fbpx

Είναι αλήθεια: Η Πολωνία πέταξε εκτός τη Σλοβενία!

Είναι αλήθεια: Η Πολωνία πέταξε εκτός τη Σλοβενία!

Κι όμως! Μετά τη Σερβία και την Ελλάδα, η Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς έμεινε εκτός Ευρωμπάσκετ από την απίστευτη Πολωνία που πήρε μια επεισοδιακή νίκη με 90-87 και πέρασε στην τετράδα για πρώτη φορά μετά το 1971!

Παιχνίδι με τρομερές εναλλαγές, μεγάλες διαφορές και επιστροφές στο σκορ αλλά και επεισοδιακό φινάλε. Όλα αυτά συνέβησαν στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό, που έστειλε την Πολωνία -πέρα από κάθε προγνωστικό- στα ημιτελικά για να αντιμετωπίσει τη Γαλλία.

Μυθικός Ματέους Πονίτκα που έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του Ευρωμπάσκετ που πετυχαίνει τριπλ νταμπλ με 26 πόντους, 16 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ενώ τρία λεπτά πριν το φινάλε πήρε πανέξυπνα το πέμπτο φάουλ του Λούκα Ντόντσιτς.

Οι Πολωνοί έδειξαν τις διαθέσεις τους από το τζάμπολ, πηγαίνοντας το ματς σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό στον οποίο ανταποκρίνονταν και με το παραπάνω. Οι 55 πόντοι που μπήκαν στην πρώτη περίοδο (26-29) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ήταν όμως στο δεύτερο δεκάλεπτο όπου ξεκίνησαν τα απίθανα!

Η Πολωνία έκανε ένα επιμέρους 25-3, για να εξαφανιστεί στον ορίζοντα με 54-31! Ελεύθερα τρίποντα που έβρισκαν στόχο, τρομερή επιπολαιότητα από πλευράς Σλοβένων που σπαταλούσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη και κάπως έτσι, η ομάδα του Μίλισιτς πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 58-39.

Η διαχείριση ενός τέτοιου προβαδίσματος και απέναντι σε μια ομάδα σαν τη Σλοβενία, αποδείχθηκε η δυσκολότερη αποστολή για τους Πολωνούς. Σαν να βγήκαν άλλες ομάδες από τα αποδυτήρια και το σκηνικό γύρισε εντελώς ανάποδα! Οι Σλοβένοι είχαν δικό τους σερί να τρέξουν, κάνοντας τελικά επιμέρους 21-3 για να πλησιάσουν στον πόντο (60-61) κερδίζοντας τελικά το τρίτο δεκάλεπτο με το εκκωφαντικό 24-6.

Το παιχνίδι από εκεί και πέρα έγινε μάχη χαρακωμάτων. Οι Σλοβένοι πέρασαν μπροστά μέχρι και με 5 (73-68) οι Πολωνοί όμως δεν σάστισαν. Καθοδηγούμενοι από έναν τρομερό Έι Τζέι Σλότερ (16-6-4) που έκανε σμπαράλια τη σλοβενική άμυνα και με κορυφαίο τον Πονίτκα, ο πίνακας του σκορ έγραψε 80-89 για τους Πολωνούς με 61 δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Κι όμως είχε κι άλλο δράμα, αφού οι Σλοβένοι -χωρίς τον Ντόντσιτς- εκμεταλλευόμενοι τις τάσεις αυτοχειρίας των αντιπάλων τους, πλησίασαν στο τρίποντο (87-90). Ο Σλότερ έχασε την τελευταία επίθεση και με 9’’ στο χρονόμετρο, ο Πρέπελιτς πιστεύοντας πως θα πάρει το φάουλ από τον αντίπαλό του, επιχείρησε τρίποντο από το κέντρο με τους διαιτητές όμως να μην καταλογίζουν καμία παράβαση!

Η μπάλα κατέληξε σε πολωνικά χέρια και η ιστορία έγραψε πως η Πολωνία έφτασε για πρώτη φορά μετά το 1971 (συνολικά επτά φορές) σε τετράδα Ευρωμπάσκετ.

Πλησίασε το τριπλ νταμπλ ο Ντόντσιτς με 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και 7 ασίστ, έχοντας ωστόσο 5/15 σουτ και 6 λάθη. Πρώτος σκόρερ για τους ηττημένους και απερχόμενους πρωταθλητές Ευρώπης, ο Τσάντσαρ με 21 πόντους ενώ ο Γκόραν Ντράγκιτς πρόσθεσε 17.

Δεκάλεπτα: 26-29, 39-58, 63-64, 87-90

Δείτε εδώ τα στατιστικά του ματς.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ