fbpx

Ο… Αντετοκούνμπο των φτωχών

Ο… Αντετοκούνμπο των φτωχών

Οι ομοιότητες του παρολίγον «δημίου» της Εθνικής, Ρετίν Ομπασοχάν, με τον σταρ των Μπακς κι η επίδραση του Έιβερι Τζόνσον στην πορεία του 

Παρά το γεγονός πως έχει μακρά διαδρομή στο επαγγελματικό μπάσκετ, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, αρχικά με τη μετακίνησή του στη Βιλερμπάν και ακολούθως με την επίσκεψή του στο ΟΑΚΑ στα τέλη Αυγούστου, για τον πρώτο αγώνα της Εθνικής Βελγίου με τη δική μας. Το βράδυ της Δευτέρας (14/11) μάθαμε για τα καλά τον Ρετίν Ομπασοχάν, ο οποίος μας… φιλοδώρησε με 30 πόντους, αλλά ευτυχώς η νίκη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έθεσε σε δεύτερη μοίρα την εντυπωσιακή του εμφάνιση. 

Οικογένεια όπως του Γιάννη 

Η πορεία του ως την καταξίωση, βέβαια, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς το οικογενειακό του περιβάλλον είναι πανομοιότυπο με αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι γονείς του έχουν γεννηθεί στη Νιγηρία και μετακόμισαν στο Βέλγιο, λίγο πριν τη γέννηση του Ρετίν. Ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο (όπως και ο συγχωρεμένος Τσαρλς Αντετοκούνμπο), ενώ η μητέρα του ήταν (και παραμένει) πάστορας σε μια χριστιανική εκκλησία. Ο Ρετίν είναι το τρίτο από τα τέσσερα αγόρια της οικογένειας, αλλά το πρώτο που ασχολήθηκε επαγγελματικά με το μπάσκετ. Τα δύο μεγάλα του αδέλφια δουλεύουν στο Βέλγιο, ενώ ο μικρότερος ακολούθησε τον δρόμο του νυν παίκτη της Βιλερμπάν. Ο γεννημένος το 2003 Οσαχόν Ομπασοχάν έκανε τα πρώτα του βήματα στην Αντβέρπ και ακολούθως μετακόμισε στην Αμερική για να ενταχθεί στην ακαδημία Skill Factory. 

Με πτυχία στα οικονομικά και master στο μάρκετινγκ! 

O Ρετίν από τη δική του πλευρά μέσω του προπονητή του στους Kangoeroes Boom, εξασφάλισε ένα δοκιμαστικό στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. O τότε προπονητής του (και παλιός πρώτος βοηθός του Μπίλι Ντόνοβαν στο Φλόριντα) Άντονι Γκραντ του κατέστησε σαφές πως δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί κι έτσι ο Βέλγος έκανε το λεγόμενο redshirt, δηλαδή οικειοθελώς δεν αγωνίστηκε την πρώτη του σεζόν. Ακολούθησε, όμως, κανονικά το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα καθώς ήταν ένας εξαιρετικός μαθητής! Είναι χαρακτηριστικό πως στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του πήρε πρώτα το πτυχίο του στα οικονομικά και ακολούθως το master του στο μάρκετινγκ. 

Η επίδραση του Τζόνσον 

Μετά τη δεύτερή του χρονιά, εκτός από συνεπής στα θρανία, υπήρξε και στα παρκέ. Υπό την καθοδήγηση του Γκραντ εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος των Tigers, αλλά το καλοκαίρι του 2015 η απόλυσή του σε συνδυασμό με την πρόσληψη του Έιβερι Τζόνσον, αποτέλεσε το καλύτερο δυνατό μαντάτο για τον Ομπασοχάν. Ο «μικρός στρατηγός» με τη σπουδαία θητεία ως παίκτης στους Σπερς και την παρουσία του στον πάγκο των Μάβερικς και των Νετς ως προπονητής, βοήθησε τον Βέλγο να αλλάξει επίπεδο. Ο Τζόνσον τον μετέτρεψε σε επιθετικό «υπερόπλο» και ο μέσος όρος του εκτοξεύτηκε από τους 12,6 πόντους στην junior (τρίτη) του σεζόν στους 21,7 πόντους στη senior (τέταρτη). Μέχρι τώρα ο Ρετίν στέκεται στην επίδραση που είχε πάνω του ο πρωταθλητής του 1999 με τους Σπερς και τον θεωρεί ως τον άνθρωπο που τον βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλον. 

Ελληνική καθοδήγηση 

Στις μέρες μας, αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί που τον βοηθούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις είναι δύο Έλληνες. Ο Νίκος και ο Ευθύμης Λώτσος αποτελούν τους εκπροσώπους του στην Ευρώπη και τον ανέλαβαν από τη στιγμή που αποφοίτησε από το Αλαμπάμα. Ο Ομπασοχάν πήρε μέρος στα λεγόμενα pre draft workouts το 2016, στο Σαν Αντόνιο, στο Φοίνιξ και σε άλλες ομάδες, αλλά δεν έπεισε καμία να τον επιλέξει στο ντραφτ του 2016. 

Η πορεία του στα Ευρωπαϊκά παρκέ είναι σταθερά ανοδική και πλέον στη Βιλερμπάν έχει την ευκαιρία να δείξει πως μπορεί να σταθεί και στην Ευρωλίγκα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ