fbpx

«Σώθηκε» από έναν αστυνομικό 

«Σώθηκε» από έναν αστυνομικό 

Η ιστορία του πρώτου Καναδού που έγινε ντραφτ από τους Ράπτορς, Νταλέινο Μπάντον, είναι ξεχωριστή .

Η ιστορία του είναι λίγο πολύ (δυστυχώς για τα παιδιά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού) η συνηθισμένη. Ο μετανάστης πατέρας του «εξαφανίστηκε» νωρίς από τη ζωή του, η μητέρα του πάλευε να επιβιώσει και ο ίδιος μεγάλωσε στο σπίτι της γιαγιάς του. Τι είναι αυτό που την καθιστά διαφορετική; Μα το γεγονός πως ο Νταλέινο Μπάντον, ο οποίος τα ξημερώματα της Τρίτης (18/11) έκανε ρεκόρ καριέρας με 27 πόντους στη νίκη των Ράπτορς επί των Χόρνετς, «σώθηκε» από έναν αστυνομικό, ο οποίος τύγχανε να είναι και προπονητής μιας παιδικής ομάδας μπάσκετ στο Τορόντο! 

Όλα… εναντίον του

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Ο γκαρντ των Ράπτορς μεγάλωσε στο Ρέξντεϊλ, ίσως την πιο κακόφημη γειτονιά του, κατά τα άλλα κοσμοπολίτικου και με ιδιαίτερα υψηλό βιοτικό επίπεδο, Τορόντο. Οι ιστορίες για το συγκεκριμένο προάστιο είναι αναρίθμητες, αλλά ίσως η πιο γνωστή έχει πρωταγωνιστή τον παλιό δήμαρχο του Τορόντο Ρομπ Φορντ ο οποίος είχε «πιαστεί» να κάνει χρήση κρακ, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του λόγω καρκίνου. 

Ο πατέρας του Μπάντον υπήρξε μετανάστης από την Τζαμάικα, ενώ η μητέρα του είχε γεννηθεί στον Καναδά. Ο πρώτος δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στο μεγάλωμά του, ενώ η δεύτερη έκανε διάφορες δουλειές ώστε να μπορέσει να ζήσει, δίχως να έχει χρόνο για τον Νταλέινο. Η γιαγιά του (από την πλευρά του πατέρα) ήταν αυτή που τον μεγάλωσε στο προάστιο Μάουντ Όλιβ του βόρειου Ρέξντεϊλ. 

Η φανέλα με το 45

Για να καταλάβει κανείς πόσο κοντά, αλλά και μακριά από τον… πολιτισμό είναι η συγκεκριμένη περιοχή, δύο πράγματα είναι αρκετά. Με αμάξι η απόσταση από το downtown του Τορόντο είναι μισή ώρα. Φυσικά αυτοκίνητο δεν υπήρχε ούτε σε μινιατούρα στην οικογένειά του κι έτσι ο Μπάντον, έπρεπε να χρησιμοποιεί το λεωφορείο νούμερο 45, για να φθάσει από το Ρέξντεϊλ στον σταθμό Κίπλινγκ που ήταν ο πιο κοντινός στο σπίτι του! Του έπαιρνε 42 στάσεις και σχεδόν 45 λεπτά για να μπορέσει να έρθει σε επαφή με τον… έξω κόσμο! 

Γι’ αυτό και όταν τον Ιούνιο του 2021 έγινε ο πρώτος Καναδός που έκαναν ντραφτ στην ιστορία τους οι Ράπτορς, η επιλογή του 45 για τη φανέλα του ήρθε απολύτως φυσιολογικά και αβίαστα!

Ο Σαλία και ο Χόιμπεργκ 

Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του στο μπάσκετ και έμπαινε μαζί του στο “λεωφορείο 45” ήταν ο θείος του Ντένις. Στο γυμνάσιο ο Νταλέινο ξεκίνησε να παίζει στην ομάδα Άλμπιον, η οποία ανήκε στο ομώνυμο «boys n girls club», δηλαδή σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα που βοηθάει παιδιά άπορων οικογενειών. Σε αυτό δούλευε ο Γιούσρι Σαλία, ένας πρώην παίκτης με καταγωγή από την Αίγυπτο. Ο Σαλία προερχόταν από μια οικογένεια μουσουλμάνων με πολύ αυστηρές αρχές και αποτέλεσε τον ιδανικό μέντορα για τον Μπάντον. Υπήρξε ένας καλός μπασκετμπολίστας, ο οποίος είχε μάθει το μπάσκετ από τον Καναδό Σκοτ Μόρισον, ο οποίος στη συνέχεια της καριέρας του έγινε βοηθός του Μπραντ Στίβενς στους Σέλτικς και πλέον είναι ο χεντ κόουτς των Σολτ Λέικ Σταρς, της θυγατρικής ομάδας των Γιούτα Τζαζ. 

Ο Σαλία, ο οποίος είχε μεγαλώσει στο Παρκντέιλ, μια κακόφημη συνοικία του Δυτικού Τορόντο, παράλληλα δούλευε ως αστυνομικός και πήρε υπό την προστασία του τον 16χρονο Νταλέινο. Τον κράτησε μακριά από τις συμμορίες ναρκωτικών και παράλληλα τον έκανε να δουλέψει πιο σκληρά εντός των τεσσάρων γραμμών. Μέσα σε ένα καλοκαίρι, πήρε σχεδόν 15 εκατοστά κι έτσι έγινε ένας πλέι-μέικερ άνω των δύο μέτρων. 

Από τη στιγμή που απέφυγε τον δρόμο των ναρκωτικών και έμεινε συγκεντρωμένος στο μπάσκετ, τα πράγματα έγιναν απλά… 

Αρκετά κολέγια του πρόσφεραν υποτροφία κι αυτός αρχικά διάλεξε το Ουέστερν Κεντάκι. Όταν είδε πως ο κόουτς Ρικ Στάνσμπερι δεν θέλει να τον χρησιμοποιεί πολύ ως «άσο», αποφάσισε να μετακομίσει στο Νεμπράσκα, όπου ο (πρώην χεντ κόουτς των Σικάγο Μπουλς) Φρεντ Χόιμπεργκ του υποσχέθηκε ότι θα τον αξιοποιήσει στη συγκεκριμένη θέση. Ο Χόιμπεργκ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2013 είχε βρεθεί στην Αθήνα για να πείσει τον Γιώργο Τσαλμπούρη να ενταχθεί στο Αϊόβα Στέιτ μαζί με τον Ναζ Μίτρου-Λονγκ, πράγματι τον βοήθησε πολύ κι έτσι οι Ράπτορς αγνόησαν όλες τις ιστορίες που κυκλοφορούσαν γι’ αυτόν και επέλεξαν τον Μπάντον στο Νο46 του ντραφτ του 2021, με τον Σαλία να είναι δίπλα του σε αυτή την ιστορική βραδιά. 

Στη δεύτερή του χρονιά στη λίγκα ο Νταλέινο, δείχνει έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα προς την καταξίωση.  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ