fbpx

Επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου!

Επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου!

Πέραν της αυτοτελούς αξίας του, το ΝΒΑ έχει επενδύσει στρατηγικά σε μετοχές άλλων εταιριών που πλέον φθάνουν στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Του Ρήγα Δάρδαλη

Ναι μεν φαντάζει τετριμμένο να τονίζουμε συνεχώς πως το ΝΒΑ απέχει έτη φωτός σε επίπεδο οργάνωσης και μάρκετινγκ από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, πλην όμως τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά και ανά τακτά χρονικό διαστήματα, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγραφεί η υπεροχή του.  

Η τελευταία εντυπωσιακή του επιτυχία, όπως αποκάλυψε η έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα bloomberg, είναι πως οι επενδύσεις που έχει κάνει το ΝΒΑ σε μετοχές άλλων εταιριών, πλέον έχουν αξία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων!

Η αλλαγή στρατηγικής

Εδώ και μια δεκαετία, η κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχει ξεκινήσει να επενδύει σε αναπτυσσόμενες εταιρίες, αλλά είχε μια συντηρητική πολιτική. Προσπαθούσε να «ποντάρει» είτε σε επιχειρήσεις που είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με το «προϊόν» του μπάσκετ, ή να αξιοποιήσει «ευκαιρίες» που προέκυπταν στην αγορά.

Βλέποντας, όμως, πως οι επενδύσεις που είχαν γίνει, αποδίδουν καρπούς, ο Άνταμ Σίλβερ αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησε το τμήμα επενδύσεων ή μετόχων (equity division), προσλαμβάνοντας τον πολύ έμπειρο και πετυχημένο στο πεδίο των startup Ντέιβιντ Λι.

Το πεδίο επενδύσεων

Πλέον το ΝΒΑ προσπαθεί να βάζει χρήματα από το (τεράστιο) κεφάλαιο του σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ένδυση, τα ΜΜE, τα εικονικά αθλήματα (fantasy sports) και τον νόμιμο στοιχηματισμό. Στην παρούσα φάση αριθμεί σχεδόν 20 εταιρίες στο portfolio του και η συνολική αξία των μετοχών που έχει αγοράσει, προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια!

«Στόχος μας είναι να είμαστε στρατηγικοί επενδυτές και να αναβαθμίζουμε το προϊόν εντός κι εκτός παρκέ», δήλωσε στο bloomberg ο Λι, ενώ ο οικονομικός επικεφαλής (CFO) της λίγκας Ντέιβιντ Χάμπερ πρόσθεσε. «Εφ’ όσον ταιριάζει στην πολιτική μας, μπορούμε να επενδύσουμε σε διαφορετικές φάσεις σε εταιρίες. Έχει αυξηθεί δραματικά η ικανότητα μας να αγοράζουμε μετοχές ή να γινόμαστε οι κύριοι ιδιοκτήτες μιας εταιρίας».

«Ζαλίζει» το επόμενο τηλεοπτικό συμβόλαιο

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγους μήνες, πριν μια ακόμα δραματική (προς το καλύτερο) οικονομική αλλαγή για το πρωτάθλημα. Οι διαπραγματεύσεις με το ESPN και το ΤΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην σεζόν και στην χειρότερη (sic) θα αποφέρουν διπλασιασμό των εσόδων για τις 30 ομάδες! Το τρέχον εννιαετές συμβόλαιο ολοκληρώνεται το 2025, θα αποφέρει στην λίγκα 24 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσό αυτό πλέον θεωρείται πολύ μικρό! Η εκτίμηση στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είναι πως η νέα τηλεοπτική συμφωνία θα έχει «πάτωμα» τα 50 δισεκατομμύρια και «ταβάνι» τα 75!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ