fbpx

Το δείγμα γραφής και η παγίδα

Το δείγμα γραφής και η παγίδα

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για πρόωρη απογείωση, αλλά κάποια στιγμή θα πέσει σε «κενό αέρος» λόγω της καταπόνησης των διεθνών από το Ευρωμπάσκετ.

Η εικόνα των φιλικών επ’ ουδενί συνιστά λόγο πανικού σε ενδεχόμενο ηττών, μα ούτε κι ενθουσιασμού εφ’ όσον τα αποτελέσματα είναι θετικά. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής για τις δυνατότητες μιας ομάδας στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, δε, είναι και ενδεικτικό, καθώς όσα παρουσίασε στα δύο φιλικά του τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», θα αποτελέσουν βασικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του.

Κάτι που δεν ισχύει φερ’ ειπείν για τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος δεν πρόκειται να είναι τόσο κακός όσο έδειξε στην Λευκωσία. Οι δύο απόντες Νέντοβιτς και Πέτρουσεφ είναι παίκτες με χάρισμα στο σκορ, αλλά τεράστια αμυντικά κενά. Όταν προσαρμοστούν, θα ανεβάσουν επίπεδο τον Ερυθρό Αστέρα, πράγμα που είναι αμφίβολο για τον Τζέιλεν Άνταμς. Ο περσινός MVP της αυστραλιανής λίγκας δεν αποτελεί κλασικό πλέι-μέικερ, αλλά έναν scoring guard ο οποίος θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να εξοικειωθεί με το πολύ απαιτητικό (από τακτικής πλευράς) μπάσκετ της Ευρωλίγκας.

Αντίθετα οι Πειραιώτες δεν έχουν ανάλογες ανησυχίες. Έχουν μια «στρωμένη» ομάδα, η οποία αναβάθμισε την ποιότητα της, με την προσθήκη των Πίτερς, Κάνααν και Μπλακ. Η «παγίδα» που γνωρίζουν και έχουν να αντιμετωπίσουν, έχει να κάνει με το «κενό αέρος» που θα δημιουργηθεί μετά το πρώτο δίμηνο της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να «απογειωθεί» άμεσα, καθώς η συνοχή της ομάδας όχι μόνο δεν έχει διαταραχθεί, αλλά έχει ενισχυθεί. Από τη μια, με τις ποιοτικές προσθήκες και από την άλλη από το γεγονός πως οι Βεζένκοφ, Παπανικολάου Λαρεντζάκης, συνεχίζουν από εκεί που τελείωσαν στο Ευρωμπάσκετ. Όταν, μάλιστα, ξεπεράσουν τους τραυματισμούς τους, θα προσφέρουν σε υψηλό επίπεδο τις δικές τους πολύτιμες υπηρεσίες ο Σλούκας με τον Φαλ και ο Μπαρτζώκας θα έχει από νωρίς όλα τα βασικά του στελέχη έτοιμα να πατήσουν το γκάζι.

Το πρόβλημα είναι πως αναπόδραστα, λόγω της καταπόνησης που προκαλεί η συμμετοχή σε διοργανώσεις εθνικών ομάδων, οι διεθνείς κάποια στιγμή θα «ξεφουσκώσουν». Τότε, το τεχνικό επιτελείο θα κληθεί να διαχειριστεί την πτώση τους και να βρει καινούριες λύσεις. Πέρσι ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία μεγάλη «κοιλιά», καθώς ξεπέρασε τις αγωνιστικές αναποδιές που προέκυψαν, με ψυχραιμία και μεθοδική δουλειά. Επιπροσθέτως τον βοήθησε σε τεράστιο βαθμό η άρτια δουλειά του γυμναστή Ανδρέα Γκατζούλη και του ιατρικού επιτελείου, καθώς η «injury list» έμεινε ως επί το πλείστον κενή, ή με ελάχιστα ονόματα εντός αυτής.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η ομάδα του Πειραιά, ακόμα σε και «εύκολα» ταξίδια θα χρησιμοποιήσει πτήσεις τσάρτερ αντί για συμβατικές, όπως για παράδειγμα στο εναρκτήριο ματς απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Είναι κάτι που δύσκολα γίνεται αντιληπτό, πλην όμως βοηθάει σε τεράστιο βαθμό ώστε οι παίκτες να έχουν μικρότερη καταπόνηση τόσο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Δεν είναι υπερβολή να καταθέσει κανείς πως στο ΝΒΑ διαχειρίζονται ευκολότερα το (θεωρητικά) πολύ πιο «βαρύ» πρόγραμμα των 82 αγώνων της κανονικής περιόδου, σε σχέση με το (αριθμητικά μικρότερο) της Ευρωλίγκας, ένεκα της μεγάλης άνεσης που προσφέρουν τα ιδιωτικά αεροπλάνα των ομάδων.

Τα τσάρτερ αποτελούν μια σημαντική πολυτέλεια, όχι για λόγους πρεστίζ και επίδειξης οικονομικής ευμάρειας, αλλά για την υγεία της ομάδας.

Εκεί θα είναι το «κλειδί» της φετινής περιόδου. Αν ο Ολυμπιακός μείνει υγιής, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει ένα πετυχημένο 2023.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ