fbpx

Ο “φονιάς” με το ένα πόδι

Ο “φονιάς” με το ένα πόδι

Ο Ντάλτον Χομς, που “υπέγραψε” τη νίκη της Μπασκόνια επί της Ρεάλ, “τρέχει” σε όλη του την καριέρα έχοντας διαλυμένο το αριστερό του γόνατο, αλλά καταφέρνει πάντα να τερματίζει

Του Ρήγα Δάρδαλη

Κάποιοι είχαν ακούσει το ονοματεπώνυμο του μετά την απόκτηση του από την Μπασκόνια, αλλά ελάχιστοι του είχαν δώσει σημασία. Μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση, όμως, πριν από λίγες μέρες απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντάλτον Χομς έστρεψε τους προβολείς της προσοχής πάνω του και έδειξε πως είναι ένας παίκτης που μπορεί να απασχολήσει για πολλά χρόνια την
Ευρωλίγκα. Κάτι που ούτε ο ίδιος δεν θα περίμενε πριν από μια επταετία.

Η μεγάλη αναποδιά

Πολύ απλά διότι το τέλος της θητείας του στο γυμνάσιο Λίντεν της Ουάσινγκτον, τον έβρισκε να αναρρώνει από την δεύτερη ρήξη χιαστού στο ίδιο του γόνατο! Ως εκ τούτου, κανένα πανεπιστήμιο πρώτης κατηγορίας δεν του είχε προσφέρει υποτροφία και ο Αμερικανός φόργουορντ είχε εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να παρατήσει το μπάσκετ. Γρήγορα, όμως, «έσβησε» κάθε τέτοια σκέψη και αποφάσισε να δουλέψει σκληρά για να γίνει ξανά ο παίκτης που είχε θέλξει με τις εμφανίσεις του ως sophomore (δευτεροετής) στο highschool.

O Χομς είχε ξεκινήσει ως περιφερειακός με ύψος λίγο πάνω από το 1,80μ. και με μεγάλο πλεονέκτημα το αξιόπιστο περιφερειακό του σουτ. Το καλοκαίρι πριν την τρίτη του χρονιά, διέλυσε τον χιαστό στο αριστερό του γόνατο σε ένα μονό και αμέσως υποβλήθηκε σε επέμβαση. Δούλεψε σκληρά για να επιστρέψει για την σεζόν της αποφοίτησης, αλλά στην πρώτη (!) προπόνηση υπέστη ρήξη χιαστού, πάλι στο αριστερό γόνατο!

Το μόνο θετικό ήταν πως στα δύο χρόνια που απουσίασε, ψήλωσε πάνω από 20 πόντους και είχε μετατραπεί σε έναν φόργουορντ 204 εκατοστών!

Η πρώτη ευκαιρία με τους Μπακς

Μίλησε με αρκετά πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας και αποφάσισε να ενταχθεί στο Ουέστερν Ουάσινγκτον, το οποίο απείχε 20 λεπτά από το σπίτι του. Ως freshman αποφάσισε οικειοθελώς να μην αγωνιστεί, κάνοντας το λεγόμενο rershirt, αλλά από την στιγμή που πάτησε τα παρκέ την σεζόν
2016-17, δεν ξανακοίταξε πίσω του. Πέρασε δύο πολύ παραγωγικά χρόνια και στην τρίτη του σεζόν «μεταφέρθηκε» στο Πόιντ Λόμα, το οποίο οδήγησε ως τον τελικό του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας.

Ως αποτέλεσμα κέρδισε μια θέση στο ρόστερ των Μιλγουόκι Μπακς στο σάμερ-λιγκ του Βέγκας το 2019. Δεν έπεισε την ομάδα του Γιάννη να του προσφέρει συμβόλαιο, κάτι που όμως έκαναν οι Σαν Αντόνιο Σπερς. Υπέγραψε το λεγόμενο Ε-10 που του έδωσε την ευκαιρία να πάρει μέρος στην προετοιμασία των «σπιρουνιών». Ήταν ο τελευταίος που «κόπηκε» και ακολούθως βρήκε στέγη στην G-League με την θυγατρική των Σπερς στην πόλη Όστιν.

Το συμβόλαιο των 70.000

Εκεί τον «εντόπισε» ο Ιταλός προπονητής Πάολο Γκαλμπιάτι, ο οποίος εισηγήθηκε την απόκτηση του στην τότε νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία του Ιταλικού πρωταθλήματος, Κρεμόνα. Οι αποδοχές του ήταν, μόλις 70.000 δολάρια, αλλά ο Χομς άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους φόργουορντ της legabasket. Πεπειραμένοι παίκτες σαν τον, πρώην διεθνή και νυν βοηθό του Μεσίνα στην Αρμάνι, Πέπε Ποέτα ήτον Ντέιβιντ Κούρνου αποθέωναν τον Χομς για την εργατικότητα του, όπως επίσης και για την… αποτελεσματικότητα του εν ώρα αγώνα.

Η επιτυχημένη παρουσία του στην Ιταλία, τον οδήγησε εκ νέου στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Δοκίμασε την τύχη του και πάλι στο σάμερ-λιγκ του Λας Βέγκας, τούτη την φορά με τους Πέλικανς.

Η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν πανομοιότυπη με αυτή στους Σπερς. Η Νέα Ορλεάνη τον κράτησε για την θυγατρική της ομάδα και στο τέλος της περιόδου 2021-22, η Μπασκόνια αποφάσισε να «επενδύσει» πάνω του, ώστε να βρει τον αντικαταστάτη του Άλεκ Πίτερς, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.

Ασφαλώς ο Χομς (η πιο σωστά Χόμες, καθώς το επώνυμο του είναι δισύλλαβο), έχει ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσει μέχρι να καταξιωθεί στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, πλην όμως έχει δείξει ως τώρα πως οι μεγάλες αποστάσεις δεν τον τρομάζουν. Έστω κι αν τρέχει με… ένα
χιαστό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ