fbpx

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 73-75: Επική «απόδραση» από το Βελιγράδι

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 73-75: Επική «απόδραση» από το Βελιγράδι

Οι “πράσινοι” αποδείχθηκαν “πολύ σκληροί για να πεθάνουν” στη Σερβία, ανατρέποντας διαφορά πέντε πόντων στα τελευταία τρία λεπτά, για να φτάσουν στην πρώτη τους φετινή νίκη στην Ευρωλίγκα.

O Παναθηναϊκός χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά για να ξαναφορέσει την ευρωπαϊκή του φορεσιά, αφήνοντας οριστικά πίσω του την κάκιστη εμφάνισή του απέναντι στον Άρη. Όπως ακριβώς συνέβη στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας απέναντι στη Ρεάλ, έτσι κι απόψε στο Βελιγράδι όλα ξεκίνησαν από την άμυνά του. 

Το «κοντέρ» έγραψε 24 πόντους παθητικό στην πρώτη περίοδο (24-18 μπροστά ο Αστέρας), όμως οι «πράσινοι» δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά όχι απλώς για να σταματήσουν την «αιμορραγία», αλλά για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Ο Άντριου Άντριους, ο οποίος ήταν σε ρυθμό από τα πρώτα λεπτά, χρειαζόταν επειγόντως ένα στήριγμα, κάτι που ρύθμισε σε απόλυτο βαθμό ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο «πύργος» του Παναθηναϊκού σήκωσε “απαγορευτικό” στη ρακέτα, ενώ στην επίθεση τελείωσε φάσεις είτε σε καταστάσεις πικ εντ ρολ, είτε με πλάτη στο καλάθι. Μόλις λοιπόν περιορίστηκαν τα λάθη (οι “πράσινοι” είχαν κάνει οκτώ στα πρώτα 15 λεπτά) και βγήκε μπροστά κι ο Γκριγκόνις (εννέα πόντοι στο ημίχρονο), η ελληνική ομάδα μετέτρεψε με χαρακτηριστική άνεση το εις βάρος της 34-29 σε +4 (42-38) στο ημίχρονο. 

Τέτοια παιχνίδια δεν κερδίζονται μονάχα με 2-3 παίκτες στην πρώτη γραμμή, ούτε μπορούν βεβαίως να τελειώσουν μέσα σε 7-8 λεπτά. Το ζητούμενο λοιπόν για τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ημίχρονο ήταν να διατηρήσει την ενέργεια και την συγκέντρωση του δεύτερου 10λεπτου και παράλληλα να βρει σχήματα και λύσεις πέρα απ’ αυτό με το οποίο «προσπέρασε» στο πρώτο μέρος. 

Αποστολή εξετελέσθη σχεδόν στην εντέλεια στα επόμενα 10 λεπτά, με τα λάθη να περιορίζονται στο ελάχιστο (μόλις δύο, έπειτα από τα εννέα του πρώτου ημιχρόνου) και την 5αδα με τον Πονίτκα στον «άσο» και τους Άντριους, Μποχωρίδη, Γ. Καλαϊτζάκη και Γκουντάιτις δίπλα του να καθιστούν σαφές πως ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι τέλους (57-56 μπροστά στο 30′).

Η ομάδα του Ράντονιτς ήταν τόσο αποφασισμένη για το «διπλό» που κατάφερε να βρει άμεσα λύση για τη «μαύρη τρύπα» των λαθών, η οποία άνοιξε για δεύτερη φορά στο πιο ακατάλληλο σημείο. Με τα τρία συνεχόμενα που έκανε στα μέσα της 4ης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έφτασε μέσα σε χρόνο μηδέν τα 15, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Ερυθρό Αστέρα να πάρει χωρίς ουσιαστικά να ιδρώσει τον έλεγχο στα χέρια του.  

Με τους γηπεδούχους να βρίσκονται πλέον στο +5 (73-68) περίπου τρία λεπτά πριν από το φινάλε, ήταν ξεκάθαρο πως οι «πράσινοι» χρειάζονταν παίκτες με καθαρό μυαλό και προσωπικότητα, οι οποίοι θα ήταν έτοιμοι να προσφέρουν ακαριαίες λύσεις. Εν τέλει αποδείχτηκε πως διέθεταν όχι απλώς έναν ή δύο, αλλά μια ολόκληρη τετράδα από «καμικάζι». Πρώτος φώναξε «παρών» ο (κορυφαίος συνολικά στην αναμέτρηση) Γκριγκόνις, τον ακολούθησε ο Γκουντάιτις με ένα απίστευτο γκολ-φάουλ για το 73-71, για να γράψουν τον επίλογο ο Πονίτκα με τον Γουίλιαμς. Αυτοί οι δύο ήταν που καθάρισαν στο 73-73, περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, μετατρέποντας το κλέψιμο του πρώτου στο καθοριστικότερο καλάθι της βραδιάς. 

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 38-42, 56-57, 75-77

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Χόλλαντ 4(1), Λαζάρεβιτς, Άνταμς 5, Μίτροβιτς 8, Λάζιτς 6(2), Μάρτιν 12, Ντόμπριτς 7, Ραντούλιτσα 3, Ιβάνοβιτς 7(1), Πετρουσεφ 5, Τόπιτς, Μπέντιλ 18(2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Καλαϊτζάκης Π. 2, Λι 6(1), Παπαγιάννης 9, Μποχωρίδης 5(1), Γουίλιαμς 8, Άντριους 8(1), Καλαϊτζάκης Γ. 2, Πονίτκα 10, Γκριγκόνις 17(3), Γκουντάιτις 12.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ