Ο Κυπριακής καταγωγής Τζέικομπ Θεοδοσίου, που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Νέων της Μάλαγα, είναι ακόμα ένας ομογενής που ενδέχεται στο μέλλον να φορέσει τα γαλανόλευκα
Του Ρήγα Δάρδαλη
Η δεξαμενή παικτών από την Ελληνική ομογένεια είναι ανεξάντλητη και τροφοδοτεί το μπάσκετ της χώρας μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Από την «έκρηξη» της δεκαετίας του ‘70 με τον Γιατζόγλου, τον Κέφαλο, τον Καλιγκάρι και πολλούς ακόμα, ως τον Νικ Καλάθη και τον Τάιλερ Ντόρσει της τρέχουσας περιόδου, οι ομογενείς από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στις επιτυχίες του αθλήματος. Ένας καινούριος υποψήφιος για την… διεύρυνση της λίστας είναι ο Τζέικομπ (Ιάκωβος) Θεοδοσίου. Πρόκειται για έναν περιφερειακό ύψους 191 εκατοστών, ο οποίος θα συμπληρώσει στις 4 Οκτωβρίου το 17ο έτος της ηλικίας του και είναι διεθνής με τις «μικρές» Εθνικές ομάδες του Καναδά.
Οι Κυπριακές ρίζες του μπαμπά Δώρου
Ο νεαρός combo guard έχει γεννηθεί το 2005 στο Βατερλό του Καναδά, το οποίο έχει πάρει το όνομα της Βελγικής πόλης, όπου έγινε η διάσημη μάχη που σήμανε το τέλος στην κυριαρχία του Ναπολέοντα. Ο πατέρας του Δώρος έλκει την καταγωγή του από την Κύπρο, από το χωριό Σιά που βρίσκεται λίγο έξω από την Λευκωσία. Η μητέρα του είναι γερμανικής καταγωγής και ο Ιάκωβος μεγάλωσε στον Καναδά μαθαίνοντας μόνο τις βασικές Ελληνικές λέξεις από τον πατέρα του. Το πρώτο άθλημα που επέλεξε ήταν το ποδόσφαιρο, αλλά στα 12 του μπήκε στον σωστό δρόμο παίζοντας για την ομάδα του γυμνασίου του στο Βατερλό. Πολύ γρήγορα διακρίθηκε και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Καναδικής ομοσπονδίας.
Το μετάλλιο και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο
Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα παίδων, έχοντας καθοριστική συμβολή στο χάλκινο μετάλλιο των Καναδών! Ερχόμενος από τον πάγκο μέτρησε 10,2 πόντους σε μόλις 16,4 λεπτά μέσης συμμετοχής με το εντυπωσιακό 52% πίσω από τα 6,75μ.
Έτσι η ομάδα του πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων της Μάλαγα, στο οποίο αγωνίστηκε τον προηγούμενο Ιούλιο. Οι επιδόσεις του δεν ήταν εντυπωσιακές έχοντας 6,7 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ σε 16,3 λεπτά μέσης συμμετοχής, αλλά έδειξε μερικές από τις αρετές του. Ποιες είναι αυτές; Το καλό στατικό (spot up) περιφερειακό σουτ, η δυνατότητα του χάρη στα ταχύ πρώτο του βήμα να διεισδύει προς το καλάθι και η προσήλωση του στην άμυνα. Ο Καναδάς τερμάτισε μόλις στην ένατη θέση και το πρόβλημα για τον Θεοδοσίου ήταν πως αγωνίστηκε περισσότερο στην θέση 2, παρά σε αυτή του πλέι-μέικερ.
Η συνεργασία του με τον Ράιαν Σούλη
Εκεί βρίσκεται το «κλειδί» για την μελλοντική του εξέλιξη. Σαν άσος, ο ομογενής γκαρντ έχει εξαιρετικό μέγεθος που του δίνει πλεονέκτημα, το οποίο χάνεται όταν παίζει στο «2».
Την προηγούμενη σεζόν αγωνίστηκε στην ακαδημία Western Reserve στο Οχάιο, όπου είχε για συμπαίκτη τον Ράϊαν Σούλη, γιο του παλιού άσου του Ολυμπιακού Βασίλη. Οι δυο τους, μάλιστα, ήταν συγκάτοικοι κι έτσι είχε την ευκαιρία να… εμπλουτίσει τις γνώσεις του στα Ελληνικά.
Στην WRA πάλι μοιράστηκε ανάμεσα στις δύο θέσεις των γκαρντ και με την παρουσία του κατάφερε να κάνει αρκετούς κολεγιακούς recruiter να τον προσεγγίσουν.
Υποτροφία από το Ντέιτον
Ήδη το πανεπιστήμιο Dayton στο οποίο φοίτησε από το 2016 ως το 2018 του πρόσφερε υποτροφία, ενώ έχει κάνει ανεπίσημες επισκέψεις στο Western Virginia, αλλά και στο Pittsburg του οποίου ο προπονητής Τζεφ Κέιπελ υπήρξε «αγαπημένο παιδί» του Μάικ Σιζέφσκι στο Ντιουκ και έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Θεοδοσίου.
Ο 17χρονος ακόμα δεν έχει ακόμα κατασταλάξει και λογικά θα κάνει την τελική του επιλογή, κατά την άνοιξη, αφού επισκεφθεί και άλλα πανεπιστήμια που τον έχουν προσεγγίσει.
Το παράδειγμα του Μπραζντέικις
Οι άνθρωποι της Ελληνικής ομοσπονδίας γνωρίζουν την περίπτωση του και έχουν κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές. Από την στιγμή που έχει ήδη αγωνιστεί στην Εθνική Καναδά, θα χρειαστεί να αλλάξει μπασκετική υπηκοότητα, αν θέλει μελλοντικά να φορέσει τα γαλανόλευκα. Κάτι που είναι εφικτό, όπως μαρτυράει και το παράδειγμα του Ίγκνας Μπραζντέικς. Ο νυν παίκτης της Ζαλγκίρις είχε ακριβώς την ίδια διαδρομή με τον Θεοδοσίου, καθώς είχε κερδίσει με την Εθνική Καναδά το χάλκινο μετάλλιο στο Παναμερικανικό παίδων του 2015 και ένα χρόνο αργότερα πήρε μέρος στο Παγκόσμιο παίδων που είχε γίνει στην Σαραγόσα, με συμπαίκτη τον Αρ Τζέι Μπάρετ των Νικς. Ακολούθως αποφάσισε να επιλέξει την υπηκοότητα των Λιθουανών γονέων του και πλέον θα τον δούμε στο Ευρωμπάσκετ με την Lietuva.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο ο Θεοδοσίου να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο είναι μακρινό, αλλά όχι απίθανο. Κι αυτό διότι πρέπει να συνδυάσει την αγωνιστική του εξέλιξη, με την χρονοβόρο διαδικασία απόκτησης της Ελληνικής υπηκοότητας. Μακάρι να επιτευχθούν και τα δύο, ώστε να προστεθεί στην λίστα των πετυχημένων ομογενών.