηναϊκός πλέον πάει με άλλη ψυχολογία στο ματς με τον ΠΑΟΚ και μετά το μεγάλο ματς στο Κάουνας θα συναντήσει την δεύτερη καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, τον Ολυμπιακό στο «φλεγόμενο» ΣΕΦ.

Παιχνίδια που μπορούν να αλλάξουν εύκολα τη ψυχολογία και τις βλέψεις. Οι «πράσινοι» αυτή τη στιγμή έχουν την ψυχολογία, αλλά δεν πρέπει να πέσουν στη παγίδα του ενθουσιασμού, αλλά της ακόμη πιο σκληρής δουλειάς.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ