fbpx

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 70-80: Απόλυτος κυρίαρχος στην Καταλονία

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 70-80: Απόλυτος κυρίαρχος στην Καταλονία

Ο Ολυμπιακός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας με ένα επιβλητικό “διπλό” απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Όλα ξεκίνησαν από το αμυντικό του ρεσιτάλ, έγινε αχτύπητος όταν άρχισε να βρίσκει λύσεις από τον πάγκο, με τον Λαρεντζάκη να δίνει ρεσιτάλ με 4/4 τρίποντα μετά το 34’.

Η Μπαρτσελόνα είχε ως πρώτο στόχο να αφαιρέσει από τον Ολυμπιακό το “από μέσα” παιχνίδι του, που εκφράζεται κυρίως με τον Φαλ, ο οποίος μπορεί τόσο να εκτελέσει από τη ρακέτα, όσο και να δημιουργήσει, αναγνωρίζοντας αστραπιαία ενδεχόμενες βοήθειες. Με σημείο αναφοράς το μέγεθος, την αθλητικότητα, αλλά πάνω απ’ όλα την κλάση του Βέσελι, οι Καταλανοί επιστράτευσαν 3-4 διαφορετικού είδους άμυνες (άρνηση αλλά κι απ’ ευθείας νταμπλ τιμ πάνω στο Γάλλο στο ποστ, επιθετικές αλλαγές, ακόμα και παγίδα στον χειριστή πριν το κέντρο του γηπέδου), πετυχαίνοντας αυτό που ήθελαν στον μέγιστο βαθμό: ο Φαλ δεν επιχείρησε έστω ένα σουτ και δεν μάζεψε έστω ένα ριμπάουντ σε σχεδόν 6,30’ στο παρκέ (16-10 η Μπαρτσελόνα)!

Πως απάντησε ο Ολυμπιακός; Με… άμυνα στην άμυνα. Ο Μπολομπόι έβγαλε τρομερή ενέργεια ερχόμενος από τον πάγκο αντί του Γάλλου σέντερ (5 πόντοι και 4 ριμπάουντ σε μόλις έξι λεπτά), το ίδιο και ο Μπλακ, που πρόσφερε άλλα επτά λεπτά φουλ έντασης και ταχύτατων αμυντικών καλύψεων από τη θέση “5”. Την ίδια ώρα ο Λαρεντζάκης κάλυψε ιδανικά το κενό του “αμυντικού άρματος μάχης” που ονομάζεται Γουόκαπ, όταν ο Αμερικανός έπρεπε να πάρει λίγες ανάσες.

Ο Μπαρτζώκας είχε πλέον τα σχήματα που επιζητούσε αμυντικά, ο Ολυμπιακός βρήκε σταδιακά την αυτοπεποίθηση που έψαχνε και κάπου εκεί ήρθε το κερασάκι στην τούρτα. Η πεντάδα με Βεζένκοφ και Πίτερς ταυτόχρονα στο παρκέ, στο “3” και στο “4”, απογείωσε τους Πειραιώτες επιθετικά, με τους δύο φόργουορντ να ολοκληρώνουν το ημίχρονο με 10 και οκτώ πόντους αντίστοιχα (με ⅔ τρίποντα έκαστος). Το 34-28 υπέρ αποτύπωσε πλήρως την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, με σημείο αναφοράς την σκληράδα των “ερυθρολεύκων”, αλλά και το βάθος λύσεων που διαθέτουν στον πάγκο. 

Κάπου εκεί η Μπαρτσελόνα είπε με τον τρόπο της το εξής: “ένα λεπτό, όλα αυτά με τα οποία επέβαλε τους κανόνες του ο Ολυμπιακός τα έχω κι εγώ. Και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερα κορμιά”. Δεν ήθελε πολύ λοιπόν για να μετατραπεί μια μονομαχία που είχε ήδη ένταση και ποιότητα, σε ντερμπάρα ολκής. 

Οι Καταλανοί μπήκαν με φουλ γκάζια στην τρίτη περίοδο, στήνοντας παράλληλα ένα μίνι-πάρτι έξω από τα 6,75μ (37-38 στο 23’, 45-44 στο 26’), αλλά ο Ολυμπιακός είχε ήδη βρει ρυθμό, με αποτέλεσμα να κλονιστεί ελάχιστα έπειτα από τα γρήγορα “χτυπήματα” του αντιπάλου του.

Μπορεί ο Φαλ να μην βρήκε ρυθμό επιθετικά, όμως αυτή τη φορά φώναξε “παρών” στην άμυνα. Στην εξίσωση μπήκε και ο Κάνααν, προσφέροντας άλλη μία πολύτιμη λύση στο σκοράρισμα. Από τη στιγμή που ο Βεζένκοφ ήταν ακόμα “καυτός” και το δίδυμο Σλούκας-Γουόκαπ όριζε σχεδόν με απόλυτο τρόπο το τέμπο, ο Ολυμπιακός υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα να πατήσει φρένο, την ίδια ώρα που εκείνος επιτάχυνε ξανά (47-57 στο 29’).

Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +11 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου (49-60) και κάπου εκεί η Μπαρτσελόνα αντιλήφθηκε πως ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε περίπτωση να λυγίσει με… ορθόδοξες μεθόδους. Το παιχνίδι άρχισε να θυμίζει γουέστερν, κάτι που όπως ξέρουμε καλά αρέσει ιδιαιτέρως στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο διεθνής γκαρντ δεν είχε πέτυχε πόντο μέχρι το 34’, όμως μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά σημείωσε τέσσερα τρίποντα-μαχαιριές για την καταλανική ομάδα, με τον Ολυμπιακό να κυκλοφορεί με κινηματογραφική ταχύτητα και τον ίδιο να μην διστάζει δευτερόλεπτο.

Όταν ο “Λάρι” έβαλε τα καυτά του εξάσφαιρα στη θήκη, οι “ερυθρόλευκοι” ήταν μπροστά με 10 πόντους (66-76) και το ρολόι έγραφε ένα λεπτό για το τέλος.

Οι διαιτητές: Ράντονιτς, Γιαβόρ, Ντιφαλά.
Τα δεκάλεπτα: 16-13, 28-34, 49-57, 70-80.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιασικεβίτσιους): Ντα Σίλβα, Σανλί 9 (1/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Βέσελι 5 (2/4 δίποντα, 1/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Κάλινιτς 11 (2/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 1/1 βολή), Σατοράνσκι 7 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 κλεψίματα, 4 λάθη), Λαπροβίτολα 16 (3/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 1/1 βολή), Αμπρίνες 8 (2/5 τρίποντα), Χίγκινς 10 (4/6 δίποντα, 2/3 βολές), Τόμπι, Γιοκουμπάιτις 4.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 5 (0/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα), Κάναν 9 (1/1 δίποντο, 1/2 τρίποντα, 4/4 βολές), Λαρεντζάκης 12 (4/7 τρίποντα), Φαλ, Σλούκας 7 (2/4 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 3/3 βολές, 9 ασίστ, κανένα λάθος), Βεζένκοβ 20 (4/9 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/3 βολές, 7ριμπάουντ), Παπανικολάου 2, Μπόλομποϊ 12 (3/5 δίποντα, 6/6 βολές, 7 ριμπάουντ), Πίτερς 10 (2/3 δίποντα, 4/4 βολές), Μπλακ 3, ΜακΚίσικ.

Δείτε τα στατιστικά, εδώ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ