fbpx

Ο ξεχωριστός δρόμος του Ζοέλ 

Ο ξεχωριστός δρόμος του Ζοέλ 

Ο Εμπίντ έγραψε ιστορία απέναντι στην Γιούτα και στα οκτώ του χρόνια στην Φιλαντέλφια έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες 

H έκφραση «my way or the highway» είναι συνηθισμένη στην Αμερική και στο μπάσκετ έχει ταυτιστεί με τους προπονητικούς «θρύλους» του Πατ Ράιλι και του Μπόμπι Νάιτ, οι οποίοι την εφάρμοσαν ρητά. Μια διαφορετική της εκδοχή, χρησιμοποιεί ο Ζοέλ Εμπίντ ο οποίος έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην Φιλαντέλφια και όποιος δεν τους ακολουθεί, αργά η γρήγορα παίρνει την… εθνική οδό που οδηγεί μακριά από την πόλη της Πενσυλβάνια

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/11) ο Καμερουνέζος σέντερ με το ρεκόρ καριέρας των 59 πόντων απέναντι στην Γιούτα, έβαλε το ονοματεπώνυμο του στην βίβλο των ατομικών επιτευγμάτων του ΝΒΑ για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μέχρι να φτάσει στο σημείο, όμως, να γίνει ο πιο επιδραστικός σέντερ της λίγκας, η καριέρα του πέρασε από χίλια κύματα. Λίγο πολύ οι ιστορίες για το πως τον ανακάλυψε τυχαία ο συμπατριώτης του Λουκ Εμπά Α Μούτε αλλά και για τον τραυματισμό του πριν το ντραφτ, που του στέρησε το Νο1 στο ντραφτ, είναι γνωστές. Ευκαιρία να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας:

https://www.espn.com/espn/feature/story/_/page/presents19316766/the-key-joel-embiid-rise-luc-mbah-moute

 https://www.sbnation.com/nba/2014/6/19/5824534/joel-emblid-injury-foot-nba-draft-2014-analysis  

Η πρώτη «διασταύρωση» με τον Γιάννη

Συνεπώς θα ασχοληθούμε με μερικές άγνωστες πτυχές της διαδρομής του σούπερ-σταρ στην πόλη της “αδελφικής αγάπης”. Η πρώτη έχει να κάνει με την παρθενική φορά που συνάντησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο «δικός» μας αστέρας είχε ξεκινήσει την πορεία του το 2013, όταν επιλέχθηκε στο Νο15 του ντραφτ από τους Μπακς. Ένα χρόνο αργότερα οι Σίξερς «επένδυσαν» το Νο3 στον Εμπίντ και το Νο12 στον Κροάτη Ντάριο Σάριτς. Έτσι στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου του 2014 για να ενισχύσουν το «team bonding» ο GM (και ιθύνοντας νους του περίφημου Process) Σαμ Χίνκι μαζί με τον Μπρετ Μπράουν αποφάσισαν να ταξιδέψουν παρέα με τον Εμπίντ και τον Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς στην Σεβίλλη. Εκεί είχε γίνει η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στόχος τους ήταν να συναντηθούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον Σάριτς ο οποίος συμμετείχε στο τουρνουά με την Εθνική Κροατίας

Στο πολυτελές ξενοδοχείο Barcelo που φιλοξενούσε όλες τις ομάδες του δεύτερου ομίλου, ο Εμπίντ «διασταυρώθηκε» για πρώτη φορά με τον «Greek Freak». Κατ’ άλλους, οι δύο τους συνομίλησαν για λίγο, αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι πέραν από έναν τυπικό χαιρετισμό δεν ειπώθηκε κάτι άλλο ανάμεσα τους, καθώς ήταν νεαροί και όχι ακόμα εξοικειωμένοι με τα φώτα της δημοσιότητας. 

Διαφορετική προσέγγιση

Αμφότεροι μετά από λίγα χρόνια εξελίχθηκαν σε All-Star, πλην όμως ο τρόπος που προσεγγίζουν τόσο το παιχνίδι, όσο και την σχέση με την ομάδα τους είναι τελείως διαφορετικός. Ο Γιάννης είναι ο αστέρας με το καλύτερο work ethic, ο οποίος δεν ανακατεύεται στις επιλογές της διοίκησης για την στελέχωση του ρόστερ, την ίδια στιγμή που ο Εμπίντ ανά τακτά χρονικά διαστήματα παίζει με παραπανίσια κιλά, ενώ έχει λόγο στις κρίσιμες αποφάσεις.   

Πέρσι, το γεγονός πως ο Γιόκιτς είχε πάρει το MVP του είχε δώσει ένα μεγάλο κίνητρο, ώστε να παρουσιαστεί στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του, αλλά φέτος δεν συνέβη το ίδιο και πριν την «έκρηξη» του απέναντι σε Τζαζ και Χοκς, είχε προσπαθήσει μέσα από τους πρώτες αγώνες της κανονικής περιόδου, να βρεθεί στην κατάλληλη σωματική-αγωνιστική κατάσταση. 

Η κριτική του Μπόουεν

Ένα πράγμα που δεν αρέσει στον Εμπίντ, είναι η κριτική ακόμα κι όταν γίνεται από ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αξία τους και έχουν ως στόχο να τον κάνουν καλύτερο. 

Μια άγνωστη ιστορία που εμμέσως σχετίζεται με το τέλος της θητείας του Μπρετ Μπράουν έχει να κάνει με την ομιλία του παλιού παίκτη των Σπερς Μπρους Μπόουεν σε μια προπόνηση των 76ers. Ο Μπράουν γνώριζε καλά τον Μπόουεν από την κοινή τους θητεία στο Σαν Αντόνιο και τον είχε καλέσει στο ξεκίνημα της περιόδου 2019-20, ώστε να εμφυσήσει ψήγματα της πείρας και της ομαδικότητας του στην ομάδα του, η οποία τότε βασιζόταν στο δίδυμο Εμπιντ-Σιμονς. Ο Μπόουεν υπήρξε από επικριτικός ως επιθετικός προς τον Εμπίντ, ο οποίος εκνευρίστηκε με τον τρόπο που του μίλησε ο σκληροτράχηλος αμυντικός των ‘90s και των ‘00s. Υπάρχει η άποψη πως η επίσκεψη του λειτούργησε αρνητικά για τον Μπράουν, ο οποίος στο τέλος της σεζόν απολύθηκε. 

Ο Σίμονς και ο συγχρωτισμός με τον Χάρντεν 

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη, αλλά το σίγουρο είναι πως ο τότε διοικητικός επικεφαλής των Σίξερς, Έλτον Μπραντ είχε πάρει το μέρος του Καμερουνέζου. Το ίδιο ισχύει πλέον και με τον Ντάριλ Μόρεϊ κάθε φορά που ο αστέρας του βρίσκεται στο επίκεντρο της (αρνητικής) δημοσιότητας. 

Τουλάχιστον τώρα ο Εμπίντ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις δίνει αφορμές μόνο προς αποθέωση του ταλέντου και της αποτελεσματικότητας του.

Μένει να δούμε αν από τον Δεκέμβριο που θα επιστρέψει ο Τζέιμς Χάρντεν, οι δύο σούπερ-σταρ θα μπορέσουν να συγχρωτιστούν και να οδηγήσουν την Φιλαντέλφια στους τελικούς του ΝΒΑ για πρώτη φορά από το 2001 και την εποχή (ενός άλλου αμφιλεγόμενου αστέρα) του Άλεν Άιβερσον

O Εμπιντ δεν ήθελε τον Μπεν Σίμονς στο πλευρό του και το καλοκαίρι του 2019 είχε δυσαρεστηθεί έντονα όταν έφυγε από την Φιλαντέλφια ο «κολλητός» του Τζίμι Μπάτλερ. Καθώς είναι πιστός στην πόλη του, δεν απαίτησε να γίνει ανταλλαγή, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο η συγκυρία της παρουσίας του Μόρει στους Σίξερς και της δυσαρέσκειας του Χάρντεν στους Νετς, οδήγησε στην… εθνική οδό για το Μπρούκλιν τον Σίμονς και τον μούσια στην Philly

Υπομονή ως το καλοκαίρι για να δούμε, αν και ποιος θα είναι ο επόμενος για το Interstate 95. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ