fbpx

Το μεγάλο «what if» (vid)

Το μεγάλο «what if» (vid)

Ο Λούκα Μπόζιτς έσπασε τα κοντέρ στην Αδριατική λίγκα, αλλά το 2015 επί Ελληνικού εδάφους είχε χάσει μια ιστορική ευκαιρία.

Προκάλεσε… πανευρωπαϊκή αίσθηση με την εντυπωσιακή του παρουσία απέναντι στη Μέγκα, καθώς η γραμμή της στατιστικής του είναι πρωτόγνωρη ακόμα και για μια λίγκα μεσαίου επιπέδου όπως είναι η Αδριατική. Ο Λούκα Μπόζιτς σε 39 λεπτά παρουσίας, μέτρησε 33 πόντους, 13 ριμπάουντ και 8 οκτώ ασίστ, συνθλίβοντας το σύστημα αξιολόγησης με 52 βαθμούς! Το όνομα του Κροάτη δεν λέει πολλά στο ευρύ κοινό του μπάσκετ, πλην όμως στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε καλά, αφού ήταν ο πρωταγωνιστής σε ένα από τα μεγαλύτερα «what if» του μπάσκετ μικρών ηλικιών.

Παγκόσμιο πολλών αστέρων

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2015 που είχε γίνει στο Ηράκλειο, ο Μπόζιτς μαζί με τον (νυν σέντερ των Κλίπερς) Ίβιτσα Ζούμπατς, είχαν οδηγήσει την Εθνική Κροατίας στον τελικό. Εκεί είχαν συναντήσει τους Αμερικανούς, στων οποίων το ρόστερ δέσποζαν ο Τζέισον Τέιτουμ, ο Τζέιλεν Μπράνσον ο Τζος Τζάκσον και ο (δυστυχώς συχωρεμένος) Κέιλεμπ Σουάνιγκαν. Στον ημιτελικό, η Αμερική είχε κάμψει την αντίσταση της Ελλάδας των Χαραλαμπόπουλου-Παπαγιάννη-Ντόρσεϊ, ενώ η Κροατία είχε νικήσει την Τουρκία του Φουρκάν Κορκμάζ. Αντιλαμβάνεται κανείς από αυτά τα ονόματα, πως ήταν ένα τουρνουά πολύ υψηλού επιπέδου, από το οποίο αναδείχθηκαν ουκ ολίγοι ΝΒΑers.

H ιστορική χαμένη βολή

Στη διάρκεια του τελικού που είχε γίνει την 5η Ιουλίου του 2015 στα «Δύο Αοράκια», η Hrvatska, είχε κοιτάξει στα μάτια τους Αμερικανούς και με καλάθι του Ζούμπατς μείωσε σε 67-66, με 50’’ για το τέλος. Ακολούθησε ένα άστοχο δίποντο του Χάρι Τζάιλς και μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ ο Αμερικανός υπέπεσε σε λάθος. Ο Μπόζιτς ναι μεν δεν ήταν ο πιο ταλαντούχος παίκτης του Άντε Ναζόρ, πλην όμως είχε ισχυρή προσωπικότητα κι έτσι όταν είδε μπροστά του τον (αναξιόπιστο αμυντικό) Τζος Τζάκσον, πήρε το σουτ και κέρδισε το φάουλ, μόλις τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα.

Με την αγωνία στα ύψη πέτυχε την πρώτη βολή, που θεωρητικά είναι η πιο δύσκολη σε τέτοιες καταστάσεις. Ισοφάρισε, λοιπόν, αλλά στην συνέχεια αστόχησε στη δεύτερη του προσπάθεια και έχασε την ιστορική ευκαιρία να ρίξει στο καναβάτσο μια από τις καλύτερες εφηβικές ομάδες των ΗΠΑ στην ιστορία τους.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση κι εκεί ο (νυν άσος των Νικς) Τζέιλεν Μπράνσον οδήγησε την ομάδα του σε ένα σερί 10-0 κι εν τέλει στην νίκη με 79-71.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ