fbpx

Η ώρα του Πονίτκα

Η ώρα του Πονίτκα

Στα 29 του χρόνια, το πολωνικό «πολυεργαλείο» έχει την ποιότητα για να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον εαυτό του.

Η προσθήκη του εύλογα προκάλεσε ενθουσιασμό, καθώς ο Ματέους Πονίτκα έδειξε στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ το πολύπλευρο ταλέντο του και οδήγησε την Πολωνία στην υπέρβαση με την κατάκτηση της τέταρτης θέσης. Η αγωνιστική του επίδραση ήταν έντονη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και η προσφορά του πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που είχε παρουσιάσει στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Πρότζεκτ διετίας ο Τζορτζ Πάπας

Η διαφορά

Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός πως με την Εθνική του ομάδα είχε πολύ περισσότερο την μπάλα στα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό πως το 37% των κατοχών που πήρε ήταν μέσα από pick n roll και αποτέλεσε τη βασική του επιθετική επιλογή, ενώ το αντίστοιχο νούμερο του στην Ευρωλίγκα την περσινή αγωνιστική περίοδο ήταν στο 23%. Ποιον από τους δύο Πονίτκα, λοιπόν, θα δούμε με την πράσινη φανέλα;

Αυτό φυσικά μόνο ο Ντέγιαν Ράντοντσιτς μπορεί να ξέρει, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν οι συνθήκες, ώστε το πολωνικό «πολυεργαλείο» να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Όχι με τη μεγάλη συχνότητα που το έκανε στο Ευρωμπάσκετ, αλλά σε τακτικό ρυθμό. Ιδίως από τη στιγμή που με το «καλημέρα» προέκυψε μια αναποδιά με τον τραυματισμό του Νέιτ Ουόλτερς, το «τριφύλλι» θα χρειαστεί τις… υπηρεσίες του με την μπάλα στα χέρια.

Πολλαπλές επιλογές

Άλλωστε ένα στοιχείο που θα τον βοηθήσει είναι πως πλέον θα έχει πολύ καλύτερους συμπαίκτες δίπλα του. Για παράδειγμα με τον Παπαγιάννη θα μπορεί να συνεργάζεται με PNR πάνω από το ύψος της στεφάνης, ενώ με τον Ντέρικ Ουίλιαμς θα μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις pick n pop, στις οποίες ο Αμερικανός μπορεί να αποδώσει, όπως είχε δείξει και πέρσι με το τρίποντο ισοφάρισης του απέναντι στην Ρεάλ, μέσα στην Μαδρίτη.

Η «ευκαιρία» πίσω από τα 6,75

Ο 29χρονος άσος δεν πρόκειται να έχει τον αριθμό των κατοχών που είχε με την Πολωνία, αλλά δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, λόγω της ποιοτικής περιφέρειας που έχει δημιουργηθεί φέτος στο ΟΑΚΑ. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του πίσω από τα 6.75. Στο Ευρωμπάσκετ τελείωσε με το μέτριο 30,8% , έχοντας, όμως, περισσότερες από τέσσερις προσπάθειες ανά αγώνα. Το ποσοστό του στα πέντε χρόνια θητείας του στην Ευρωλίγκα είναι παρεμφερές (30,1%), μόνο που την τρέχουσα σεζόν, θα του δοθεί η ευκαιρία να πάρει σουτ με υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας, λόγω των χώρων που θα δημιουργούνται με την ταυτόχρονη παρουσία του Γκριγκόνις και του Ουίλιαμς. Αν πλησιάσει το 40%, όπως είχε κάνει το 2021 με την Ζενίτ στην VTB league (41% σε 19 αγώνες), τότε θα δώσει μια επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Δεν αποκλείεται, λόγω της φιλοσοφίας των Πεδουλάκη και Ράντονιτς να αξιοποιούν δυνατούς παίκτες στο low post, να τον δούμε να αγωνίζεται με πλάτη στο καλάθι, έστω κι αν στο παρελθόν δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ σε αυτόν τον τομέα.
Είναι νωρίς, όμως, για πολλές υποθέσεις.

Το σίγουρο είναι πως ο Πονίτκα διαθέτει την ποιότητα να βοηθήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συνάμα βρίσκεται στην ακμή της καριέρας του και για πρώτη φορά αγωνίζεται σε μια ομάδα με το τεράστιο «ειδικό βάρος» των «πρασίνων».

Η πρόκληση είναι μπροστά του και είναι στο χέρι του να την αξιοποιήσει.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ