fbpx

Ελεγχόμενη συμφωνία 

Ελεγχόμενη συμφωνία 

Το τετραετές συμβόλαιο του Κέβιν Πόρτερ επί της ουσίας είναι μονοετές, καθώς οι Ρόκετς έχουν φτιάξει μια μοναδική δομή, ώστε να μπορούν να τον «κόψουν» σε περίπτωση παραπτώματος 

Είναι ένα από τα πολλά παιδιά που βίωσαν μια «κινηματογραφική» παιδική ηλικία και μέσα από το μπάσκετ κατάφεραν (χωρίς ίχνος υπερβολής) να αποφύγουν την φυλακή η ακόμα και τον θάνατο. Η διαδρομή του Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ (ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής 23/10 αντιμετώπισε τον Γιάννη στο Μιλγουόκι)  είναι γνωστή και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μοναδική. Πλην όμως είναι αναμφίβολα αξιοπερίεργη, όπως και το πολυετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Ρόκετς. 

Επί της ουσίας η τετραετής επέκταση είναι διάρκειας… ενός έτους και από κει και πέρα θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (μικρότερα των τεσσάρων μηνών) να αποδεικνύει ότι είναι ένας «υποδειγματικός πολίτης», ώστε οι Τεξανοί να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του. 

Οι ατασθαλίες στο Χιούστον

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από την στιγμή που ο πολυτάλαντος γκαρντ με τον… πολυτάραχο βίο, μόλις τρεις μήνες μετά την ανταλλαγή του από τους Καβαλίερς (οι οποίοι εγκατέλειψαν το project του μέσα σε λιγότερο από έναν αγωνιστικό χρόνο)  βρέθηκε σε ανάλογη κατάσταση τον Απρίλιο του 2021, έξω από ένα… πολιτιστικό κέντρο του Μαϊάμι παρέα με τον αιμόφυρτο Στέρλινγκ Μπράουν.

YouTube video

Ακολούθησε, την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ο καβγάς του με τον βοηθό (που έχει τον ρόλο μέντορα νεαρών παικτών) Τζόνι Λούκας, με συνέπεια να αποβληθεί για ένα παιχνίδι. 

Από το καλοκαίρι κι έπειτα, δεν έλαβε χώρα κάποιο άλλο αρνητικό περιστατικό, κάτι λογικό με δεδομένο πως ο Πόρτερ ήξερε πως ως τις 17 Οκτωβρίου θα είχε την ευκαιρία να υπογράψει μια πολυετή επέκταση, που θα του έλυνε κάθε πρόβλημα, στην ιδιαίτερα βασανισμένη ζωή του. Η ομάδα του Χιούστον, όμως, ήθελε να προφυλάξει τα νώτα της και γι’ αυτό το τετραετές συμβόλαιο έναντι 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων που του πρόσφερε είναι γεμάτο όρους και προθεσμίες. 

Τα «αν» και τα «αλλά»

Μόνο ο πρώτος χρόνος της συμφωνίας (την περίοδο 2023-24) είναι εγγυημένος και θα του αποφέρει 15,8 εκατομμύρια δολάρια. O μισθός του θα ανέβει κατά 2,4 εκατομμύρια δολάρια, αν πιάσει το όριο συμμετοχών που του έχουν βάλει οι Ρόκετς και αν η ομάδα του προκριθεί στα πλέι-οφ. 

Παράλληλα, όμως, ο Πόρτερ το 2024 θα παίζει για να εξασφαλίσει τα χρήματα των δύο επόμενων ετών, καθώς εκείνη την περίοδο θα «ελέγχεται» σε σταθερή βάση. Την 1η Ιουλίου του 2023, θα του εγγυηθούν μόλις ένα εκατομμύριο δολάρια (για την 2η χρονιά της επέκτασης την σεζόν 2024-25)  και η επόμενη… μισθοδοσία του θα είναι στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου. Εφ’ όσον δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και παραμείνει στο ρόστερ, θα εξασφαλίσει άλλα τρία εκατομμυριάκια. Ακολούθως θα έχει ένα πεντάμηνο για να… ανεβάσει στροφές και να ενισχύσει κατά πέντε εκατομμύρια τον λογαριασμό του. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λάβει, πέντε μέρες μετά το πέρας της προθεσμίας των ανταλλαγών τον Φεβρουάριο του 2024. 

Όπως καταλαβαίνετε αγάλι-αγάλι θα γίνει η αγουρίδα μέλι για τον γκαρντ από το Σιάτλ.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, λοιπόν, θα έχει λάβει εννέα από τα 15,8 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα έξι (η οκτώ αν πιάσει τα μπόνους στόχων)  θα τα πάρει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αν επιβιώσει ως την συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε θα εξασφαλίσει τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του την περίοδο 2025-26. Κι αν καταφέρει να βρίσκεται στο ρόστερ και μετά τις 30 Ιουνίου του 2025, τότε οι Ρόκετς θα του εγγυηθούν και την τελευταία αγωνιστική του χρονιά που θα τον κρατήσει στην πόλη του Τέξας ως το 2027. 

Η μοναδική αυτή δομή θα κρατήσει τον Πόρτερ  accountable (υπεύθυνο) των πράξεων του. Στο πρώτο σοβαρό παράπτωμα, η ομάδα του θα έχει το δικαίωμα να τον «κόψει», με συνέπεια να χάσει όχι μόνο το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του, αλλά και το προνόμιο να αγωνίζεται στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. 

Ο Πόρτερ χαράμισε πολύ νωρίς το πρώτο του «κανονάκι» με τους Καβαλίερς και τώρα απολαμβάνει την «δεύτερη ευκαιρία» που του έδωσαν οι Ρόκετς. Τρίτη δεν θα υπάρξει.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ