fbpx

Προγραμματισμένο «κόψιμο» 

Προγραμματισμένο «κόψιμο» 

Οι Μπακς αποδέσμευσαν τον Αλέξανδρο Αντετοκούνμπο για να του δώσουν την ευκαιρία μέσω της Gleague να υπογράψει ξανά μαζί τους 

Του Ρήγα Δάρδαλη 

Οι Μπακς προχώρησαν το προηγούμενο Σάββατο (17/9) στην απόκτηση και την αποδέσμευση του Αλέξανδρου Αντετοκούνμπο, στην διάρκεια της ίδιας μέρας, σε μια κίνηση που εκ πρώτης όψης μοιάζει αντικρουόμενη,  πλην όμως ήταν προγραμματισμένη να συμβεί βάσει της συμφωνίας που είχαν οι δύο πλευρές. Ο βενιαμίν της φαμίλιας είχε υπογράψει το αποκαλούμενο exhibit 10 συμβόλαιο, το οποίο στην ουσία του εξασφάλισε άμεσα διάστημα ένα «συμπαθητικό» ποσό, μα πάνω απ’ όλα του δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσει ένα 2 way συμβόλαιο στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου με την ομάδα του Μιλγουόκι. 

Ας αναλύσουμε πρώτα απ’ όλα τι είναι το Ε-10: Πρόκειται για ένα μη εγγυημένο συμβόλαιο το οποίο μπορεί να «κοπεί» ανά πάσα στιγμή, δίχως ο μισθός που αναγράφεται σε αυτό να «μετρήσει» στο σάλαρι καπ, όπως συμβαίνει σε περίπτωση «κοψίματος» εγγυημένης συμφωνίας. Ο Αντετοκούνμπο αποδεσμεύτηκε την ίδια μέρα που υπέγραψε, ώστε να μην πιάσει θέση στο ρόστερ των Μπακς και ταυτόχρονα να εισπράξει το συμφωνηθέν μπόνους. 

Το Ε-10 δίνεται σε παίκτες οι οποίοι δεν έχουν γίνει ντραφτ, με στόχο το franchise να κρατήσει τα δικαιώματα τους και να τους αποτρέψει από το να υπογράψουν σε Ευρωπαϊκή ομάδα, η γενικότερα σε σύλλογο εκτός Αμερικής. Το «τυράκι» που προσφέρουν είναι πως από άμα τη υπογραφή, ο παίκτης εξασφαλίζει ένα ποσό που κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο στα 5.000 δολάρια και έχει ως ταβάνι τα 50.000. Το ύψος της «αποζημίωσης» σχετίζεται με τις μέρες που θα μείνει ο παίκτης μετά την αποδέσμευση του στην θυγατρική ομάδα της Gleague. Αν φθάσει τις 60 μέρες, τότε εξασφαλίζει το μάξιμουμ των 50.000 δολαρίων. Πολλές φορές, βέβαια, ένας παίκτης μπορεί να πάρει 20 ή 30 χιλιάρικα, χωρίς να μείνει καν 10 μέρες στην Gleague, καθώς υπάρχει συμφωνία κυρίων, ώστε να μην αποκτηθεί από επαγγελματικό σύλλογο εκτός Αμερικής. 

O Αλέξανδρος με το exhibit 10 που υπέγραψε, ενίσχυσε «ελαφρά» τον τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά το κυριότερο είναι πως εξασφάλισε την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ των Μπακς, μέσω της παρουσίας του στους Ουισκόνσιν Χερντ, στους οποίους θα υπογράψει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η θυγατρική ομάδα των «ελαφιών» είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του μέσω ανταλλαγής από τους Ράπτορς 905 τον προηγούμενο Ιούλιο και θα προσπαθήσει να τον «εξελίξει» στην διάρκεια της περιόδου. Αν ο 21χρονος γκαρντ καταφέρει να πείσει το διοικητικό επιτελείο του Μιλγουόκι, τότε θα μπορέσει στην καλύτερη να υπογράψει ένα two way contract (σαν τον Τάϊλερ Ντόρσεϊ στο Ντάλας) ή θα διεκδικήσει ένα δεκαήμερο, μετά τις 5 Ιανουαρίου του 2023.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ