Η Εθνική ομάδα μπάσκετ είναι στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μετά από κατάθεση ψυχής και μια συγκλονιστική νίκη με 72-70 κόντρα στο Βέλγιο!
Ματς από αυτά που η Εθνική κάνει καινούριους φίλους και που ατσαλώνουν τις σχέσεις όλων μέσα στην ομάδα!
Εκπληκτικός Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 20 πόντους, 4 κλεψίματα και άμυνα σε όποιον υπήρχε στο παρκέ, εξαιρετικός Καλάθης με νταμπλ νταμπλ (13π, 10ασ.), Λούντζης και Π. Καλαϊτζάκης έβαλαν τα κορμιά τους στη «φωτιά» και έδωσαν τον τόνο κυρίως στην άμυνα. Κέρδισε το επιθετικό φάουλ του Ομπασοχάν (30π) στην τελευταία φάση ο Λαρεντζάκης και εξασφάλισε τη νίκη.
Κατάθεση ψυχής από όλους τους διεθνείς που αγωνίστηκαν, με την Ελλάδα να είναι και επίσημα στο ραντεβού των κορυφαίων του χρόνου τον Σεπτέμβρη, σε Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες!
Διαδικαστικού χαρακτήρα τα επόμενα παιχνίδια με Σερβία εντός (24/2) και Λετονία εκτός (27/2).
Το ματς
Η έλλειψη της Εθνικής στα κορμιά φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα. Το πρόβλημα του ριμπάουντ ήταν εμφανές, και έγινε ακόμα εντονότερο όταν στο φινάλε του δεκαλέπτου η στατιστική έγραφε 10-2 για τους Βέλγους στη συγκεκριμένη κατηγορία! Ο Ιτούδης έβαλε τον Π. Καλαϊτζάκη να κυνηγά παντού τον Ομπασοχάν, ο Βέλγος ωστόσο δεν… κατάλαβε και πολλά, έχοντας 12 πόντους στο 10’. Η Ελλάδα είχε να αντιπαρατάξει στα παραπάνω δυσοίωνα, την καλή της άμυνα που ανάγκαζε τους Βέλγους σε πολλά λάθη (8 στην πρώτη περίοδο) και μας έδωσε ένα σωρό κλεψίματα (7) τα οποία όμως δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο Ιτούδης απάντησε με πεντάδα αποτελούμενη από Καλάθη, Λαρεντζάκη, Μποχωρίδη, Παπανικολάου και Τσαϊρέλη. Οι πόντοι και η μαχητικότητα του τελευταίου και η ενέργεια του Λαρεντζάκη μπροστά και πίσω, δημιούργησαν μια συνθήκη ισορροπίας που αποτυπώθηκε και στον πίνακα στο 10’ (19-19).
Η εικόνα δεν άλλαξε καθόλου στη συνέχεια. Ίδιο σενάριο και για τις δύο ομάδες, με την Ελλάδα να βρίσκει δύσκολα σκορ κοντά στο καλάθι (εξαίρεση οι 8 πόντοι του Γόντικα) και ακόμα δυσκολότερα μακριά από αυτό (1/11 τρίποντα στο ημίχρονο). Τα λάθη των Βέλγων συνεχίζονταν (17 στο 20’!) αλλά συνεχιζόταν και το άλυτο πρόβλημα του Ομπασοχάν που έβαλε 20 στο ημίχρονο. Η Ελλάδα προηγήθηκε 28-25 παρόλα αυτά με πολιορκητικό κριό τον πρώτο σκόρερ τους, οι Βέλγοι έτρεξαν επιμέρους 9-3 για να κλείσουν το ημίχρονο προηγούμενοι 34-31. Έξτρα πρόβλημα σε εκείνο το σημείο για τον Ιτούδη, τα τρία φάουλ με τα οποία είχαν χρεωθεί Τσαϊρέλης και Γόντικας.
Η αποβολή του Μποχωρίδη με αντιαθλητικό (είχε προηγηθεί τεχνική ποινή στο α’ μέρος) στο ξεκίνημα του γ’ δεκαλέπτου, μείωσε τις λύσεις κατά μία ωστόσο ήταν η ώρα του Νικ Καλάθη. Πατώντας γκάζι τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση, ο γκαρντ της Φενέρ έδωσε το έναυσμα για να γίνει το 38-31, 41-43 και την ψυχολογία να περάσει στο μέρος της γαλανόλευκης πλευράς. Η αλλαγή πλεύσης στην αμυντική προσέγγιση, με τα γκαρντ μας να πιέζουν πολύ ψηλά στην άμυνα δημιουργώντας «ασφυξία» στους αντίπαλους κοντούς, μεταμόρφωσε την εικόνα της Εθνικής. Τα τρίποντα άρχισαν να μπαίνουν επιτέλους, ένα από τον Τσαλμπούρη και τέσσερα στη γ’ περίοδο από τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη! Το 47-54 ήταν η μεγαλύτερη διαφορά με την οποία προηγηθήκαμε με τους Βέλγους όμως να επιστρέφουν για το 55-58 στο 30’.
Λούντζης και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήταν φανταστικοί στην άμυνα, δίνοντας πολλές βοήθειες και κερδίζοντας μάχες. Το παιχνίδι ήταν πλέον «μία σου και μία μου», με την ένταση και το πάθος να είναι πολύ ψηλά. Τα τρίποντα των Καλάθη, Παπανικολάου και Λούντζη ήρθαν σε κομβικά σημεία και η Ελλάδα δεν έχασε ποτέ το προβάδισμά της στην τέταρτη περίοδο. Ο Ομπασοχάν συνέχιζε το «βιολί» του αλλά οι διεθνείς πλέον με ενέργεια από την άμυνά τους, είχαν το μομέντουμ και το απέδειξαν στην τελευταία άμυνα του ματς. Στο 70-71, ο Ομπασοχάν επιχείρησε να… εξαφανιστεί από τον Λαρεντζάκη αλλά ο γκαρντ του Ολυμπιακού εμφανιζόταν πάντα μπροστά του, βγάζοντας μια καταπληκτική άμυνα και κερδίζοντας το επιθετικό φάουλ!
Ο Λούντζης έβαλε την πρώτη βολή, έχασε τη δεύτερη μετά από εντολή του Ιτούδη αφού απέμενε μόλις 1.1’’ και… Ασία ερχόμαστε!
Δεκάλεπτα: 19-19, 34-31, 55-58, 70-72
Βέλγιο (Γκέργκια): Μπακό 10 (3/3 δίποντα, 4/6 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ζιλέτ 3 (1/6 σουτ), Λιμπέρ, Εμβεμά 9 (2 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Ταμπού 7 (1), Ακιαζίλι, Ντε Ζέου 2, Λεκόμτ 5 (1), Ομπάσοχαν 30 (7/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 7/7 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Τούμπα 4, Βαν Βλιέτ.
Ελλάδα (Ιτούδης): Καλάθης 13 (5/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 10 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λαρεντζάκης 20 (2/4 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 4/5 βολές), Λούντζης 6 (1), Παπανικολάου 9 (1/6 τρίποντα, 3 κλεψίματα), Τσαλμπούρης 3 (1), Μποχωρίδης, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Γόντικας 8 (4/4 δίποντα), Καλαϊτζάκης 4, Τσαϊρέλης 6 (3/4 δίποντα).