Η δομή που δημιούργησε η νέα διοίκηση της ΕΟΚ κι ο Δημήτρης Ιτούδης στην Εθνική με επίκεντρο τον Γιάννη, έγινε ήδη παράδειγμα για τις σχέσεις ΝΒΑ-Εθνικών ομάδων.
Είναι ανώφελο και άνευ ουσίας να ανατρέξουμε στα λάθη του παρελθόντος, ή να εξηγήσουμε γιατί το ΝΒΑ είναι ο κυρίαρχος οργανισμός στο μπασκετικό στερέωμα. Είναι, όμως, εξόχως σημαντικό πως μέσα στους λίγους μήνες από την αλλαγή διοίκησης της ομοσπονδίας και της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Δημήτρη Ιτούδη, ο τρόπος λειτουργίας της Εθνικής σε σχέση με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αναδείχθηκε ήδη ως παράδειγμα για τις σχέσεις ανάμεσα στις ομάδες του NBA και τις Εθνικές.
Στάζει μέλι ο Μπαντενχόλζερ
Το θέμα που «ανέβηκε» στο Athletic και το οποίο ήταν το πρώτο στο hoopshype την 4η Σεπτεμβρίου, μαρτυράει πως ο δρόμος της εξωστρέφειας που επέλεξαν ο Βαγγέλης Λιόλιος μαζί με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, έχει ήδη φέρει αποτέλεσμα. Ο συντάκτης του κειμένου Έρικ Νεμ, είναι beat reporter των «ελαφιών» για την έγκυρη ιστοσελίδα από το 2018 κι έχει «χτίσει» μια καλή σχέση με τον Γιάννη. Στο κείμενο του φιλοξενεί δηλώσεις του Μάικ Μπαντενχόλζερ, ο οποίος στάζει μέλι τόσο για τον Δημήτρη Ιτούδη, όσο και για τον Νίκο Ζήση, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει το «ρήγμα» που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Μπακς και την ΕΟΚ, ένεκα της απουσίας του Γιάννη από το Ευρωμπάσκετ του 2017.
Τα στελέχη των Μπακς στην Εθνική
Πλέον αυτή η εποχή μοιάζει εξαιρετικά μακρινή, όχι επειδή έχουν περάσει πέντε χρόνια, αλλά επειδή η προσέγγιση της νέας διοίκησης υπήρξε τελείως διαφορετική. Στο επιτελείο της Εθνικής εκτός του βοηθού Τζος Οπενχάιμερ, υπάρχει ο φυσικοθεραπευτής Μπρετ Μπούσκετ, ενώ στην Αθήνα βρέθηκαν η γυμνάστρια Σούκι Χόμπσον, αλλά και ο επικεφαλής του sports science (αθλητικού προγράμματος σε πολύ ελεύθερη μετάφραση) Τρόι Φλάναγκαν. Αποτελούν τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίχως όμως να παρεμβαίνουν στο έργο του Ιτούδη. Η παρουσία του νέου προπονητή της Φενέρ είναι καθοριστική, καθώς όχι μόνο έσπασε «αγκυλώσεις» πολλών δεκαετιών, αλλά συνάμα λόγω του «ειδικού βάρους» του δεν επιτρέπει στους ανθρώπους των Μπακς να ξεπερνούν τα όρια.
Οι πρωτοποριακές κινήσεις
Παράλληλα με την επιλογή του να μην «μαντρώσει» τους παίκτες στο «Κάραβελ» κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, όπως επίσης και να ακολουθήσει το πρότυπο του ΝΒΑ, φέρνοντας φαγητό μέσα στα αποδυτήρια μετά το τέλος των προπονήσεων, αφαίρεσε μεγάλο ψυχολογικό-πνευματικό «βάρος» από τους παίκτες. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν απλά, αλλά δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν και αποτελούν πρωτοποριακές κινήσεις για όλες τις Εθνικές ομάδες.
Το άρθρο του Athletic είναι αποθεωτικό και αποτελεί σημαντικότατη επιβράβευση για την «νέα σελίδα» της ΕΟΚ. Χωρίς καμία υπερβολή πάνω στο παράδειγμα της μπορεί να βασισθεί η επόμενη μέρα των σχέσεων ανάμεσα στο ΝΒΑ και την FIBA σε ότι αφορά την χρησιμοποίηση των NBAers στις διεθνείς διοργανώσεις.