fbpx

Ολυμπιακός 2022-23: Από την ίδια αφετηρία για τους ίδιους στόχους

Ολυμπιακός 2022-23: Από την ίδια αφετηρία για τους ίδιους στόχους

Ο Ολυμπιακός άλλαξε ελάχιστα, στο μέτρο που επιθυμούσε και λιγότερο σε αυτό που αναγκάστηκε και έτσι ο στόχος του προσανατολίζεται τουλάχιστον στην οκτάδα.

Αυτό ήταν που είπαν κιόλας οι διοικητικοί του ηγέτες, αδερφοί Αγγελόπουλοι, μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ. Οκτάδα και βλέπουμε. Όταν βέβαια πέρυσι αποκλείστηκες στο σουτ από τον τελικό της Ευρωλίγκας και φέτος συνεχίζεις με τον ίδιο κορμό και λίγες -ποιοτικές- προσθήκες, είναι επόμενο οι φίλοι και το περιβάλλον της ομάδας γενικότερα, να ζητά τουλάχιστον την παρουσία στο F4, ου μην και κάτι παραπάνω.

Ο Ολυμπιακός παίρνει θέση στην αφετηρία της Ευρωλίγκας με σπουδαία πλεονεκτήματα μαζί του. Χημεία, ομοιογένεια, σύνολο που γνωρίζεται πολύ καλά και φυσικά ίδιο πρόσωπο στην άκρη του πάγκου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρουσίασε μια καλοδουλεμένη ομάδα την περσινή σεζόν, που πέρα από τα αποτελέσματα απέδωσε και όμορφο θέαμα πάνω στο παρκέ.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθεί και φέτος, αφού οι κινήσεις ήταν λίγες και στοχευμένες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση ορισμένων μικρών λεπτομερειών που μπορεί τον Μάιο να παίξουν τον δικό τους ρόλο για κάτι ακόμα καλύτερο στη διοργάνωση.

Η αλλαγή που δεν επιθυμούσαν στο λιμάνι, έχει να κάνει με τη φυγή του Τάιλερ Ντόρσεϊ, η χάρη του οποίου έφτασε στο Τέξας και στους Ντάλας Μάβερικς, κάτι που άλλωστε επιθυμούσε και ο ίδιος ο ομογενής γκαρντ. Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες κινήσεις μοιάζουν να έχουν αναβαθμίσει λιγότερο ή περισσότερο τους «ερυθρόλευκους» σε όλες τις θέσεις αλλά και στο «βάθος» του ρόστερ.

Εχέγγυο επιτυχίας, η παρουσία των Βεζένκοφ, Σλούκα, Παπανικολάου, Γουόκαπ, Φαλ, Μακίσικ, Λαρεντζάκη και Λούντζη. Οκτώ παίκτες με ουσιαστικό ρόλο την περσινή σεζόν (μικρότερο ή μεγαλύτερο) τόσο πάνω στο παρκέ όσο και στα αποδυτήρια. Η παραπάνω οκτάδα είναι η στέρεη βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η φετινή έκδοση του Ολυμπιακού.

Το πάρε-δώσε

Πέντε παίκτες δεν συνεχίζουν από το περσινό ρόστερ. Ο Γιώργος Πρίντεζης «κρέμασε» τη φανέλα του και παράλληλα υψώθηκε για πάντα στον ιστό της σημαίας του συλλόγου. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πέρασε τον Ατλαντικό για να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Χασάν Μάρτιν με τη μέτρια δεύτερη χρονιά του θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ερυθρό Αστέρα πλέον, ενώ ο Λιβιό Ζαν Σαρλ άφησε τη θέση του τρίτου σε ιεραρχία ψηλού για να πάρει περισσότερο χρόνο στην -χωρίς ευρωπαϊκές διοργανώσεις- ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παρελθόν αποτέλεσε και ο Κουίνσι Έισι που ήρθε στα μέσα της χρονιάς, μπορεί να μη βοήθησε αγωνιστικά αλλά έβαλε το λιθαράκι του στα αποδυτήρια.

Στις θέσεις τους ήρθαν ουσιαστικά τέσσερις παίκτες.

Ο Αϊζέια Κέινααν καλείται να υπηρετήσει -διαφορετικά μεν- τον ρόλο του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Παίκτης που έχει συνηθίσει να έχει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του από ότι ο προκάτοχός του, αναζητά την ομαλή ένταξη στο σύνολο του Μπαρτζώκα και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η δεινότητά του στο σκοράρισμα είναι δεδομένη, ωστόσο θα πρέπει να φανεί αν θα χρειαστεί μια περίοδο προσαρμογής στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, στο οποίο έχει μικρή εμπειρία, με μοναδικό του (λειψό) πέρασμα την περσινή χρονιά με την Ούνικς.

Ο ερχομός του Τζόελ Μπολομπόι στη θέση του Χασάν Μάρτιν ουσιαστικά, μοιάζει με αναβάθμιση στη συγκεκριμένη θέση. Ειδικά αν αναλογιστούμε τη μέτρια περσινή χρονιά του Αμερικανού. Ο Ρωσο-Κονγκολέζος, γεννημένος στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας, με αμερικάνικη ανατροφή Μπολομπόι, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στην ΤΣΣΚΑ για μία τετραετία, υπηρετώντας συνήθως τον ρόλο του παίκτη που ερχόταν από τον πάγκο. Στο γνωστό στυλ των λεγόμενων «ημίψηλων» (2.06) έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα που επιθυμεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Αθλητικότητα, καλό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, καλή συνεργασία στο πικ εν ρολ. Ουσιαστικά έρχεται να συμπληρώσει το παιχνίδι με πλάτη του Μουσταφά Φαλ και να δώσει άλλα χαρακτηριστικά στην ομάδα.

Ο Άλεκ Πίτερς αντικαθιστά κατ’ ουσία τον Γιώργο Πρίντεζη και εδώ -με όλο τον σεβασμό στη σημαία του Ολυμπιακού- η αναβάθμιση είναι μεγάλη. Ο Μπαρτζώκας προσθέτει ακόμα έναν παίκτη που μπορεί να σουτάρει πολύ καλά την μπάλα από μακριά, με το κάτι λιγότερο από 40% που συνοδεύει τον Πίτερς στα τρίποντα να είναι το σημείο «κλειδί» στην επιλογή. Φυσικά πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο κορμί αφού τα 206 εκατοστά του Αμερικανού μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα με αρκετούς τρόπους επάνω στο παρκέ.

Τον ρόλο του τρίτου ψηλού θα κληθεί να υπηρετήσει ο Ταρίκ Μπλακ. Η λογική λέει πως ο «μπαρουτοκαπνισμένος» ψηλός σε επίπεδο Ευρωλίγκας, θα διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο από τον Ζαν Σαρλ, ωστόσο μένει να φανεί το κατά πόσο γρήγορα μπορεί να προσεγγίσει το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν στη Μακάμπι τη διετία 2018-2020. Τα τελευταία δύο χρόνια η καριέρα του πήρε πτωτική πορεία, αλλά η ηλικία του (30) και τα προσόντα του (2.06, δύναμη, ριμπάουντ) μπορούν να αποτελέσουν τον παράγοντα «Χ» στη γραμμή των ψηλών του Ολυμπιακού.

Ο Τζορτζ Πάπας μοιάζει να αποτελεί περισσότερο ένα στοίχημα με μηδενικό ρίσκο. Το καλό σουτ πίσω από τη γραμμή είναι και το μεγαλύτερό του «όπλο», του λείπουν όμως αρκετά πράγματα για να σταθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Τα παιχνίδια της Basket League μπορούν να δώσουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τον 24χρονο ομογενή γκαρντ.

SUPER CUP 2022 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Οι Ιωσήφ Κολοβέρος (γκαρντ, 1.86, 20 ετών) και Παναγιώτης Τσάμης (φόργουορντ/σέντερ, 2.05, 20 ετών) θα είναι συμπληρωματικές λύσεις που η λογική λέει πως θα έχουν τα λεπτά τους στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο προπονητής

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κλείσει δύο χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού τον ερχόμενο Γενάρη. Στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ομάδας που υποστηρίζει, έδειξε τη δουλειά του πολύ γρήγορα αφού από την πρώτη ολόκληρη σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν τόσο στους εν Ελλάδι τίτλους (τρεμπλ μαζί με το Σούπερ Καπ) όσο και στην ευρωπαϊκή κορυφογραμμή. Ο εις εκ των δύο Ελλήνων προπονητών που έχει σηκώσει Ευρωλίγκα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού πέραν των ικανοτήτων του, δουλεύει σε ένα ιδανικό περιβάλλον με την απουσία πίεσης στο μέτρο που μπορεί να ειπωθεί αυτό για ένα κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ “ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΧΑΝΔΡΙΩΤΗΣ” / ΟΣΦΠ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Οι προσδοκίες

Το να φτάνεις κάθε χρόνο στο F4 της Ευρωλίγκας αν δεν λέγεσαι Ρεάλ, Εφές, Μπαρτσελόνα ή ΤΣΣΚΑ (όχι πια δυστυχώς), δεν θεωρείται δεδομένο για καμία ομάδα. Στον Πειραιά θέλουν να πηγαίνουν βήμα βήμα και σωστά στοχεύουν αρχικά στην παρουσία τους στην οκτάδα της κανονικής περιόδου. Οι στόχοι μπορούν να αναβαθμίζονται σιγά σιγά, πλασάρισμα δηλαδή στην πρώτη τετράδα και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, πρόκριση στο F4 κτλ. Φυσικά όταν την προηγούμενη χρονιά έχεις χάσει στο σουτ την πρόκριση στον τελικό από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, το βήμα παραπάνω είναι να πας τουλάχιστον στον τελικό! Άπαντες όμως στον «ερυθρόλευκο» οργανισμό γνωρίζουν πως τα πράγματα στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν είναι μαθηματικές υποθέσεις και ως εκ τούτου η επιτυχία έρχεται μέσα από αργά και σταθερά βήματα.

Δεδομένης της εικόνας που παρουσίασε πέρυσι ο Ολυμπιακός, σε συνδυασμό με τις κινήσεις ενίσχυσης που έγιναν και την ομοιογένεια εντός και εκτός παρκέ που διέπει την ομάδα, εκτίμησή μας είναι πως η παρουσία στο F4 είναι ένας αντικειμενικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και να κρίνει παράλληλα την επιτυχία από την αποτυχία στην Ευρωλίγκα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ