fbpx

Τουρκία – Γαλλία 86 – 87: Ματσάρα και οι «τρικολόρ» στα προημιτελικά

Τουρκία – Γαλλία 86 – 87: Ματσάρα και οι «τρικολόρ» στα προημιτελικά

Επειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι η Γαλλία, επικράτησε 87-86 της Τουρκίας στην παράταση κι έτσι πήρε το εισιτήριο για τους «8» του Eurobasket. Συγκλονιστικό φινάλε στο Βερολίνο.

Η Γαλλία προκρίθηκε με περιπετειώδης τρόπο στα προημιτελικά της διοργάνωσης και πλέον περιμένει το ζευγάρι της από τους νικητές στο ματς Σερβία-Ιταλία. Σαφέστατα η νίκη-πρόκριση επί των Τούρκων, οι «τρικολόρ» την οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος βέβαια λίγο έλειψε να αποδειχθεί μοιραίος για την ομάδα του. Ωστόσο, ο σέντερ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς οδήγησε το ματς απέναντι στην Τουρκία (87-86) στην παράταση και στο έξτρα πεντάλεπτο ήταν «βράχος» σε άμυνα και επίθεση.

Ανώτεροι στο πρώτο ημίχρονο οι Γάλλοι

Από πολύ νωρίς, η Γαλλία κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ με +9 (4-13). Η Τουρκία αδυνατούσε να διαβάσει τη γαλλική άμυνα και πόσω μάλλον να την προβληματίσει. Από την άλλη οι Γάλλοι είχαν μπει αποφασισμένοι στο ματς και ήλεγχαν απόλυτα την κατάσταση στο παιχνίδι, χάρη στην άμυνά τους. Τα μεγάλα κορμιά που διέθεταν στη ρακέτα δίνουν ασφάλεια κοντά στο καλάθι, την ώρα που οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ήταν πολύ άστοχοι από την περιφέρεια.

Βέβαια, δεν ήταν λίγα τα νεύρα από την πλευρά της Τουρκίας για τη διαιτησία, με τον Αταμάν να διαμαρτύρεται συνεχώς για τις διαιτητικές αποφάσεις σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Οσο κυλούσαν τα λεπτά η Τουρκία από τα 1/9 τρίποντα ανέβηκε στα 4/6 στις τελευταίες κατοχές. Αυτό το στοιχείο από μόνο του, έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν να μαζέψει τη διαφορά.

Αλλαγή σκηνικού και τρομερό σερί των Τούρκων με 19-0

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τη Γαλλία στο +8 (35-43), αλλά την Τουρκία να έχει μαζέψει γρήγορα τη διαφορά. Οι «τρικολόρ» έφτασαν στο +16 (15-31) στα μισά της δεύτερης περιόδου, αλλά το κρεσέντο της Τουρκίας από τα 6μ75 (με 3/3 τρίποντα σε διαδοχικές κατοχές) άλλαξε τα πάντα κι έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν να ελπίζει πως μπορεί να ολοκληρώσει την ανατροπή, στη διάρκεια του δεύτερου μέρους.

Από το 15′ κι έπειτα η εικόνα του αγώνα άλλαξε! Η Τουρκία έκανε τρομερή προσπάθεια στην άμυνα, έβρισκε σουτ στην επίθεση και κατάφερε όχι μόνο να κλείσει την ψαλίδα στο σκορ αλλά και να περάσει μπροστά, κάνοντας ένα τρελό σερί 19-0. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Τούρκους, ο Τουντσέρ ο οποίος στην τρίτη περίοδο έφτασε τους 20 πόντους με 1/3 δίποντα και 6/6 τρίποντα. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 57-49 υπέρ της Τουρκίας.

Στην τέταρτη περίοδο οι δύο ομάδες ήταν πιο προσεκτικές στις κινήσεις τους, με το προβάδισμα να αλλάζει διαρκώς χέρια. Η Τουρκία είχε καλή ψυχολογία χάρη στα μεγάλα σουτ που είχε βρει, αλλά η Γαλλία δεν τα είχε παρατήσει. Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν εφιαλτικά και για τις δύο ομάδες, καθώς το ματς πήγαινε καλάθι καλάθι και άμυνα άμυνα. Στα 2.5’’ η Γαλλία έφτασαν στην ισοφάριση (77-77), χάρη στο φόλοου του Γκομπέρ. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ:
ΤΟΥΡΚΙΑ: 12/29 δίποντα, 13/34 τρίποντα, 14/18 βολές, 28 ριμπάουντ (22+6), 19 ασίστ, 14 λάυη, 10 κλεψίματα, 3 μπλοκ.

ΓΑΛΛΙΑ: 24/43 δίποντα, 7/19 τρίποντα, 8/10 βολές, 39 ριμπάουντ (31+8), 21 ασίστ, 20 λάθη, 8 κλεψίματα, 2 μπλοκ.

Και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι… Γάλλοι

Στην παράταση η ψυχολογία ήταν υπέρ των Γάλλων, οι οποίοι ανέβασαν ρυθμούς και ήταν εύστοχοι, φτάνοντας στο 87-84 στο 1’34’’ πριν το τέλος. Η Τουρκία πάλεψε αλλά στα 2” πριν το τέλος, ο Κορκμάζ έχασε την μπάλα, ο Τάρπεϊ την έκανε δική του και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας των “16” του EuroBasket 2022.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-18, 35-43, 57-49, 77-77κ.α., 86-87.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ