fbpx

Εσαεί νικητής 

Εσαεί νικητής 

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος ήταν πρωτοπόρος ως ατζέντης, είχε μια πορεία εντυπωσιακών «νικών» στην καριέρα του και δεν λύγισε ποτέ 

Του Ρήγα Δάρδαλη

Το όνομα του συνδέθηκε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μόνο που η πορεία του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο Γιώργος Δημητρόπουλος για  περισσότερα από 20 χρόνια είχε να επιδείξει τεράστιες «νίκες» στον χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ και δεν «λύγισε» σε κανένα σημείο της διαδρομής του. Έφυγε νωρίς, με το κεφάλι ψηλά και θα μνημονεύεται εσαεί για το πνεύμα νικητή και τις τολμηρές ιδέες του, που φρόντιζε να μετουσιώνει σε πράξεις.

Η επιμονή και η δικαίωση για Ζήση 

Η πρώτη επιτυχία του δεν ήταν αυτή για την οποία έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο Δημητρόπουλος ήταν ο εκπρόσωπος του Γιώργου Πρίντεζη όταν το καλοκαίρι του 2000, ως 15χρονος φέρελπις, υπέγραψε στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη από τον ταπεινό Αστέρα Αγίου Δημητρίου. Μερικούς μήνες νωρίτερα, όμως, ο (εκείνη την εποχή) νεόκοπος ατζέντης είχε επιμείνει πολύ για την απόκτηση του Νίκου Ζήση από την ΑΕΚ. «Ο Ζήσης θα παίζει από την επόμενη χρόνια στην ανδρική ομάδα της ΑΕΚ», έλεγε με έντονο ύφος και τότε λίγοι τον είχαν πάρει στα σοβαρά. Ο Ζήσης ναι μεν ήταν ένα σπουδαίο ταλέντο παίζοντας σε ερασιτεχνικές κατηγορίες για λογαριασμό της ΧΑΝΘ, αλλά είχε γεννηθεί το 1983 και η ΑΕΚ του Ίβκοβιτς ήταν τότε μέσα στις διεκδικήτριες της Ευρωλίγκας και του (πανίσχυρου) Ελληνικού πρωταθλήματος, με ένα ρόστερ που έβριθε αστέρων. 

Ακολούθησαν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδίου και του Γιάννη Γρανίτσα για την υπογραφή ενός ικανοποιητικού συμβολαίου. Εν τέλει, ο Δημητρόπουλος έχασε από πελάτη τον Ζήση, αλλά η δικαίωση του υπήρξε απόλυτη. Στα 17 του χρόνια, ο Ζήσης κέρδισε αβίαστα την εμπιστοσύνη του πιο σκληρού Ευρωπαίου προπονητή, του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς και έκανε μια καταπληκτική καριέρα. Μάλιστα λίγο πριν την ολοκλήρωση της, ο νυν μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών επέστρεψε στην «αγκαλιά» του πρώτου του εκπροσώπου, ο οποίος (ω της ειρωνείας) ανέλαβε την επιστροφή του στην ΑΕΚ από την Μπανταλόνα, στα μέσα της περιόδου 2019-20. 

«Μύριζε» το ταλέντο

Ο Δημητρόπουλος ήταν πρωτοπόρος γιατί πέραν από ατζέντης ήταν ίσως ο πρώτος recruiter του χώρου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Λόγω της προπονητικής του εμπειρίας «μύριζε» το ταλέντο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα πιο απίθανα μέρη. Επί δύο καλοκαίρια το 2009 και το 2010 είχε «ζαλίσει» αρκετές Ελληνικές ομάδες να αποκτήσουν τον Άνταμ Χάνγκα, που τότε αγωνιζόταν στην άσημη Άλμπακομπ. Δεν τα κατάφερε, αλλά τουλάχιστον το 2011 πέτυχε να πείσει τον Άρη Λυκογιάννη και τον πρόεδρο του Ικάρου Δημήτρη Αγγελόπουλο να δοκιμάσουν τον Γιάννις Τίμα. Ναι, τον ίδιο Τίμα που αργότερα έγινε ντραφτ από το Ορλάντο και έκανε μια καλή καριέρα στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα θα είχε κάνει ακόμα καλύτερη αν ήταν πιο λογικός. Ο Λετονός έφυγε μια μέρα από την Γλυφάδα (όπου έδρευε τότε ο Ίκαρος) για… τσιγάρα (που λέει ο λόγος) και δεν γύρισε ποτέ.  

«Αγόρασε» τον… παίκτη του! 

Ακόμα μια εντυπωσιακή του κίνηση ήταν πως το καλοκαίρι του 2013 αγόρασε από την τσέπη του τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη από τον Ίκαρο. Πως είχε γίνει αυτό; Ο παίκτης είχε συμβόλαιο με την ομάδα της Καλλιθέας, η οποία ήθελε να τον πουλήσει. Για να μην εμπλακεί σε διαδικασία χρονοβόρων διαπραγματεύσεων, ο Δημητρόπουλος πλήρωσε μόνος του το «buy out» και «ελευθέρωσε» τον παίκτη του. Όπως και στις περισσότερες των περιπτώσεων, η γενναιότητα του δικαιώθηκε, όπως μαρτυράει η εντυπωσιακή εξέλιξη του «Λάρι». 

Ο Γιάννης και ο «προπομπός» του 

Θα προσθέσουμε μια ακόμα «άγνωστη» επιτυχία του, η οποία λειτούργησε σαν προπομπός της μετακίνησης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Σαραγόσα. Ο Δημητρόπουλος είχε παράδοση στο να βρίσκει τεράστια κορμιά από την Βόρεια Ευρώπη. Επί εποχής Σάκοτα είχε φέρει στην ΑΕΚ από την Λετονία τον σέντερ Αλεξάντερ Μέλνικς, ο οποίος είχε ταλέντο για να κάνει σπουδαία καριέρα, αλλά τα προβλήματα τραυματισμών τον «τσάκισαν».

Ανάλογη περίπτωση ήταν ο Ούγγρος Λάζλο Ντόμπος, τον οποίο έφερε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ικάρου το 2010. Ο γίγαντας των 219 εκατοστών είχε μια συμπαθητική παρουσία στο εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ (!), γεγονός που ήταν αρκετό ώστε να πουληθεί έναντι 20.000 ευρώ στην Σαραγόσα, τον Απρίλιο του 2012! 

Μερικούς μήνες αργότερα ακολούθησε το «μπαμ» με την μετεγγραφή του Γιάννη στην ίδια ομάδα. Υπάρχουν αμέτρητες λεπτομέρειες στην συγκεκριμένη υπόθεση, που «αποκαλύπτουν» την μαεστρία του Έλληνα ατζέντη. Δύο ήταν οι σημαντικότερες. 

Α) Τον Σεπτέμβριο του 2012 ουδείς σκάουτ του ΝΒΑ γνώριζε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μέχρι τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, δεν υπήρχε κανείς που να ΜΗΝ τον έχει μάθει. Το εξαιρετικό scouting report που είχε φτιάξει ο συνεργάτης του Δημητρόπουλου, Γιώργος Πάνου, είχε φτάσει σε όλα τα τηλέφωνα και email των «κατασκόπων» των 30 ομάδων και η συντριπτική πλειοψηφία τους, ήρθε στην Ελλάδα για να δει εκ του σύνεγγυς τον Γιάννη. 

Β) Μαζί με τον Γιώργο Πάνου χειρίστηκαν με ψυχραιμία την υπόθεση του διαβατηρίου του Αντετοκούνμπο κι απέφυγαν να επιλέξουν την εύκολη λύση της απόκτησης διαβατηρίου άλλης χώρας. Η επιτυχία τους, χωρίς καμία υπερβολή είναι ιστορική κι οι λόγοι είναι προφανείς. 

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος υπήρξε τολμηρός και νικητής ως την τελευταία μέρα της ζωής του. Από την στιγμή που πληροφορήθηκε την είδηση της ασθένειας του, έδωσε εντολή να μην γίνει τίποτα γνωστό και συνέχισε να «πολεμάει» επί καθημερινής βάσης. 

Η οικογένεια και οι φίλοι του μόνο περήφανοι μπορούν να αισθάνονται για αυτόν. Ο χώρος του μπάσκετ δεν θα τον ξεχάσει ποτέ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ