fbpx

Κακός χαμός

Κακός χαμός

Το ΝΒΑ επιστρέφει στην κανονικότητα μέσω πολλών «ανωμαλιών» που καθιστούν ανεδαφική κάθε πρόβλεψη αλλά δίνουν πόντους στους «υγιείς» Μπακς.

Πάνω που το ΝΒΑ έδειχνε να αφήνει πίσω του την εποχή του κορονοϊού και τις αμέτρητες αρνητικές επιπτώσεις του, ήρθε η φετινή σεζόν να δείξει πως στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου δύσκολα μπορούν να γίνουν προγνωστικά. Πολύ απλά διότι υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τους αστέρες της λίγκας, που τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν. Ίσως γι’ αυτό μέσα από τις πολλές… ανωμαλίες που έχουν προκύψει, οι Μιλγουόκι Μπακς, λόγω της στιβαρής παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σηκώσουν το τρόπαιο Λάρι Ο’ Μπράιαν, όπως είχαν πράξει το 2021.

Συνοχή λόγω Γιάννη

Ο αντίλογος είναι πως τα «ελάφια» δεν έκαναν κάποια σημαντική κίνηση ώστε να αναβαθμίσουν το ρόστερ τους και θα ξεκινήσουν την κανονική περίοδο, δίχως τον Κρις Μίντλετον και τον Πατ Κόνατον. Όλα αυτά είναι σωστά, αλλά το Μιλγουόκι μπορεί να ξεπεράσει τις αναποδιές που του έχουν παρουσιαστεί, ένεκα της παρουσίας του Greek Freak και της συνοχής του. Ο Γιάννης είναι ένας σούπερ-σταρ που όχι μόνο δεν διχάζει την ομάδα του, αλλά αντίθετα την ενώνει μέσω του παραδείγματος που θέτει. Οι σχέσεις των παικτών είναι εξαιρετικές, οι ρόλοι διακριτοί και υπάρχει χημεία εντός κι εκτός παρκέ.

Τα ερωτηματικά για Σίξερς-Νετς

Κάτι που αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό για τις δύο ομάδες της Ανατολής που έχουν περισσότερους σούπερ-σταρ πρώτου επιπέδου. Σε θεωρητική βάση οι Σίξερς δείχνουν να ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τους Νετς. Ο Τζέιμς Χάρντεν δέχθηκε να πάρει 14 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα απ’ ότι προβλεπόταν στο συμβόλαιο του, μόνο και μόνο για να μπορέσει ο Ντάριλ Μόρεϊ να φέρει στην Φιλαντέλφια τον «κολλητό» του, Πι Τζέι Τάκερ και τον (επίσης συνοδοιπόρο του στο Χιούστον) Ντάνιελ Χάους. Ο «μούσιας» δείχνει σε καλύτερη σωματική κατάσταση και με δεδομένο πως ο Ζοέλ Εμπίντ αποτελεί τον πιο παραγωγικό ψηλό του πρωταθλήματος, μαζί με τον Γιόκιτς, οι 76ers πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να κάνουν την υπέρβαση και να βρεθούν στους τελικούς για πρώτη φορά από το 2001 και την εποχή του Άλεν Άιβερσον. Αρκεί ο Χάρντεν να αποδεχθεί τον (μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν) ρόλο του.

1239198941

Αντίθετα για τους Νετς, μια τέτοια εκτίμηση θα ήταν βιαστική. Πως μια ομάδα που βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης το καλοκαίρι, με την απαίτηση του Ντουράντ να γίνει ανταλλαγή αν δεν απολυθούν ο προπονητής Στιβ Νας και ο διοικητικός ηγέτης Σον Μαρκς, θα συσπειρωθεί για να διεκδικήσει τον τίτλο; Θα χρειαστεί ο Ντουράντ με τον Έρβινγκ πρώτα απ’ όλα να μείνουν υγιείς και να προσφέρουν στα γνωστά τους επίπεδα, αλλά και ο Μπεν Σίμονς μετά από ενάμισι έτος (ημερολογιακής απραξίας) να θυμηθεί τον καλό του εαυτό.

Οι δυσκολίες των Σέλτικς

Στην λίστα των φαβορί από την ανατολική περιφέρεια, ασφαλώς είναι κι οι Σέλτικς, μόνο που στη δική τους περίπτωση, το σκάνδαλο Ουντόκα, είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό θα τους επηρεάσει. Ο Τζο Μάτζουλα δεν έχει την πείρα, αλλά διαθέτει τη γνώση και έχει ένα καλό ρόστερ στα χέρια του. Από την άλλη πλευρά δεν τον βοηθάει το γεγονός ότι θα ξεκινήσει την σεζόν χωρίς τον τραυματία Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος είναι game changer με την αμυντική του ικανότητα, επίσης ότι έχασε έναν πολύτιμο αναπληρωματικό σαν τον Γκαλινάρι και ότι ο Γκραντ Ουίλιαμς δεν πήρε την επέκταση του συμβολαίου που ήθελε.

1237256488

Οι ανερχόμενες δυνάμεις

Δύο ομάδες που πρέπει να έχουν οι φίλοι του ΝΒΑ στην άκρη του μυαλού τους είναι οι Καβαλίερς και οι Μπουλς. Ιδίως οι πρώτοι μετά την προσθήκη του Ντόνοβαν Μίτσελ φαντάζουν ικανοί να κάνουν την υπέρβαση και (όχι να διεκδικήσουν τον τίτλο, αλλά) να «τρυπώσουν» μέσα στην πρώτη τετράδα. Αν οι «ταύροι» είχαν τον Λόνζο Μπολ υγιή θα ήταν ίσως σε καλύτερη μοίρα από το Κλίβελαντ, λόγω μεγαλύτερης πείρας με την παρουσία των Ντε Ρόζαν-Λα Βίν, αλλά τώρα χωρίς τον βασικό τους πλέι-μέικερ, είναι πιο πίσω.

Η… άγρια Δύση

Στην Ανατολή, λοιπόν, υπάρχει αυτή η εξάδα που ξεχωρίζει, αλλά στη Δύση κάθε πρόβλεψη είναι εξόχως παρακινδυνευμένη. Από που να ξεκινήσει και από που να τελειώσει κανείς;

Α) Οι Ουόριορς που συνδυάζουν το ταλέντο, την εμπειρία και την (επί της ουσίας) προσθήκη του πολυτάλαντου Τζέιμς Ουάισμαν, προσπαθούν ακόμα να ξεπεράσουν το πρωτοφανές επεισόδιο ανάμεσα στον Γκριν και τον Πουλ. Ο πρώτος δεν πήρε (και κατά τα φαινόμενα ούτε πρόκειται να πάρει) την επέκταση συμβολαίου που διακαώς επιθυμούσε και είναι άγνωστο σε τι πνευματική κατάσταση θα παρουσιαστεί. Θα είναι ο προβληματικός Γκριν που χτύπησε τον ΛεΜπρον στους τελικούς του 2016 και κόστισε τον τίτλο στο Γκόλντεν Στέιτ, ή το υπερπολύτιμο πολυεργαλείο των τεσσάρων πρωταθλημάτων;

Β) Οι Λέικερς ενισχύθηκαν με τους Μπέβερλι-Σρέντερ, θα έχουν υγιή τον Κέντρικ Ναν και οι Τζέιμς-Ντέιβις έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους. Η παρουσία του Ουέστμπρουκ, όμως, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στον ρούκι χεντ κόουτς Ντάρβιν Χαμ, ενώ οι «μουρμούρες» για τη… χαλαρή προσέγγιση του Άντονι Ντέιβις έχουν αρχίσει να γίνονται «φωνές».

Γ) Οι Σανς του εξαιρετικού προπονητή Μόντι Ουίλιαμς και του σπουδαίου ρόστερ, δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ της αποβολής του ιδιοκτήτη τους Ρόμπερτ Σάρβερ. Παράλληλα ο Ντι Άντρε Έιτον δείχνει να έμεινε με κρύα καρδιά στο Φίνιξ, με συνέπεια να γίνει «θέμα» η πρόσφατη συνομιλία του σε μια προπόνηση με τον κόουτς Ουίλιαμς! Μέσα σ’ όλα, ο πολύπειρος Τζέι Κράουντερ είναι θυμωμένος που έχασε τη θέση του βασικού από τον Καμ Τζόνσον και απαιτεί να φύγει. Μύλος…

Έτσι, λοιπόν, ομάδες με ταλέντο και νιάτα, όπως οι Γκρίζλις, οι Νάγκετς, οι Μάβερικς, οι Τίμπεργουλφς και σε μικρότερο βαθμό οι Πέλικανς έχουν την ευκαιρία να κάνουν την έκπληξη.

Η ώρα των Κλίπερς

Μέσα από αυτή την αλληλουχία προβλημάτων και ιδιαίτερων συγκυριών, όμως, υπάρχει ένα σύνολο που διαθέτει την ποιότητα για να πετύχει τον μεγάλο στόχο του ζάπλουτου ιδιοκτήτη τους. Για τους Λος Άντζελες Κλίπερς του Στιβ Μπάλμερ τα ψέματα τελείωσαν. Λέοναρντ και Τζορτζ είναι πίσω υγιείς, ο Τζον Ουόλ συμπληρώνει τον Ρέτζι Τζάκσον στον άσο και η εμπειρία των Μόρις-Μπατούμ-Κόβινγκτον αποτελεί πολυτέλεια για τις θέσεις των φόργουορντ. Μοναδικός αδύναμος κρίκος δείχνει να είναι (αμυντικά) ο Ζούμπατς στο 5, αλλά ο Τάι Λου μπορεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα με τα αγαπημένα ημίψηλα σχήματα του. Η Δύση είναι πραγματικά ξανά άγρια φέτος και η σεζόν 2022-23 προβλέπεται να είναι η πιο συναρπαστική των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ