fbpx

Ενδιαφέρον μείγμα

Ενδιαφέρον μείγμα

Με αθλητικές αρχές από τους χαντμπολίστες γονείς του και… μπρίο Καραιβικής, ο Αϊζάια Κορντινιέ της Βίρτους μόχθησε σκληρά για να βρεθεί στην Ευρωλίγκα.

Εκ πρώτης όψης δεν γεμίζει το μάτι. Περισσότερο μοιάζει με τραγουδιστή της ρέγκε παρά με επαγγελματία μπασκετμπολίστα, πλην όμως ο Αϊζάια Κορντινιέ έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή μέχρι την καταξίωση στην Βίρτους Μπολόνια. Η… Καραϊβική πράγματι κυλάει στο αίμα του, συνάμα ωστόσο έχει και σωστές αθλητικές αρχές, τις οποίες του μεταλαμπάδευσαν οι γονείς του.

Η επιρροή του πατέρα

Ο πατέρας του Στεφάν υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες χαντμπολ στην ιστορία της Γαλλίας. Έφτασε μάλιστα, στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών αγώνων της Ατλάντα το 1996 και ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η μητέρα του επίσης έπαιξε επαγγελματικό χάντμπολ στο πρωτάθλημα Γαλλίας και στην συνέχεια προπόνησε την ομάδα Κρετέιγ στο ομώνυμο προάστιο του Παρισιού. Εκεί γεννήθηκε ο Αϊζάια, ο οποίος όμως, πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Μαρτινίκη, όπου έχει γεννηθεί ο πατέρας του. Εξ’ ου και το ανέμελο μαλλί που τον χαρακτηρίζει και η γενικότερη… αύρα Καραϊβικής.

«Κολλητός» με τον αστέρα Ρεμιλί

Ο Ιζάια πέρασε χρόνο ως παιδί και στην Γερμανία όπου αγωνίστηκε ο πατέρας του, αλλά το μέρος που θυμάται περισσότερο είναι η Κρετέιγ. Πολύ απλά διότι εκεί έκανε τον καλύτερο του φίλο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Νεντίμ Ρεμιλί. Ποιος είναι ο κύριος; Μα πολύ απλά ένας από τους καλύτερους χαντμπολίστες παγκοσμίως, ο οποίος οδήγησε την Εθνική Γαλλίας στο χρυσό μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2017 και στο πρώτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021!

Ιζάια και Νεντίμ μεγάλωσαν ο ένας στο σπίτι του άλλου στο προάστιο του Παρισιού, καθώς οι μπαμπάδες τους υπήρξαν συμπαίκτες στην Κρετέιγ. Ο νυν παίκτης της Βίρτους έκανε τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό από το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά όταν πήρε απότομα ύψος στα 13 του χρόνια, αποφάσισε να μετακομίσει στο μπάσκετ. Η εξέλιξη του υπήρξε εντυπωσιακή και πολύ γρήγορα βρέθηκε στις «μικρές» Εθνικές ομάδες της Γαλλίας.

Συνοδοιπόρος με Παπαγιάννη-Κορκμάζ

Μάλιστα τον Αύγουστο του 2014 πήρε μέρος στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του Ικονίου, όπου η Εθνική Ελλάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου με ηγέτες τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Γιώργο Παπαγιάννη, αναδείχθηκε τέταρτη, την στιγμή που οι τρικολόρ περιορίστηκαν στην όγδοη θέση.

Η «δουλειά», όμως, είχε γίνει για τον Κορντινιέ, ο οποίος βρέθηκε στα σημειωματάρια των scouts του ΝΒΑ, ένεκα των αθλητικών προσόντων του και της έφεσης του στο σκοράρισμα. Στο συγκεκριμένο Ευρωμπάσκετ , άλλωστε, ξεχώρισαν πολλοί παίκτες που στην συνέχεια έγιναν ντραφτ, καθώς πέραν του Γάλλου και του Παπαγιάννη, είχαν πάρει μέρος οι Κροάτες Ντράγκαν Μπέντερ (Σανς) και Άντε Ζίζιτς (Σέλτικς), ο Τούρκος Φουρκάν Κορκμάζ (Σίξερς) και ο Σέρβος Βάνια Μαρίνκοβιτς (Κινγκς).

Ο δύσβατος δρόμος και το Hoop Summit

Ο δρόμος του Κορντινιέ, πάντως, μέχρι το ντραφτ αλλά και την γενικότερη καταξίωση του στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, υπήρξε εξαιρετικά δύσβατος. Μετά το Ευρωμπάσκετ του Ικονίου, έπαιξε μια σεζόν στην Εβρέ ως δανεικός από την Αντίμπ και ακολούθως έπαιξε σε μια άλλη ομάδα της Α2 Γαλλίας, στην Ντενέν. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται στην μέση του πουθενά δίπλα στα σύνορα με το Βέλγιο και δυσκόλεψε πολύ τους «κατασκόπους» του ΝΒΑ. Οι τελευταίοι τον είδαν καλύτερα στο Nike Hoop Summit του 2016, όπου είχε αγωνιστεί στο πλευρό του (μετέπειτα Νο1 του ντραφτ) Ντι Άντρε Έιτον, αλλά και του Κώστα Αντετοκούνμπο! Απέναντι τους είχαν σπουδαία ταλέντα σαν τον Τζέισον Τέιτουμ, τον Τζάρετ Άλεν, τον Ντιάαρον Φοξ και τον Μαρκέλ Φουλτζ!

Χάθηκε το όνειρο του ΝΒΑ

Ο Κορντινιέ επελέγη στο Νο 40 του ντραφτ από τους Χοκς, αλλά χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια, μέχρι να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους γκαρντ της Γαλλικής λίγκας. Σε αυτό το διάστημα η καθοδήγηση που είχε λάβει από τους γονείς του, οι οποίοι μετά το τέλος της καριέρας τους στο χάντμπολ έγιναν καθηγητές φυσικής αγωγής υπήρξε καθοριστική. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εντυπωσιακά νούμερα, λάμβανε πάντοτε θετικές κριτικές για την εργατικότητα και τον ζήλο του στις προπονήσεις, έστω κι αν δεν είχε τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε.

Η (δεύτερη) θητεία του στην Αντίμπ από το 2016 ως το 2019 ήταν άχρωμη και στην ουσία έκανε το «step up» την περίοδο 2020-21 με την φανέλα της Ναντέρ. Συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του Eurocup και τότε αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό της η ξακουστή Βίρτους.

Το όνειρο του ΝΒΑ δείχνει να έχει χαθεί για τον Γάλλο, του οποίου τα δικαιώματα δεν ανήκουν πλέον σε καμία ομάδα, καθώς οι Νετς οι οποίοι τα είχαν αποκτήσει μέσω ανταλλαγής από την Ατλάντα, αποφάσισαν τον Σεπτέμβριο του 2021 να μην τα κρατήσουν. Ίσως και να είναι καλύτερα για τον δουλευταρά Κορντινιέ, ο οποίος στα 26 του μετά από μια μακρά διαδρομή στο επαγγελματικό μπάσκετ, με αρκετές στάσεις σε… δυσπρόσιτα μέρη σαν την Ντενέν και την Εβρέ, έχει πλέον την ευκαιρία να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους γκαρντ της Ευρωλίγκας.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ