fbpx

Υβρίδιο Γκασολ

Υβρίδιο Γκασολ

Με ύψος 221 εκατοστών, μακρινό σουτ και υψηλό IQ, ο Αντάι Μάρα προκαλεί την… ιεροσυλία με τον θρύλο του Ισπανικού μπάσκετ

Η σύγκριση μοιάζει με ιεροσυλία, ιδίως αν αναλογισθεί κανείς τα αναρίθμητα κατορθώματα του Πάου Γκασόλ. Στα 17 του χρόνια, όμως, ο Αντάι Μαρα έχει κερδίσει με το σπαθί του, τουλάχιστον να μπαίνει στην ίδια πρόταση με τον ζωντανό θρύλο του Ισπανικού μπάσκετ, όπως απέδειξε και με την εμφάνιση του απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Την Κυριακή (6/11) η ουραγός της ACB Σαραγόσα πέτυχε την πρώτη της νίκη, ρίχνοντας στο καναβάτσο την πρωταθλήτρια Ισπανίας. Ο Μάρα σε οκτώ λεπτά παρουσίας, μέτρησε ισάριθμους πόντους, τέσσερα ριμπάουντ, μια ασίστ και μια τάπα, βάζοντας το δικό του πολύτιμο λιθαράκι στην μεγάλη έκπληξη της αγωνιστικής.

Όπως και στον αγώνα με την Μπασκόνια (απέναντι στην οποία επίσης είχε οκτώ πόντους και τέσσερα ριμπάουντ), έδειξε ότι δεν φοβάται καθόλου να βουτήξει στα βαθιά, έστω κι αν συμπλήρωσε το 17ο έτος της ηλικίας του τον προηγούμενο Απρίλο.

Ρεσιτάλ αλά Γουεμπα

Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, το έδειξε στον τελικό του Παγκόσμιου πρωταθλήματος παίδων του προηγούμενου Ιουλίου στην Μάλαγα. Ο Ιζάν Αλμάνσα της Αμερικανικής Ακαδημίας Overtime Elite ναι μεν είχε πάρει το MVP, πλην όμως ο Μάρα ήταν αυτός που λίγο έλειψε να προκαλέσει έμφραγμα στην εξαιρετική ομάδα των Ηνωμώνων Πολιτειών.

Με αντίπαλο το αμυντικό υπερόπλο (και υποψήφιο για το Νο1 του ντραφτ του 2025) Κούπερ Φλαγκ ήταν συγκλονιστικός έχοντας στην γραμμή της στατιστικής του 16 πόντους, επτά ριμπάουντ τρεις ασίστ και πέντε τάπες! Οι Ισπανοί ηττήθηκαν, αλλά ο Μάρα θύμισε κάτι από την αντίστοιχη εμφάνιση του Βίκτορ Ουεμπανιάμα ένα χρόνο νωρίτερα στο παγκόσμιο εφήβων της Ρίγα, στον τελικό απέναντι στην Αμερική του Τσετ Χόλμγκρεν.

Συμπαίκτης με Σαμο

Πριν από το Παγκόσμιο U17 της Ανδαλουσίας, ο Μάρα είχε πάρει μέρος στο καμπ του ΝΒΑ Basketball Without Borders που έγινε στο Μιλάνο. Στους αγώνες που έγιναν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Μποκόνι (δίπλα από το Μιντιολάνουμ Φόρουμ) είχε συμπαίκτη τον Αλέξανδρο Σαμοντούροφ του Παναθηναϊκού. Οι δυο τους είχαν πολύ καλές συνεργασίες και σχημάτισαν έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον δίδυμο στις θέσεις 4-5.

Ο λόγος της σύγκρισης

Ο Μάρα συγκρίνεται με τον Γκάσολ, λόγω της ικανότητας του να παίζει με πρόσωπο ενώ βλέπει τον κόσμο από τα 221 εκατοστά, αλλά και του υψηλού δείκτη μπασκετικής ευφυΐας. Η μεγάλη διαφορά, βέβαια, είναι ότι δεν έχει την ταχύτητα και την πλαστικότητα του Γκασόλ, ο οποίος όμως πρέπει να τονισθεί ότι αποτελεί μοναδικό είδος.

Ο 17χρονος σεντερ με τα προσόντα που ήδη διαθέτει και με αυτά που θα εξελίξει τα επόμενα χρόνια, μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα είτε στην Ευρωλίγκα, είτε ακόμα και στο ΝΒΑ.

Σίγουρα το κορμί του χρειάζεται πολλή δουλειά, καθώς είναι αδύναμος, αλλά αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό για ένα παιδί 17 χρόνων και ύψους 221 εκατοστών.

Καλύτερος από τον πατέρα

Το σίγουρο είναι ότι θα διαγράψει πολύ καλύτερη πορεία από τον πατέρα του Φρανσίσκο ο οποίος έπαιξε την διετία 86-88 στην Σαραγόσα και ακολούθως φόρεσε την φανέλα αρκετών ομάδων της δεύτερης κατηγορίας.

Ο ρόλος του Φισακ

Μετά την επιστροφή του Πορφίριο Φισάκ στον πάγκο της Σαραγοσα, υπάρχει η αισιοδοξία πως ο νεαρός άσος θα πάρει πολύτιμες εμπειρίες, εν’ όψει της προσπάθειας που θα κάνει την περίοδο 2023-24 να επιλέγει στο ντραφτ. Ο Φισάκ είναι προπονητής που επιτρέπει σε ταλαντούχα παιδιά να κάνουν λάθη και στην προηγούμενη θητεία του στην Σαραγόσα, βοήθησε τον μεν Κάρλος Αλοθέν να πάρει… προαγωγή στην Ρεάλ, τον δε Βιτ Κρέιτσι να γίνει ντραφτ από τους Θάντερ.

Ο Μάρα, όπως επίσης και ο συνολικός του δυναμικός γκαρντ Λουκάς Λανγκαρίτα, θα αποτελέσουν τα μεγάλα του project για το 2024.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ