fbpx

Παναθηναϊκός δύο προσώπων που βρίσκει λογική

Παναθηναϊκός δύο προσώπων που βρίσκει λογική

O Παναθηναϊκός πήρε μια μεγάλη νίκη απέναντι στη Μπασκόνια για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Όχι, δεν… σκότωσε το θηρίο, αλλά για μια εντελώς καινούρια ομάδα με σημαντικές προσθήκες, στάθηκε εξαιρετικά στο δεύτερο ημίχρονο, ολοκληρώνοντας μια νίκη ψυχολογίας και ουσίας ενόψει συνέχειας.

Παναθηναϊκός δύο προσώπων

Το «Τριφύλλι» μπορεί να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά στη συνέχεια, το έφτιαξε. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν κακός αμυντικά. Έδωσε το δικαίωμα στον Χάουαρντ να βρει ανοικτά σουτ, δίνοντας του ψυχολογία, ενώ η αμυντική του προσέγγιση ήταν σε εντελώς δευτερότριτο χρόνο.

Οι «πράσινοι» είχαν πολύ αργή αντιμετώπιση στα close outs, με τους «Ισπανούς» να βρίσκουν αρκετά ελεύθερα σουτ. Όμως, χάρη στην περιφερειακή άμυνα στο τέλος της πρώτης περιόδου έως και τα μισά -σχεδόν- της δεύτερης, ο Παναθηναϊκός έμεινε κοντά. Ο Πονίτκα ήταν θετικός στην άμυνα με πολλά deflections, που αν ήταν ο Πιτίνο στο γήπεδο, θα του έδινε τα εύσημα.

Στο δεύτερο μπήκε στην εξίσωση ο Ουόλτερς, ο οποίος συμπαρέσυρε τον Παπαγιάννη, σε συνδυασμό με την «έκρηξη» του Λι, τα δυναμικά μπασίματα του Μπέικον αλλά και το… ξύπνημα του Γκριγκόνις, κατάφερε να πάρει τα σκήπτρα του ρυθμού.

Φυσικά όλα συνηγόρησαν και στην τρομακτική αστοχία των Βάσκων. Η Μπασκόνια είναι ομάδα ρυθμού και όσο δεν έμπαιναν τα σουτ στο δεύτερο ημίχρονο, τόσο πιο πολύ τα επιχειρούσε. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ήταν νοικοκυρεμένες σε άμυνα και επίθεση, δεν είχε τίποτα να φοβηθεί.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα, ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας στο 2ο ημίχρονο δεν κοίταξε ποτέ πίσω στο σκορ, όντας σαφώς πιο «νοικοκυρεμένος»

Επιθετικός πλουραλισμός

Το πιο σημαντικό ήταν πως οι «πράσινοι» πήραν από πολλούς παίκτες σκορ. Συνολικά έξι παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό (Λι 9, Παπαγιάννης 11, Ουίλιαμς 16, Μπέικον 16, Πονίτκα 15, Γκριγκόνις 13). Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους «πράσινους» να μπουν με διαφορετική ψυχολογία.

Αξίζει να γίνει μια ξεχωριστή μνεία στον Γκριγκόνις που βρίσκει σιγά-σιγά τα πατήματα του. Ο Λιθουανός «μίλησε» στο ματς, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε «κολλήσει», δείχνοντας πως με τον Γκριγκόνις σε φυσιολογικά επίπεδα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να παίξει ένα εντελώς διαφορετικό μπάσκετ, αφού προσθέτει μια μεγάλη απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για τον Μπέικον. Ο Αμερικανός είναι ένας κλασικός μπουκαδόρος που δίνει στον Παναθηναϊκό το σκληροτράχηλο που αποζητούσε. Μόλις σε 5-6 προπονήσεις συνολικά, ο Μπέικον δείχνει πως αφομοιώνει γρήγορα τη φιλοσοφία του Ράντονιτς, ενώ σήμερα έδειξε σαφώς καλύτερος τακτικά.

Στόχευση

Οι «πράσινοι» άφησαν πίσω τους τα τελευταία άσχημα παιχνίδια. Χθες, ο Παναθηναϊκός έπαιξε στοχευμένα. Ήθελε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Χάουαρντ που παρά τους 20 πόντους του, στο δεύτερο ημίχρονο, μάλλον ήταν περισσότερο αρνητικός προς την ομάδα του, παρά θετικός. Ειδικά στο 4ο δεκάλεπτο που το ματς «έκαιγε», ο Αμερικανός ήταν κακός με άστοχες και «τραβηγμένες» επιλογές.

Επίσης, οι «πράσινοι» φάνηκαν να στοχεύουν τον Ουίλιαμς κοντά στο καλάθι, ενώ βρέθηκαν σκόπιμα σε καταστάσεις isolation με τον Μπέικον, αφού στο 1v1 ο Αμερικανός είναι άπιαστος.

Πολύ θετικό ήταν τα γρήγορα φάουλ του Τόμπσον που τον έθεσαν γρήγορα εκτός παιχνιδιού, αφήνοντας «μόνο» του τον Χάουαρντ.

Κεφάλαιο «Νέιτ Ουόλτερς»

Αν πρέπει να δώσουμε τα credits κάπου, θα τα χαρίσουμε στον Νέιτ Ουόλτερς. Ο Αμερικανός ήταν καταπληκτικός, ειδικά στο 2ο ημίχρονο. Στην τρίτη περίοδο, ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, μοίρασε 7 ασίστ, ενώ το πιο συγκλονιστικό απ’ όλα ήταν πως όλοι οι πόντοι του Παναθηναϊκού είχαν περάσει πρώτα από τα χέρια του.

Το ποσοστό των ασίστ των δυο ομάδων, αναλογικά με τους «βασικούς» και τους «αναπληρωματικούς»

Ο Αμερικανός κατάφερε να τροφοδοτήσει άψογα τον Παπαγιάννη, έτσι όπως δεν το έχει κάνει κανείς άλλος μέχρι τώρα. Άλλωστε, ο Ουόλτερς αποκτήθηκε με αυτή την λογική, να είναι ο «εγκέφαλος» του φετινού Παναθηναϊκού.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν εξαιρέσουμε τους 5 συνεχόμενους πόντους του ΛΙ και το Buzzer Beater του Γκριγκόνις, όλοι οι πόντοι πέρασαν από τα χέρια του Ουόλτερς.

Κεφάλαιο «Γιώργος Παπαγιάννης»

Εξαιρετικός ήταν χθες ο ψηλός του Παναθηναϊκού και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό. Καταρχάς, όπως αναφέραμε, τροφοδοτήθηκε περισσότερο από ποτέ.

Ο «Παπ» είναι παίκτης ψυχολογίας και ψυχολογία θα πάρει από τα εύκολα καλάθια που θα του «σερβίρουν» οι γκαρντ, όπως ο Ουόλτερς. Άπαξ και πάρει την ψυχολογία της επίθεσης, θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στην άμυνα.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε, είναι πως ο Παπαγιάννης δεν είναι ο κλασικός 7-footer που θα πάρει τη μπάλα με πλάτη και θα παίξει. Είναι ένας ψηλός pick and roll με έφεση στο ψηλό παιχνίδι, εδώ σταδιακά βάζει και το τρίποντο στο ρεπερτόριο του.

Γενικά…

Ο Παναθηναϊκός ήταν υποδειγματικός στο 2ο ημίχρονο. Είχε ξεκάθαρους ρόλους αλλά το κυριότερο είναι να υπάρξει υπομονή. Η ομάδα θέλει χρόνο για να βρει αυτοματισμούς, ξεκάθαρους ρόλους και «ταιριάσματα».

Αν ο Μπέικον συνεχίσει έτσικαι βρεθούν και άλλοι τρόποι να τροφοδοτηθεί ο Παπαγιάννης από τον Λι, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει κάτι καλό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ