fbpx

Τσεχία: Ομάδα με ποιότητα αλλά με χτυπητές αδυναμίες

Τσεχία: Ομάδα με ποιότητα αλλά με χτυπητές αδυναμίες

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Κυριακή (11/9) τη Τσεχία, σε ένα παιχνίδι νοκ-άουτ, με στόχο την είσοδο μας στους «8» της διοργάνωσης.

Σε ρυθμούς Ευρωμπάσκετ «τρέχουμε», με την Τσεχία να είναι ο αντίπαλος μας στα playoffs του Ευρωμπάσκετ. Μια ιδιαίτερη ομάδα, εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από την Εθνική μας, αλλά με ποιότητα που σίγουρα δεν αποτελεί φόβητρο.

Η Τσεχία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «κακός μπελάς» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημά τα τελευταία δύο χρόνια. Για εκείνους που θυμούνται, με την Τσεχία έχουμε συναντηθεί το 2019 και πέρυσι το καλοκαίρι.

Το 2019 η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 84-77 στο Παγκόσμιο της Κίνας, αλλά εν τέλει αποκλείστηκε στη φάση των «16», καθώς ήθελε νίκη με +12. Το προηγούμενο καλοκαίρι, η Εθνική μας γνώρισε βαριά ήττα με 97-72, θέτοντας «ταφόπλακα» στις ελπίδες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

? Έμφαση στο τρίποντο

Η Τσεχία αγαπάει πολύ το σουτ και δει το τρίποντο. Διαθέτει το καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο (43.6%) και γενικά πρόκειται για μια ομάδα που τρέχει πολύ το γήπεδο ώστε να καλύψει τις αδυναμίες της. Σχεδόν όλη η πεντάδα της, μπορεί να εκτελέσει πίσω από τη γραμμή των 6.75.

Δύο από τους παίκτες που πρέπει η Ελλάδα να προσέξει πολύ στο μακρινό σουτ, είναι ο Μάρτιν Πέτερκα και ο Γιάρομιρ Μποχάτσικ. Τον δεύτερο τον θυμόμαστε από το 2019, όταν είχε «σκοτώσει» την Εθνική μας πίσω από τα 6.75, με ένα συγκεκριμένο τρίποντο – μαχαιριά.

Όσον αφορά τον Πέτερκα, πρόκειται για έναν αθλητή που παίζει κυρίως κοντά στο καλάθι, αλλά συχνά-πυκνά, βγαίνει έξω από το τρίποντο, συνήθως με pop-out για να εκτελέσει. Διαθέτει το καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο με 59%.

? Δίδυμο «φωτιά»

Τα δύο μεγάλα «όπλα» των Τσέχων, είναι οι Τόμας Σατοράνσκι και Γιαν Βέσελι. Οι δυο τους είναι οι πρωταγωνιστές και κυρίως οι κινητήριοι μοχλοί σε άμυνα και επίθεση. Αυτοί οι δύο… τύποι συνεργάζονται πλέον με κλειστά μάτια και έχουν τη δυνατότητα να «τρυπήσουν» οποιαδήποτε άμυνα.

Ο Σατοράνσκι είχε προβλήματα φέτος, χάνοντας δύο σημαντικούς αγώνες με Σερβία και Ολλανδία. Δεν βρίσκεται και στην καλύτερη του κατάσταση, αλλά παραμένει άμεσος κίνδυνος. Ο παίκτης της Μπαρτσελόνα έχει αθλητικότητα, μεγάλη ταχύτητα, ενώ λόγω του ύψους του, μπορεί να ποστάρει τα αντίπαλα γκαρντ.

Ο Βέσελι έχει σαν «όπλο» το pnr και την ταχύτητα του, τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι. Η αλτικότητα του και ο τρόπος που αγωνίζεται μαζί με τον Σατοράνσκι, τους κάνουν ως ένα από τα καλύτερα δίδυμα. Όμως, μη τους θεοποιούμε, Σατοράνσκι και Βέσελι δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους την Ελλάδα.

? Γενικά

Η Τσεχία είναι μια ομάδα με πλούσιους αυτοματισμούς. Αγωνίζονται χρόνια μαζί. Όμως, δεν παύει να κάνει πάρα πολλά λάθη στο παιχνίδι, όντας και η 5η χειρότερη στα λάθη. Δεν έχουν τους χειριστές με μεγάλη μπασκετική οξυδέρκεια. Αυτό αποδεικνύεται πως σε καταστάσεις zone press ή πίεσης στο μισό γήπεδο, δεν παίρνουν και τις καλύτερες επιλογές.

Η λογική λέει πως η ελληνική ομάδα θα θελήσει να κλείσει τον Σατοράνσκι και να του απαγορεύσει τη δημιουργία.

Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει μπλαζέ. Το φετινό Ευρωμπάσκετ είναι απρόβλεπτο και η  Τσεχία είναι μια σοβαρή ομάδα, μετρημένη και με διακριτούς ρόλους.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ