fbpx

O πολυταξιδεμένος Μπάτζι

O πολυταξιδεμένος Μπάτζι

Από την Καμπέρα ως το Ηράκλειο και από την Βαρκελώνη ως το Μιλγουόκι, ο Σενεγαλέζος σέντερ έχει μια μοναδική διαδρομή στο μπάσκετ

Του Ρήγα Δάρδαλη

Η είδηση της απόκτησης του Ίμπου Μπάτζι από τους Μπακς προκάλεσε… περιέργεια, καθώς ο Σενεγαλέζος σέντερ προέρχεται από μια… αδιάφορη σεζόν στην Ισπανική Α2 με την Γέϊδα. Στους κύκλους του ΝΒΑ, ωστόσο, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς ο 22χρονος άσος βρίσκεται στις σημειώσεις των «κατασκόπων» από πολύ νεαρή ηλικία. Συν τοις άλλοις, η συμφωνία που του προσέφερε το Μιλγουόκι είναι ανάλογη με αυτή του Αλέξανδρου Αντετοκούνμπο, κάτι που σημαίνει πως πολύ σύντομα θα «κοπεί» και ακολούθως θα προσπαθήσει να αποδείξει την αξία του, μέσω της GLeague.

Η εμπειρία της Αυστραλίας

O γεννημένος το 2002 στο Ντακάρ Μπάτζι, ανακαλύφθηκε «νωρίς» από τους ανθρώπους της ακαδημίας του ΝΒΑ στην Σενεγάλη, στην οποία εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2017. Πρωτοσυστήθηκε στο ευρύ κοινό του μπάσκετ, ένα χρόνο αργότερα στους αγώνες όλων των ακαδημιών του ΝΒΑ στην Αυστραλία. Στην πρωτεύουσα Καμπέρα, βρίσκονται οι καταπληκτικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Center of excellence, στις οποίες συστεγάζονται η ομοσπονδία μπάσκετ και η Ακαδημία του ΝΒΑ στην Αυστραλία. Τον Ιούλιο του 2018, λοιπόν, το κορυφαίο πρωτάθλημα, συγκέντρωσε στο CoE τα καλύτερα ταλέντα των Ακαδημιών του στην Λατινική Αμερική, στην Αυστραλία, στην Κίνα, στην Ινδία και στην Αφρική. Ανάμεσα στους παίκτες που είχαν πάρει μέρος ήταν ο Λουκ Τράβερς, ο οποίος επιλέχθηκε στο Νο56 του ντραφτ του 2022 από τους Καβαλίερς, o Ελληνοαυστραλός σουτέρ του Σεντ Μέρις Άλεξ Δούκας, ο Δομινικανός σκόρερ Τζιν Μοντέρο, ο οποίος έχει υπογράψει μη εγγυημένο συμβόλαιο με τους Νικς και ο Ουρουγουανός γκαρντ του Τενεσί Σαντιάγκο Βέσκοβι.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από την φωτογραφία, ο (τότε 16χρονος) Μπάτζι με ύψος 215 εκατοστών, ξεχώριζε σαν την μύγα μες στο γάλα ανάμεσα σε παίκτες που ήταν μικρότεροι από ένα ως δύο χρόνια.

Limit down στο Ηράκλειο…

Ο Σενεγαλέζος στην συνέχεια αποφάσισε να ενταχθεί στην ακαδημία της Αυστραλίας, αλλά δεν έμελλε να μακροημερεύσει. Η περίπτωση του είχε αρχίσει να απασχολεί έντονα τις Ισπανικές ομάδες, οι οποίες έχουν παράδοση (με τους ΙμπάκαΜπιγιόμπο να είναι τα καλύτερα παραδείγματα) στην ανάδειξη ψηλών από την Αφρική. Έτσι η Μπαρτσελόνα πέρασε από try out και αποφάσισε να τον υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2018. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2019 τον είδαμε στα μέρη μας, καθώς αγωνίσθηκε στο Παγκόσμιο εφήβων του Ηρακλείου με την Εθνική Σενεγάλης.

Εκεί ο ενθουσιασμός των σκάουτ του ΝΒΑ «κόπασε», καθώς δεν έδειξε να έχει προοδεύσει και η ομάδα του πήγε «άπατη», έχοντας τον κακό απολογισμό των έξι ηττών σε επτά αγώνες. Μάλιστα μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του ήταν απέναντι στην Ελλάδα, έχοντας μόλις τέσσερις πόντους και κανένα ριμπάουντ, την ίδια στιγμή που ο Στράτος Βουλγαρόπουλος του Λαυρίου είχε κάνει double double με 12 πόντους και 10 σκουπίδια.

limit up στη Ρίγα

Την διετία 2019-21, η Μπαρτσελόνα τον χρησιμοποίησε στην δεύτερη της ομάδα, η οποία αγωνιζόταν στην leb plata, όπερ σημαίνει στην 3η κατηγορία του Ισπανικού μπάσκετ. Το καλοκαίρι του 2021 έκανε την καλύτερη του προσπάθεια για να ανακτήσει την εκτίμηση των ανθρώπων του ΝΒΑ. Αγωνίσθηκε στο Παγκόσμιο εφήβων της Ρίγα και σε τρία ματς είχε τους εξαιρετικούς μέσους όρους των 14,3 πόντων, 10,3 ριμπάουντ και 4,3 κοψιμάτων (!). Ακολούθως, έφυγε από το τουρνουά για να πάρει μέρος σε προπονήσεις πριν από το ντραφτ (pre draft workouts), αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να αποσύρει την συμμετοχή του.

Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον είχε μαζί του στην προετοιμασία της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Μπάτζι δεν κατάφερε να τον πείσει πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ των Καταλανών. Έτσι αποφασίσθηκε να δοθεί δανεικός στην Γέιδα και στο τέλος της σεζόν δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ, παρά το γεγονός πως η απόδοση του δεν είχε κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Δεν επιλέχθηκε και μετά από ένα καλοκαίρι… αναζήτησης, θα πάρει την ευκαιρία στους Ουισκόνσιν Χερντ να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ