fbpx

Παναθηναϊκός 2022-23: Ομάδα με προοπτικές που θέλει πολύ χρόνο

Παναθηναϊκός 2022-23: Ομάδα με προοπτικές που θέλει πολύ χρόνο

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τα τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» και το Σούπερ Καπ και πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το νέο «Τριφύλλι» που θέλει να ανθίσει ο Ντέγιαν Ράντονιτς.

Κανονικά playmakers

Κάθε φυσιολογική ομάδα ξεκινά τον σχεδιασμό της από το «1» και το «5». Οι πειραματισμοί των δύο προηγούμενων χρόνων είναι πλέον παρελθόν. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς επέλεξε δύο safe επιλογές για να «χτίσει» τον νέο Παναθηναϊκό, δυο παίκτες με εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο που γνωρίζει καλά.

Νέιτ Ουόλτερς και Πάρις Λι κατέφθασαν στο ΟΑΚΑ για να συμμαζέψουν την «πράσινη» περιφέρεια αλλά και να βάλουν τάξη στο οργανωτικό σκέλος του παιχνιδιού. Με τον Ουόλτερς ο Ράντονιτς έχει συνυπάρξει στον Ερυθρό Αστέρα και όπως φάνηκε ο Αμερικανός θέλησε μηδαμινό χρόνο συμμετοχής.

Στο τουρνουά «Πάυλος Γιαννακόπουλος» ήταν ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού, δείχνοντας εξαιρετικά στοιχεία και κυρίως έδειξε πως ήταν ο… προπονητής του «Τριφυλλιού» μέσα στο γήπεδο. Τροφοδότησε τέλεια τον Παπαγιάννη, ενώ έλεγχε τέλεια τον τέμπο. Ο Ουόλτερς είναι ο φετινός «εγκέφαλος» του Παναθηναϊκού και το έδειξε το «καλημέρα».

Ο teammate στον «άσσο» είναι ο Πάρις Λι. Ο πρώην παίκτης της Μονακό θα μοιραστεί με τον Ουόλτερς τον χρόνο στη θέση του point guard, συνθέτοντας ένα δίδυμο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τον Λι μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε περισσότερο ως «μπουκαδόρο», παρά ως κλασικό playmaker.

Ο Λι ουσιαστικά έχει το χαρακτηριστικό της αμυντικής πίεσης πάνω στη μπάλα, βάζει εξαιρετικά τα χέρια του και είναι ένας από τους γνωστούς «πορτοφολάδες» της Euroleague. Φυσικά και μπορεί να παίξει πολύ καλά το ένας εναντίον ενός, διαθέτει πολύ καλό σουτ και είναι ένας παίκτης που δεν θα τον χαρακτηρίσουμε ως «ψυχολογίας».

Ο Αμερικανός έχει την ικανότητα να ξεπερνά γρήγορα τα… άστοχα του ή τις κακές επιλογές του. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς ο Ραντονιτς πάντοτε ήθελε παίκτες με μεγάλο ψυχική δύναμη. Είναι σημαντικό πως ο 27χρονος μπορεί να προσαρμόζεται, άλλωστε πέρυσι συνεργάστηκε άψογα με έναν από τους μεγαλύτερους εγωιστές και one man show στη Euroleague, τον Μάικ Τζέιμς.

Ποικιλία στα γκαρντ/φόργουορντ με ένα ερωτηματικό

Η ισχυροποίηση της περιφέρειας ήταν κάτι αναμενόμενο μετά τις βασικές αποχωρήσεις των Νεμάνια Νέντοβιτς και Ιωάννη Παπαπέτρου. Έτσι οι «πράσινοι» αν συνυπολογίσουμε και την αποχώρηση του Νταρίλ Μέικον και του Χάουαρντ Σαντ-Ρος, κλήθηκαν να φτιάξουν μια περιφέρεια από την αρχή.

Μάριους Γκριγκόνις και Ματέους Πονίτκα ήταν τα «βαριά» ονόματα που ήρθαν, ενώ τονώθηκε και το ελληνικό στοιχείο με τα αδέρφια Καλαϊτζάκη και την παραμονή του Μποχωρίδη. Φυσικά αποκτήθηκε και το «στοίχημα» Άντριου Άντριους, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει στο ρόστερ.

Ο Γκριγκόνις ήρθε στον Παναθηναϊκό αρκετά ταλαιπωρημένος από το Eurobasket, έχοντας στις αποσκευές του και έναν τραυματισμό. Πριν την πρεμιέρα του Σούπερ Καπ είχε προλάβει να κάνει 2.5 προπονήσεις με τους συμπαίκτες του και φυσικά ήταν ανέτοιμος.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταγραφή και ίσως ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Νέντοβιτς. Προσοχή, δεν αντικαθιστά τον Σέρβο, καθώς ο Γκριγκόνις είναι παίκτης διαφορετικού στιλ. Ο Ράντονιτς εξ’ αρχής ήθελε παίκτες που να μπορούν να βάλουν το κορμί τους στη «φωτιά» αλλά και να προσθέσει παραπάνω ύψος.

Ο Λιθουανός μπορεί να μην είναι ο.. ντέλικανς παίκτης τύπου Νέντοβιτς, αλλά είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, με ηγετικά χαρακτηριστικά, εξαιρετικό σουτ, πολύ καλός αμυντικός και κυρίως δεν είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς και δεν φοβάται να βάλει το σώμα του.  

Από την άλλη, ο Πονίτκα με ένα τρομερό Eurobasket, κέρδισε τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Ένας παίκτης που μοιάζει πολύ με τον Γκριγκόνις αλλά σαφέστατα είναι ακόμη εκτός ρυθμού. Ο Πολωνός παίζει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας, αφού στο Super Cup αντικατέστησε στον «άσσο» τον Ουόλτερς. Φυσικά ακόμη δεν έχει αποκτήσει αυτοματισμούς με τους συμπαίκτες του, έχοντας κάνει 3 προπονήσεις μόλις, πριν τη πρεμιέρα.

Γενικότερα ο Παναθηναϊκός γέμισε «πολυθεσίτες» στην περιφέρεια του, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια σε περιπτώσεις τραυματισμών ή ακόμη και διαφορετικών σχημάτων, ανάλογα πάντα με την περίσταση.

Ντέρικ Ουίλιαμς, η «αιχμή» του δόρατος

Το κανονικό 4αρι που επιτέλους ήρθε στον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να αποσπάσουν μια υπογραφή, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις περισσότερες ομάδες της Ευρώπης. Ο Ουίλιαμς ντύθηκε στα πράσινα, ώστε να δώσει άλλο αέρα στη φροντ λάιν των «πράσινων».

Όπως είδαμε -κυρίως- στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», ο Ράντονιτς στοχεύει κυρίως τον Ουίλιαμς στο επιθετικό transition με ένα early post που το είδαμε στο τουρνουά. Στο Super Cup σηκώνει μεγάλη κουβέντα γιατί ο Παναθηναϊκός ξέφυγε από τις αρχές του, αλλά το δικαιολογούμε με την απουσία του Ουόλτερς και κυρίως ότι η ομάδα έχει κάνει προπόνηση με όλους τους παίκτες 2 φορές.

Ο Αμερικανός δίνει τεράστια αθλητικότητα, ενώ ανοίγει την αντίπαλη άμυνα με το καλό του σουτ. Είναι μια safe επιλογή που μπορεί να προσδώσει μεγάλη ελευθερία στον Παπαγιάννη που σαφώς θα βρει περισσότερο χώρο.

Δύο… αντάρτες στο «5»

Γιώργος Παπαγιάννης και Αρτούρας Γκουντάιτις συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο «5». Δύο παίκτες με αρκετές διαφορές στο παιχνίδι τους. Ο Γκουντάιτις είναι ένας αργοπόδαρος ψηλός, με μεγάλη μυϊκή δύναμη, ικανός να σπρώξει τον οποιονδήποτε.

Διαθέτει καλά τελειώματα, έχει αδυναμία στα πόδια αλλά εκεί θα πρέπει να τον βοηθήσουν οι ίδιου του οι συμπαίκτες. Πρόκειται για έναν αθλητή που μπορούμε να πούμε πως είναι και πολυτέλεια να τον έχει ο Παναθηναϊκός του 2022-23.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Γιώργος Παπαγιάννης, ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη. Ο ανανεωμένος μετά την καραντίνα Παπαγιάννης που έχει γίνει πολύ ευκίνητος για ψηλός, έχει αναπτύξει την ικανότητα του στο σουτ από τα 6 μέτρα, μπορεί φέτος να είναι και η χρονιά του.

Έχει δίπλα του 2 κανονικούς playmaker, αλλά και παίκτες όπως Πονίτκα και Γκριγκόνις που μπορούν να εκμεταλλευτούν την ικανότητα του στους αιθέρες.

Η νέα φουρνιά και ο… παλιός

Αδέρφια Καλαϊτζάκη, Μαντζούκας και Χουγκάζ είναι τρεις παίκτες από την νέα γενιά του ελληνικού μπάσκετ, που καλούνται να βρουν ρόλο, χρόνο και χώρο να δείξουν τι αξίζουν. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε αυτό το επίπεδο.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι λίγο πιο μπροστά από θέμα ετοιμότητα, έχοντας συγκεκριμένο ρόλο. Ο Ράντονιτς τον ξεκινάει στην αρχική πεντάδα, με ξεκάθαρο αμυντικογενή ρόλο. Ο Παναγιώτης είναι παίκτης που πιέζει καταπληκτικά τη μπάλα, ενώ είναι πάρα πολύ γρήγορος και πεισματάρης.

Ο αδερφός του, Γιώργος Καλαϊτζάκης μπορεί να έχει θέση στο ροτέισον. Είναι πολύ έξυπνος παίκτης, έχει ρίξει τρελή δουλειά τόσο σωματικά, όσο και τεχνικά. Το μόνο που μένει είναι να βρει τον ρόλο του, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει τις αρετές του. Το αρνητικό του είναι πως δεν έχει ξεκάθαρη θέση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Έχει ένα πολύ καλό σουτ, ικανοποιητική ντρίπλα και σίγουρα πρόκειται για έναν πολύ προικισμένο αθλητή, τόσο σε επίπεδο μυαλού, όσο και σε θέμα αγωνιστικό.

Χουγκάζ και Μαντζούκας είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Χουγκάζ φαίνεται να βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τους υπόλοιπους, έχοντας πολλά να βελτιώσει, τόσο στο σώμα του, όσο και στο ίδιο του το παιχνίδι.

Ο Μαντζούκας αναμένεται να έχει ρόλο στα παιχνίδια της Basket League, τουλάχιστον, καθώς βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στην ομάδα και είναι έτοιμος να πάρει τις ευκαιρίες του. Το καλό του σουτ, η τεχνική του κατάρτιση σε συνδυασμό με τα πλούσια αθλητικά του προσόντα, είναι το διαβατήριο του για το επόμενο επίπεδο.

Ο… παλιός Λευτέρης Μποχωρίδης παρέμεινε στον Παναθηναϊκό για να αποτελέσει μια λύση από τον πάγκο. Με τις προσθήκες των Λι – Ουόλτερς, Πονίτκα – Γκριγκόνις, ο Μποχωρίδης έχει ξεκάθαρα βοηθητικό αλλά όχι ανούσιο ρόλο. Στο τουρνουά τον είδαμε απελευθερωμένο, αφού δεν είχε το άγχος της οργάνωσης, κρατώντας τη μπάλα σε υπερβολικό -πολλές φορές- βαθμό.

Όλες οι ενέργειες του είχαν λογική και σίγουρα βοήθησε πολύ τον Παναθηναϊκό σε στιγμές που οι υπόλοιποι ήταν μπλοκαρισμένοι.

4αρι και Μήτογλου και αποχώρηση

Οι «πράσινοι» δεδομένα θα αποκτήσουν 4αρι το οποίο θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα διαθέτει έμπιστο σουτ και θα μπορεί να μετακινείται και στο «5». Αυτοί τη στιγμή οι «πράσινοι» περιμένουν τα κοψίματα από το ΝΒΑ, ώστε να αποφασίσουν ποιος παίκτης είναι ο κατάλληλος.

Εκτός από το ξένο 4αρι, όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Μήτογλου. Σε λίγες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθεί η ποινή του και αν είναι μιρκότερη από 1 χρόνο, τότε ο παίκτης αυτομάτως θα ντυθεί από τώρα στα «πράσινα», ώστε να βοηθήσει στο τέλος της σεζόν.

Ο Έλληνας φόργουορντ προπονείται ατομικά και βρίσκεται σε εξαιρετική σωματική κατάσταση.

Φυσικά όταν παρθεί και το ξένο 4αρι, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο Άντριους ο οποίος δεν έχει πείσει πως μπορεί να βοηθήσει, να αποτελέσει παρελθόν. Φυσικά αυτό θα δώσει περισσότερο χώρο σε Πονίτκα και Γκριγκόνις στην «πράσινη» περιφέρεια.

Συνοπτικά

Ο Παναθηναϊκός έχει το ρόστερ και την ποιότητα να διεκδικήσει πράγματα από τη φετινή Euroleague και φυσικά να κοντράρει τον Ολυμπιακό στους εγχώριους τίτλους.

Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια εντελώς καινούρια ομάδα, με σταθερές όμως βάσεις και έναν προπονητή έμπειρο που γνωρίζει τι ακριβώς θέλει.

Αν ο Ολυμπιακός χρειάζεται 1 μήνα για να αποδώσει αυτό ακριβώς που θέλει ο Μπαρτζώκας, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται 3 μήνες τουλάχιστον για να βρει ρυθμό και χημεία.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ