Οσμάν και Ερνανγκόμεθ έχουν παρόμοια πορεία, αλλά διαφορετικές απολαβές στο ΝΒΑ, λόγω της… αμυντικής απόστασης που τους χωρίζει.
Του Ρήγα Δάρδαλη
Ένα από τα πιο παλιά μπασκετικά αποφθέγματα των Αμερικανών αναφέρει πως… «η επίθεση κερδίζει αγώνες, η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα». Πλέον μπορούμε να πούμε πως στο ΝΒΑ η άμυνα «κερδίζει» και περισσότερα λεφτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τσεντί Οσμάν και του Ουίλι Ερνάνγκομεθ, οι οποίοι αναμετρήθηκαν το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου στον αγώνα της πρώτης φάσης ανάμεσα στην Ισπανία και την Τουρκία. Οι δύο παίκτες έχουν την ίδια πορεία ως το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, μόνο που οι απολαβές τους είναι τελείως διαφορετικές, κάτι που έχει να κάνει κατά βάση με την απόσταση που τους χωρίζει στο αμυντικό σκέλος του παιχνιδιού.
H «μονομαχία» του Ηρακλείου
Οσμάν και Ερνάνγκομεθ είχαν «μονομαχήσει» στον τελικό του Ευρωμπάσκετ Νέων του Ηρακλείου το 2014. Σε αντίθεση με ότι συνέβη στο τρέχον Ευρωμπάσκετ, τότε ο Τούρκος είχε πανηγυρίσει την νίκη και μαζί την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, όπως επίσης και του τίτλου του MVP. Ο Ερνάνγκομεθ από την πλευρά του είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα, παρέα με τον (πρώτο σκόρερ και ριμπάουντερ εκείνου του τουρνουά) Σάσα Βεζένκοφ και τους Νίκολα Γιάνκοβιτς, Μάτιτς Ρέμπετς, οι οποίοι δεν έμελλε να κάνουν καριέρα σε υψηλό επίπεδο.
Κάνουμε μια παρένθεση για να εξηγήσουμε πως στεκόμαστε συχνά στην παρουσία παικτών σε διοργανώσεις μικρών ηλικιών για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε την ευκαιρία στην χώρα μας (που διαπρέπει στην διοργάνωση των συγκεκριμένων τουρνουά) να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία μετέπειτα σούπερ-σταρ Πανευρωπαϊκού ή και Παγκόσμιου βεληνεκούς, αλλά και διότι αυτές οι διοργανώσεις αποτελούν ένα σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της μετέπειτα εξέλιξης των παικτών.
Στο ίδιο ντραφτ
Αμέσως μετά το Ευρωμπάσκετ Νέων, ο Οσμάν έκανε μια σχετικά καλή πρώτη σεζόν στην Ευρωλίγκα με την Εφές, μαθαίνοντας πολλά από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον Βαγγέλη Αγγέλου, ο οποίος είχε ασχοληθεί επισταμένως μαζί του. Ο Ερνανγκόμεθ από την πλευρά του, είχε εκμεταλλευτεί τον δανεισμό του στην Σεβίλλη από την Ρεάλ, «κλέβοντας» παράλληλα και λίγη από την χρυσόσκονη του τότε συμπαίκτη και «κολλητού» του, Κρίσταπς Πορζίνγκις.
Ως αποτέλεσμα, ο μεν Οσμάν επιλέχθηκε στο Νο31 του ντραφτ του 2015 από τους Καβαλίερς, ο δε Ερνάνγκομεθ στο Νο35 από τους Νικς
Διαφορά ρόλου και καριέρας
Από κει και πέρα, όμως, η καριέρα τους είχε τελείως διαφορετική εξέλιξη για έναν απλό λόγο. Ο Οσμάν παρά το γεγονός πως έχει πολύ λιγότερο ταλέντο στη επίθεση από τον προικισμένο Ερνάνγκομεθ αποδέχθηκε τον ρόλο του. Ποιος ήταν αυτός; Να είναι συνεπής στην άμυνα, να «κόβει» ώστε να πετυχαίνει εύκολα καλάθια και να βελτιώσει το στατικό (spot up) περιφερειακό του σουτ. Οι Καβς ήθελαν τρία πράγματα από αυτόν και τίποτε περισσότερο.
Τo πέτυχε κι έτσι το καλοκαίρι του 2019 κέρδισε μια τετραετή επέκταση συμβολαίου αξίας 31 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αντίθετα o Ερνάνγκομεθ έχει αλλάξει τρεις ομάδες (Νικς, Χόρνετς, Πέλικανς) και δεν έχει καταφέρει ποτέ να υπογράψει συμβόλαιο με μεγαλύτερο μισθό από το μίνιμουμ. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει μπορέσει ποτέ να να έχει μεγαλύτερο μέσο όρο σε τάπες και κλεψίματα από ότι σε λάθη. Ενδεικτικά πέρσι είχε ένα λάθος αγώνα και 0,4 κοψίματα και κλεψίματα!
Συνεπώς η άμυνα είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο, για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι όχι απλά να σταθούν στο ΝΒΑ, αλλά και για να κερδίσουν «μεγάλα» συμβόλαια. Αν δε, το συνδυάσουν με ένα καλό περιφερειακό σουτ, τότε χωρίς να έχουν ιδιαίτερο ταλέντο, μπορούν να μακροημερεύσουν και να πλουτίσουν.