fbpx

Επαγγελματίας προβοκάτορας

Επαγγελματίας προβοκάτορας

Ο επικριτής του Γιάννη, Γκίλμπερτ Αρίνας, χρειάζεται να προκαλέσει ίντριγκα για να επιβιώσει στον σκληρό κόσμο των αμερικανικών media.

Η κριτική του στον Γιάννη Αντετοκούνμπο υπήρξε «πύρινη» και «κέρδισε» θέση στις μπασκετικές ιστοσελίδες ολόκληρου του κόσμου. Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να αποδομήσει τον ίδιο τον Γκίλμπερτ Αρίνας, χωρίς καν να αγγίξει την ουσία των λεγομένων του. Άλλωστε ένας παίκτης που κατέστρεψε την καριέρα του, μιμούμενος έναν ανήλικο «gangsta» με την κίνηση του να φέρει όπλα μέσα στα αποδυτήρια ενός γηπέδου μπάσκετ, αποτελεί «εύκολη λεία». Αυτή, όμως, θα ήταν μια λανθασμένη προσέγγιση. 

Στην παλιά καλή εποχή της έντυπης δημοσιογραφίας, λέγαμε πως είναι σημαντικό να γνωρίζεις να «διαβάζεις» σωστά αυτά που γράφουν οι εφημερίδες. Υπήρχαν μόνο δημοσιογράφοι, που ήταν χωρισμένοι σε ρεπόρτερ και αρθρογράφους, οπότε λίγο πολύ, μπορούσε να μάθει κανείς τι «καπνό φούμαρε» ο καθένας. 

Πλέον στην εποχή του διαδικτύου και των social media, όπου έχει χαθεί η μπάλα και ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ότι θέλει, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους σκοπούς του εκάστοτε σχολιαστή. 

Ο Αρίνας, όπως και αρκετοί άλλοι πρώην παίκτες, ανήκει στην κατηγορία των «entertainers». Δεν γράφουμε «διασκεδαστές» γιατί ο χαρακτηρισμός φαντάζει υποτιμητικός και επαναλαμβάνουμε πως δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο «agent 0», υπήρξε ένας χαρισματικός παίκτης, έχει μια τρομερή προσωπική ιστορία, οδήγησε τον εαυτό του μέσα από σκληρή δουλειά σε σπουδαίες υπερβάσεις, πριν φτάσει στην αυτοκαταστροφή.

Πλέον πρέπει να κάνει κάτι για να ζήσει, αλλά και για να συντηρήσει τον «μύθο» του. Αν βρεθεί (ως παρουσιαστής ή ως καλεσμένος) σε μια εκπομπή ή ένα podcast και πει αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι για τον «Greek Freak», δύσκολα θα ασχοληθεί κανείς μαζί του. «Ο Γιάννης είναι καταπληκτικός παίκτης και σπουδαίος άνθρωπος», είναι μια ατάκα αληθινή μεν, ουδόλως εμπορική δε. 

Ο Αρίνας πρέπει να δημιουργήσει ίντριγκα, η οποία θα φέρει θεάσεις, ακροάσεις, κλικ και κατ’ επέκταση θα του προσφέρει έσοδα. 

Ο λόγος του είναι επιτηδευμένος και ίσως και ο ίδιος (όταν πια κλείνουν οι κάμερες) να διαφωνεί με αυτά που λέει δημόσια. 

Πολλοί παίκτες στο τέλος της καριέρας τους, είναι χρεωκοπημένοι και με την πλάτη στον τοίχο. Δεν έχουν κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο ώστε να κάνουν μια πραγματική δουλειά, δεν είναι αρκετά καταρτισμένοι για να υπηρετήσουν το επαγγελματικό μπάσκετ από κάποιο άλλο πόστο. 

Η τηλεόραση και γενικότερα τα ΜΜΕ αποτελούν μια προσιτή λύση για την σωτηρία τους. Έτσι η ανάγκη τους δεν γίνεται φιλότιμο, αλλά… επιτήδευση. 

Πιστεύει κανείς πως αν ο Σκότι Πίπεν δεν είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των 110 εκατομμυρίων που έβγαλε συνολικά ως παίκτης, θα ήταν τόσο οξύς στα σχόλια του στο ESPN ή στο βιβλίο του? 

Υπάρχει, βέβαια και η άλλη πλευρά. Παίκτες και δημοσιογράφοι οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να σταθούν εξαιρετικά, δίχως υπερβολές και μεγαλοστομίες. Προτιμούν όμως ένα ακραία στομφώδες ύφος για να γίνουν εκατομμυριούχοι. 

Ο Steven A Smith υπήρξε ένας καλός ρεπόρτερ των Σίξερς στην εφημερίδα Philadelphia Inquirer και ως τέτοιος εντάχθηκε στο ESPN. Από την πρώτη στιγμή, τα έντονα ξεσπάσματα του την ώρα της τηλεοπτικής του παρουσίας, κέντριζαν το ενδιαφέρον και σιγά σιγά ο Σμιθ έφτασε να είναι το κεντρικό πρόσωπο του σταθμού σχεδόν σε όλα τα αθλήματα. 

Αν βρεθεί κανείς στην Αμερική και παρακολουθήσει τηλεόραση, θα εντυπωσιαστεί: 

Α) Από το πόσες ώρες είναι μπροστά στο γυαλί και σε πόσες εκπομπές εμφανίζεται. 

Β) Από το πόσο φωνάζει, δίχως να χάνει την ροή του λόγου του. 

Γ) Από το ότι άνθρωποι σε εστιατόρια η σε μπαρ τον παρακολουθούν εν είδει διασκέδασης τρώγοντας η πίνοντας το ποτό τους. 

Η σταθερή ετήσια αμοιβή του Σμιθ είναι οκτώ εκατομμύρια δολάρια, και μαζί με τo μπόνους παραγωγής, μπορεί να φτάσει τα 12 (δώδεκα) εκατομμύρια!!!

Ο Σκιπ Μπέιλες που μπορεί εύκολα να τσακωθεί με τον εαυτό του για να… καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό, πήρε 32 εκατομμύρια από το FOX SPORTS, ώστε να ανανεώσει για μια τετραετία!

Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ που ναι μεν έχασε κι αυτός την μεγαλύτερη περιουσία του ως παίκτης στον τζόγο και σε λοιπές κακές συνήθειες, κατάφερε δε να ξαναγίνει εκατομμυριούχος μέσω της τηλεόρασης. Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στο Turner sports (όπου έχει κάνει το τρομερό τηλεοπτικό δίδυμο με τον Σακίλ Ο’ Νιλ) και το Liv Golf που τον ήθελε για σχολιαστή αγώνων γκολφ! Πιστεύετε πως ήθελαν να του δώσουν περισσότερα από τα έξι εκατομμύρια, που λαμβάνει ετησίως στο Turner, για τις γνώσεις του στον συγκεκριμένο άθλημα, ή για την «larger than life» προσωπικότητα που έχει υιοθετήσει μπροστά στο γυαλί;

Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά και για να γίνει «απόσβεση», οι τηλεοπτικοί αστέρες πρέπει να βρουν τρόπους να προκαλέσουν ενδιαφέρον. Κι αν δεν υπάρχουν, να τους ανακαλύψουν! 

Όπως ακριβώς  συνέβη τώρα με τον Αρίνας. Την στιγμή που όλη η Ευρώπη υποκλίνεται στον Γιάννηγια την εντυπωσιακή του παρουσία με την Εθνική Ελλάδας, ο παλιός All Star των Ουίζαρντς ήρθε να πει πως o Γιάννης  έχει εννιά χρόνια τα ίδια ψεγάδια

Υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς σοβαρά; Ασφαλώς όχι…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ