fbpx

Ουεμπανιάμα: Το ζωντανό όνειρο του μπάσκετ

Ουεμπανιάμα: Το ζωντανό όνειρο του μπάσκετ

Το 18χρονο “τέρας” των 225 εκατοστών είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που γεμίζει τα γήπεδα και κάνει τους Γάλλους να αγαπήσουν το μπάσκετ.

Του Ρήγα Δαρδαλη 

«Όλα τα λεφτά»

«The real deal»

«Extraordinaire»

Οποίο κλισέ, σε όποια γλώσσα κι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε είναι σωστό και αρμόζει στην περίπτωση. Ο Βικτορ Ουεμπανιαμα είναι ένα φαινόμενο που όμοιο του δεν έχει δει το Ευρωπαϊκό κι ενδεχομένως το Παγκόσμιο μπάσκετ.

Ο συνδυασμός του τεράστιου μεγέθους με τις ικανότητες του στην ηλικία των 18 ετών είναι πρωτόγνωρος και δικαίως προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος.

Οι Γάλλοι ναι μεν έχουν αναδείξει ουκ ολίγα αστέρια παγκοσμίου διαμετρήματος, πλην όμως η αγάπη τους για το μπάσκετ είναι περιορισμένη σε σχέση με τις επιτυχίες που εχουν και τους ΝΒΑers που διαθέτουν.

“Μαγνήτης” για το γαλλικό κοινό

Ο “Ουέμπα” τους έχει «υποχρεώσει» να ερωτευτούν το άθλημα και φυσικά τον ίδιο, κάτι που μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει κανείς το βράδυ της Παρασκευής (4/11).

Το γήπεδο “Μαρσέλ Σεντάν” είχε γεμίσει πολύ πριν το τζάμπολ του αγώνα της Μπουλόν Μετροπολιτάν με την Λιμοζ κι υπήρχαν ουκ ολίγες ταμπέλες που έγραφαν «complet» (γεμάτο) τόσο στην είσοδο του, όσο και στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Στις εξέδρες υπήρχαν αρκετά παιδιά με την φανέλα του 18χρονου άσου, ο οποίος παρουσιάστηκε τελευταίος για να γνωρίσει την αποθέωση!

Φυσικά η παρέλαση των εκπροσώπων του ΝΒΑ είχε την τιμητική της. Πίσω από την μια μπασκέτα, όλοι προσπαθούσαν να δουν πόσοι scouts παρακολουθούν το φαινόμενο από το Παρίσι. Τουλάχιστον δέκα ομάδες είχαν στείλει ένα διοικητικό τους στέλεχος για να τον «ακτινογραφήσει».

Οι χαλαροί γονείς

Οι μόνοι που δεν ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως ήταν οι γονείς του. Ο Φελιξ και η Ελοντί παρακολουθούσαν από την θέση τους, παρέα με την γιαγιά, αλλά και τον αδελφό του. Ο Όσκαρ Ουεμπανιάμα έχει γεννηθεί το 2007, πλησιάζει τα 210 εκατοστά (!!!) και αγωνίζεται στην παιδική ομάδα της Βιλερμπάν. Η μόνη που έλειπε ήταν η μεγάλη αδελφή Ιβ, η οποία είχε αγώνα την ίδια ώρα με την γυναικεία ομάδα της Μονακό

Το πρώτο (από τα πολλά που αναμένεται να ακολουθήσουν) sellout της σεζόν για την Μπουλόν άξιζε και με το παραπάνω.

Η παράσταση στο παρκέ

Ο Ουεμπανιάμα ξεκίνησε βασικός και μολονότι γύρισε τον αριστερό του αστράγαλο στην πρώτη περίοδο και βρέθηκε στα αποδυτήρια για μερικά λεπτά, έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ. Η γραμμή της στατιστικής του «φωνάζει» από μόνη της.

Σε 35 λεπτά ως βασικός, έκανε ρεκόρ καριέρας σε επίσημο παιχνίδι με 33 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ, μοίρασε τέσσερις ασίστ, έκανε τρεις τάπες και πρόσφερε τόσα χάιλαιτς που μόνο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ σαν τον Γιάννη ή τον Λεμπρόν, χαρίζουν στον κόσμο.

Αν αποφάσιζε να πάει την Δευτέρα για διακοπές και εμφανιζόταν ξανά στις 22 Ιουνίου του 2023 για το ντραφτ του ΝΒΑ, είναι βέβαιο ότι ουδείς θα νοιαζόταν. Η επιλογή του στο Νο1 είναι δεδομένη…

Η ώρα της Εθνικής

Ο “Ουέμπα”, όμως, από την Δευτέρα θα τεθεί στην διάθεση του Βενσαν Κολέ, όχι για λογαριασμό της Μπουλόν, αλλά για να ξεκινήσει προπονήσεις με την Εθνική Γαλλίας για τα παράθυρα της FIBA.

Η αγάπη του για το μπάσκετ είναι αστείρευτη και είναι ξεκάθαρο ότι διασκεδάζει κάθε του στιγμή. Μετά τον νικηφόρο αγώνα με την Λιμόζ, ακολουθώντας την παράδοση που υπάρχει στην Γαλλία, δεν δίστασε να χαιρετήσει από παιδιά του δημοτικού, μέχρι υπερηλίκους κυρίους που έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν.

Πριν φύγει ο κόσμος από το γήπεδο, έσπευδε να βγάλει μια φωτογραφία με το ομοίωμα του και να αναρωτηθεί: είναι δυνατόν να υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, ένας παίκτης 18 ετών, με ύψος σχεδόν 225 εκατοστών, άνοιγμα χεριών 243 εκατοστών(!!!) κι ικανότητες που θυμίζουν ένα κράμα Νοβίτσκι, Ντουράντ κι Αντετοκουνμπο;;;

Κι όμως είναι! 

Ο Βικτορ Ουεμπανιαμα είναι ένα ζωντανό όνειρο που δίνει μια μοναδική διάσταση στο κορυφαίο άθλημα του κόσμου. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ