fbpx

Κροατία-Ελλάδα 85-89: Με Γιάννη και Ντόρσεϊ ξεκίνησε ιδανικά η Εθνική

Κροατία-Ελλάδα 85-89: Με Γιάννη και Ντόρσεϊ ξεκίνησε ιδανικά η Εθνική

Με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσεϊ μπροστάρηδες, η Εθνική ξεκίνησε με νίκη απέναντι στους Κροάτες στην πρεμιέρα της στο Ευρωμπάσκετ.

Οι δύο σταρ της Ελλάδας πέτυχαν από 27 πόντους έκαστος, με τον Greek Freak να έχει ακόμα 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κοψίματα, 1 κλέψιμο και μόλις ένα λάθος, ενώ ήταν κομβικό σε άμυνα και επίθεση στο φινάλε, όταν οι Κροάτες απειλούσαν να γυρίσουν το ματς.

«Πολυβόλο» ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 9/17 σουτ και 5/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 2 ασίστ. Σπουδαίο παιχνίδι από τον Δημήτρη Αγραβάνη που σε 23:17 είχε 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα αλλά πάνω απ’ όλα μεγάλη ενέργεια και προσπάθεια στην άμυνα, βάζοντας τα με μεγαλύτερους σε μέγεθος αντιπάλους.

Ακόμα και με 19 πόντους προηγήθηκε η ομάδα του Ιτούδη, ωστόσο η «Χρβάτσκα» επέστρεψε στο τρίτο δεκάλεπτο σκοράροντας 32 πόντους, φτάνοντας σε απόσταση βολής (82-84) λίγο πριν το φινάλε.

Σημείο κλειδί οι διπλές φάσεις του Γ. Αντετοκούνμπο στο τέλος, μοιράζοντας τάπες στην άμυνα και τελειώνοντας ιδανικά τις φάσεις στην επίθεση.

Εφιάλτης που έγινε… όνειρο!

Σε άλλο γήπεδο βρισκόταν η εθνική ομάδα στο ξεκίνημα του αγώνα. Η Κροατία προτάσσοντας το γνωστό τείχος και κλείνοντας μέσα στη ρακέτα προκειμένου να κρατήσει μακριά τον Γιάννη, πήρε ρυθμό και στην επίθεση και προηγήθηκε 7-0. Τα συνεχή ποσταρίσματα από Σάριτς, Χεζόνια και Ζούμπατς ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την κατάσταση πάντως να αλλάζει άρδην μετά τα δύο πρώτα λεπτά. Οι πολύ καλές άμυνες του Θανάση Αντετοκούνμπο που έπαιζε στο 5 στα μετόπισθεν, έδωσαν το έναυσμα, προκειμένου να βρει ο Ντόρσεϊ το χέρι του μπροστά και το 10-5 να γίνει 10-13. Η Ελλάδα μεταμορφώθηκε μέχρι το τέλος της περιόδου και με επιμέρους 19-6 έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη στο 24-16.

Εκτόξευση με Ντόρσεϊ και άμυνα

Με κινητήριο μοχλό τον Ντόρσεϊ που τα έβαζε από παντού (ξεκίνησε με 4/4) και έφτασε τους 18 πόντους σε 11:30, η Ελλάδα πετούσε φωτιές. Αρχικά προηγήθηκε με 10 (26-16) και στη συνέχεια με σερί 11-0 έφτασε στο 40-21! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε αναλάβει με επιτυχία τον ρόλο του δημιουργού έχοντας 4 από τις 5 ασίστ της εθνικής μέχρι τότε παίζοντας πολύ μυαλωμένα. Οι Κροάτες βρήκαν σουτ από μακριά με Χεζόνια και Σμιθ ωστόσο ο οίστρος του Ντόρσεϊ οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ελλάδα στο +16 στο ημίχρονο (30-46).

Δύο πρόσωπα

Κρατώντας τον ρυθμό του αγώνα στα μέτρα της, η Ελλάδα συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Καλάθης και Αγραβάνης μπήκαν στην επιθετική εξίσωση με αποτέλεσμα επιθετικά οι παίκτες του Ιτούδη να βρίσκουν λύσεις, ενώ Γιάννης και Ντόρσεϊ ήταν πάντα έτοιμοι να συνεισφέρουν. Το 45-62 στα μέσα της περιόδου έδειχνε πως τα πάντα πάνε πρίμα, μέχρις ότου άρχισε η καθίζηση. Ο Σίμον αφυπνίστηκε τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά, με βοήθειες από Ζούμπατς και Μπογκντάνοβιτς τη στιγμή που οι κακές επιλογές στη δική μας επίθεση ήταν κανόνας. Το 15-0 των Κροατών έκανε το σκορ 60-62 δημιουργώντας άλλο παιχνίδι πια. Δύο τρίποντα από Ντόρσεϊ και Αγραβάνη και ένα καλάθι του Γ. Αντετοκούνμπο διαμόρφωσαν το 62-70 του 30’ δίνοντας ανάσα.

Θρίλερ αλλά στο τέλος Γιάννης

Ακόμα και με σχήματα χωρίς τον Γιάννη (που έπαιξε μόλις 28:35), με τρία φόργουορντ και δύο γκαρντ στην πεντάδα, η Ελλάδα ανταποκρινόταν πολύ καλά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο Καλάθης ανέβασε την απόδοσή του δημιουργικά και με την εθνική να βρίσκει πόντους από Παπανικολάου, Αγραβάνη, το προβάδισμα έμενε σε σχετικά ασφαλή επίπεδα (68-77, 75-84). Οι τελευταίες σταγόνες βενζίνης στο ρεζερβουάρ των παικτών του Μουλαομέροβιτς, έφεραν την Κροατία στο -2 (82-84) αλλά εκεί ανέλαβε ο Γιάννης. Ο σταρ των Μπακς έκοψε πολύ ψηλά το σουτ του Ζούμπατς για να τελειώσει μπροστά τη φάση με ανάποδο άλεϊ ουπ κάρφωμα μετά από ασίστ του Καλάθη (82-86) ενώ αμέσως μετά, αλλοίωσε το τρίποντο του Σμιθ και στο ανοιχτό γήπεδο τιμώρησε τον Χεζόνια με καλάθι και φάουλ για να τελειώσει το παιχνίδι.

Δεκάλεπτα: 16-24, 30-46, 62-70, 85-89

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ