fbpx

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες χθες το βράδυ με την Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ και το ApexSports.gr αναλύει την συνοχή των «ερυθρόλευκων» αλλά και τα αδύναμα στοιχεία που είναι ικανός να τα εξαλείψει.

Τι και αν η Άλμπα μετρούσε έξι συνεχόμενες ήττες; Ήρθε στο ΣΕΦ για να παλέψει για τη νίκη και αυτό έκανε. Οι Γερμανοί αγωνίστηκαν ιδανικά, έμειναν πιστοί στο πλάνο τους και ήταν άριστα διαβασμένοι, χτυπώντας τις αδυναμίες του Ολυμπιακού.

Διαβασμένη Άλμπα

Ο Ολυμπιακός δεν παρουσιάστηκε κακός στο πρώτο δεκάλεπτο. Προσπάθησε να ελέγξει το παιχνίδι αλλά όπως προείπαμε, η Άλμπα ήταν διαβασμένη. Το ματς-απ Κουμάτζε/Φαλ λειτουργούσε. Η αμυντική ισορροπία των Γερμανών τους έδωσε ψυχολογία. Η επίθεση τους κινούταν εξαιρετικά. Η μπάλα δεν κολλούσε, οι αποστάσεις ήταν για σεμινάριο, τιμωρώντας κάθε αδράνεια των Πειραιωτών.

Η έξοδος του Κουμάτζε και η είσοδος του Λάμερς στο παρκέ είχε ως σκοπό να τραβηχτεί ο Φαλ εκτός ρακέτας, με τον Λάμερς να επιχειρεί δύο σουτ από μέση απόσταση. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος δεν ήταν σε καλό φεγγάρι, με την Άλμπα να προσαρμόζεται ώστε να τον κλείσει επιθετικά.

Γενικότερα, η ομάδα από το Βερολίνο είχε ξεκάθαρο στόχο να τρέξει στο transition. Ο Ολυμπιακός είχε κακές επιστροφές, με τους Γερμανούς να «χτυπούν» στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης. Για ένα χρονικό διάστημα, ο Ολυμπιακός έβαζε δύο πόντους και στα επόμενα πέντε δευτερόλεπτα δέχονταν τρεις πίσω.

Αντίδραση μέσω της άμυνας

Οι «ερυθρόλευκοι» στο δεύτερο δεκάλεπτο ανέβασαν την πίεση τους, καθώς ήξεραν πως από τη στιγμή που επιθετικά «κολλάει» η μπάλα, έπρεπε να διεκδικήσουν οποιαδήποτε κατοχή στο ανοικτό γήπεδο.

Προσπάθησαν να επιτεθούν με κυρίως προσωπικές ενέργειες, αλλά η άμυνα της Άλμπα ήταν συμπαγής δεν άφηνε κενά. Ο Ολυμπιακός με την είσοδο του Λαρεντζάκη πήρε μεγάλη ενέργεια, τόσο επιθετικά αλλά κυρίως αμυντικά. Μπλατ και Σμιθ που ήταν μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για τον Μπαρτζώκα αδρανοποιήθηκαν στο μέτρο του φυσιολογικού, με τους Γερμανούς να στερεύουν από λύσεις.

Η γενικότερη αστοχία επηρέασε την ελληνική ομάδα, αφού παρά την βελτιωμένη κυκλοφορία της μπάλας, τα σουτ δεν έμπαιναν (4/12 τρίποντα στο 15’). Έτσι, ο Ολυμπιακός προσανατολίστηκε αμυντικά, με τον Κέιναν να κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Η είσοδος του Μπολομπόι ανάγκασε τον Κουμάτζε να βγει από το καβούκι του, με τον πρώην παίκτη της ΤΣΣΚΑ να πετυχαίνει 5 σερί πόντους, δίνοντας το μομέντουμ στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός έχει ποιοτικό πάγκο

Το σημαντικό σε αυτό το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ότι διαθέτει τουλάχιστον 10 παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Χθες (25/11), ο Μπολομπόι έκανε τη διαφορά στο άλυτο πρόβλημα που άκουγε στο όνομα «Κουμάτζε».

Μέχρι και τρίποντο έβαλε ο Μπολομπόι σε συνδυασμό με 5/5 σουτ που είχε συνολικά. Εξαιρετικός ήταν και ο Φαλ, παρόλο που η στατιστική έχει άλλη άποψη. Οι 2 πόντοι και τα 3 ριμπάουντ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Ο Γάλλος στο τρίτο δεκάλεπτο έκανε σπουδαία δουλειά αμυντικά, κλείνοντας κάθε αμυντική ανισορροπία.

Η τριάδα της φωτιάς

Εντάξει, ο Βεζένκοφ ξέρουμε ότι είναι ο καλύτερος power forward της Ευρώπης. Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός μοιάζει αδύνατο να μπορέσει να τον κρατήσει και του χρόνου στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι Κινγκς τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα.

Όμως, εκτός από μια ακόμη μαγική βραδιά του Βεζένκοφ, εμφανίστηκαν οι δύο ακόμη σωματοφύλακες του Ολυμπιακού, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Κώστας Σλούκας.

Ο «Παπ» είναι το πολυεργαλείο του Μπαρτζώκα. Πάντα πρόθυμος να πέσει για να σώσει μια μπάλα, να παίξει υποδειγματική άμυνα και να κρύβει τέλεια τις αδυναμίες του. Ειδικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Παπανικολάου ξέρει να κρύβει άριστα τα «χούγια» του. Έχει μάθει να βάζει το σώμα του αμυντικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να με τον όγκο του και τα άκρα του, να μοιάζει… Φαλ!

Ο 32χρονος μίλησε να κρίσημα, πέτυχε τους πόντους που έπρεπε, ώστε ο Ολυμπιακός να μην πέσει σε μια ακόμη «γκέλα». Αν και στη φετινή Ευρωλίγκα, δεν υπάρχουν «γκέλες». Όλοι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες, όπως είπε και ο coach Μπαρτζώκας.

Ο Σλούκας είναι μαέστρος του Ολυμπιακού

11 ασίστ έδωσε ο αθεόφοβος Σλούκας στο ματς με την Άλμπα και αν είστε λάτρεις και των αριθμών, 40 πόντους πρόσφερε στην ομάδα του, είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας.

Ο Έλληνας άσσος είναι ο φετινής φάρος του Ολυμπιακού. Η ήρεμη δύναμη που μπορεί να οργανώσει και να βάλει σε τάξη, ακόμα και την πιο «ανοργάνωτη» ομάδα της Ευρώπης.

Στο ματς με την Άλμπα έκανε season high στις τελικές πάσες, μοιράζοντας για πρώτη φορά διψήφιο αριθμό, ενώ όταν βρισκόταν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ.

Η τριάδα Σλούκας – Παπανικολάου – Βεζένκοφ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πάθος και ο Ολυμπιακός χρειάζεται αυτούς τους τρεις ώστε να ρολάρει την καλοκουρδισμένη μηχανή του.  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ