fbpx

Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι αλλάζει

Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι αλλάζει

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 71-68 στο ΟΑΚΑ για την 1η «στροφή» της Euroleague. Οι «πράσινοι» μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και με «όπλο» τους την άμυνα, προσπάθησαν να κάνουν στο τέλος την ανατροπή και να «κλέψουν» το ματς.

Ξεκάθαρη στόχευση στον Ουίλιαμς

Το «Τριφύλλι» σε αντίθεση του ματς από τον Ολυμπιακό για το Super Cup, προσπάθησε να παίξει το δικό του παιχνίδι. Έτσι ξεκίνησε με ξεκάθαρη στόχευση πάνω στον Γιαμπουσέλε, εκμεταλλευόμενοι τα γρήγορα πόδια του Ντέρικ Ουίλιαμς.

Με το γνωστό early post που έχει εισάγει ο Ράντονιτς, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να δημιουργήσουν καταστάσεις επίθεσης μέσω του Αμερικανού. Ως έναν βαθμό τα κατάφεραν.

Ό,τι «έχτιζαν» στην άμυνα, το χαλούσαν στην επίθεση

Παρ’ ότι ο Παναθηναϊκός έδειχνε μεγάλη διάθεση στην άμυνα και τακτικά ήταν αρκετά καλός για πρεμιέρα, οι «πράσινοι» στην κυριολεξία τα… έσπασαν στην επίθεση.

Είναι λογικό όταν ο Γκριγκόνις δεν έχει ρυθμό (0/5 τρίποντα στο ημίχρονο) και ο Πονίτκα φαίνεται ότι θέλει χρόνο – και είναι απόλυτα λογικό -, ενώ ο βασικός του «εγκέφαλος», Νέιτ Ουόλτερς είναι εκτός, να μην υπάρχει αυτή η επιθετική δυστοκία.

Η «μισή» Ρεάλ έβαλε δύσκολα, χτυπώντας δύο βασικές «πράσινες» αδυναμίες

«Μα ήταν μισή η Ρέαλ στο ΟΑΚΑ», θα πει κάποιος. Εν μέρει έχει δίκιο, αλλά είδαμε ότι ακόμη και μισή Ρεάλ, πόση ποιότητα μπορεί να έχει. Η ομάδα του Ματέο «χτυπούσε» κυρίως σε πρώτο χρόνο, στοχεύοντας την περιφέρεια και ιδιαίτερα τους Κοζέρ και Ντεκ ή τον Ταβάρες κοντά στο καλάθι.

Εκτός από τις επιθέσεις σε πρώτο χρόνο, η Ρεάλ εκμεταλλεύτηκε τη μεγαλύτερη αμυντική αδυναμία του Παναθηναϊκού στο χθεσινό ματς, τα κεντρικά picks και γενικότερα την αμυντική αντιμετώπιση, όταν οι επιθέσεις των Μαδριλένων προερχόντουσαν από το κέντρο.

Ο Παναθηναϊκός έχασε αρκετές φορές την ισορροπία του, δεχόμενοι εύκολους πόντους. Υπήρχαν 2-3 φάσεις στις οποίες η αδύναμη πλευρά δεν πήγε γρήγορα. Επίσης, ο Ρεάλ προσπάθησε να «χτυπήσει» με κεντρικά picks ιδιαίτερα όταν βρισκόταν ο Παπαγιάννης στην πεντάδα.

Οι αλληλοκαλύψεις ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο στις προαναφερθέντες καταστάσεις δεν ήταν καλές. Ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο που έδειχνε να «κολλάει» η Ρεάλ, οι Ισπανοί βρήκαν ξανά λύσεις. Δύο λεπτά πριν τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο, ο Χεζόνια με 7 συνεχόμενους πόντους (2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο), έδωσε «αέρα». Ενώ αξίζει να αναφερθεί πως τα 2/2 δίποντα προήλθαν από καταστάσεις post up.

Ο Άντριους βοήθησε σημαντικά, αλλά…

Ο Αμερικανός πραγματοποίησε μια καλή εμφάνιση χθες. Έδωσε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, ενώ μπήκε στο παιχνίδι με στόχο να «αποπροσανατωλίσει» τον Χεζόνια. Με την είσοδο του στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα γρήγορο 5-0, με τον Άντριους να μετρά 1 τρίποντο και μία όμορφη ασίστ στον Γκουντάιτις.

Γενικότερα ο Άντριους ήταν χρήσιμος. Φυσικά σε πολλές φορές ταλαιπώρησε τη μπάλα με πολύ overdribbling, αλλά στο τέλος η γεύση ήταν «γλυκιά» για την απόδοση του Αμερικανού.

Παρόλα αυτά, μοιάζει δύσκολο να ανατρέψει τις όποιες σκέψεις των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, καθώς το «4»… φωνάζει ότι θέλει ενίσχυση.

Η απουσία του Ουόλτερς δεν καλύφθηκε ποτέ

Η απουσία του Αμερικανού ήταν οφθαλμοφανέστατη, καθώς επιθετικά οι «πράσινοι» δεν έβρισκαν εύκολες λύσεις, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ο άνθρωπος που θα «κουμαντάρει» τακτικά την ομάδα. Χαρακτηριστικό ήταν οι τελευταίες επιθέσεις του Παναθηναϊκού, ενώ η διαφορά ήταν στο -3, όπου έγιναν δύο βιαστικά τρίποντα, το ένα από τον Γκριγκόνις και το δεύτερο από τον Λι.

Εκεί χρειαζόταν πιο πολύ από ποτέ ο Ουόλτερς, ώστε να οργανώσει μια επίθεση από την αρχή και όχι βιαστικές κινήσεις όπως έγιναν. Ο Λι είναι περισσότερο scoring guard. Μπορεί να οργανώσει εξαιρετικά, αλλά παρασύρεται και εύκολα από τον ρυθμό. Ο Ουόλτερς είναι εντελώς διαφορετικός. Έχει τη ψυχραιμία, το κρύο αίμα και την υψηλή αντίληψη να λειτουργεί κάτω από κρίσιμες καταστάσεις, ευκολότερα.

Ο Ράντονιτς έκανε πειραματισμούς, όπως θα όφειλε. Στο 16’ ο Παναθηναϊκός εμφάνισε μια πεντάδα που έδειξε ότι αποδίδει σε κάποια σημεία, με τον Πονίτκα στον «άσσο», τους Άντριους και Γκριγκόνις στο «2-3», τον Ουίλιαμς στο «4» και τον Παπαγιάννη στο «5». Αμφιλεγόμενη πεντάδα, αλλά ο κόουτς δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, ο Λι έπρεπε να ξεκουραστεί.

Το αρνητικό ήταν ότι μετά από αμυντικό ριμπάουντ, δεν υπήρχε η εύκολη πρώτη πάσα και κυρίως η επιθετική ανάπτυξη πρωτεύον ή δευτερεύον αιφνιδιασμού. Κυρίως γιατί δεν υπήρχε η ψυχραιμία. Μην αμελούμε πως Πονίτκα, Άντριους, Γκριγκόνις έχουν στο μυαλό τους πρώτα το σκοράρισμα και είναι λογικό. Θα πρέπει, όμως, να συμπεριλάβουμε πως οι τρεις τους έχουν ελάχιστο χρόνο μαζί σε προπονήσεις, οπότε είναι λογικό να μην υπάρχουν οι επιθυμητοί αυτοματισμοί.

Ο Καλαϊτζάκης έδωσε «ρέστα» – Η Ρεάλ ήταν έμπειρη και «πιο έξυπνη»

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης ήταν εκπληκτικός αμυντικά. Σαφώς και έκανε κάποια λάθη επιθετικά λόγω του ενθουσιασμού του (κυρίως μια πάσα στον αιφνιδιασμό στις 45’ στο πρώτο ημίχρονο), αλλά κατά κύριο λόγο ήταν πολύ καλός. Δείχνει ότι καταλαβαίνει το ρόλο του. Με τα παιχνίδια στην Ελλάδα, όπου θα βρει ρυθμό και επιθετικά, θα είναι και στα δύο μήκη του παρκέ, σαφώς πολύ καλύτερος.

Η Ρεάλ ήταν διαβασμένη και παρά τις απουσίες, διαθέτει ένα μεγάλο ρόστερ με έμπειρους παίκτες. Η άμυνα με αλλαγές του Παναθηναϊκού, έδωσε τη δυνατότητα στους Μαδριλένους να διαβάζουν τα περισσότερα miss-match. Εκτός από τον Ταβάρες, η Ρεάλ χρησιμοποίησε πολύ τον Ντεκ, όπου είχε πλεονέκτημα έναντι των Μποχωρίδη – Γκριγκόνις.

Γενικότερα…

Ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Δίνει έμφαση στην άμυνα, ενώ στην ημέρα που έλειπε ο βασικός του «εγκέφαλος», μπόρεσε και διεκδίκησε στα ίσα τη νίκη από τη Ρεάλ.

Η παρατήρηση ότι «η Ρεάλ ήταν μισή», δεν νοείται. Ναι, η Ρέαλ είχε βασικές απουσίες, αλλά μη ξεχνά κανείς πως ο Παναθηναϊκός σαν ομάδα κάνει προπόνηση μόλις μία εβδομάδα.

Οι «πράσινοι» βαδίζουν σωστά. Η προσθήκη στο «4» είναι υποχρεωτική πλέον, ενώ μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση περιφερειακού, θα ξαναμοιραστούν οι ρόλοι στην front court.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ