Με 40 διοργανώσεις και ιστορία κοντά 90 χρόνων, το Ευρωμπάσκετ βρίθει ρεκόρ και ανεπανάληπτων επιδόσεων.
Ο Πάου, ο Τόνι, ο Ντιρκ και ο Νικ
Η ξεχωριστή παρέα των 1.000+ πόντων θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως… τετράδα που θα τα έβαζε ακόμα και με πεντάδες! Μιλώντας μόνο για τις τελικές φάσεις των Ευρωμπάσκετ, τέσσερις είναι οι παίκτες που έχουν σπάσει το φράγμα των 1.000 πόντων. Πρώτος και καλύτερος ο Πάου Γκασόλ με 1.183, με τον Τόνι Πάρκερ (1.104) και τον Ντιρκ Νοβίτσκι (1.052) να ακολουθούν. Τέταρτος της παρέας φυσικά ο ανυπέρβλητος Νίκος Γκάλης με 1.030 πόντους. Αυτή τη στιγμή ουδείς αχνοφαίνεται στην κατάταξη που να μπορεί να μπει ανάμεσα στην «αγία» τετράδα, με το επόμενο ελληνικό όνομα στη λίστα πάντως, να είναι αυτό του Παναγιώτη Γιαννάκη στην 11η θέση (769 πόντοι).
Η «στοιχειωμένη» πρωτιά του Γκάλη
Ο Νικ μπορεί να είναι τέταρτος στη συνολική συγκομιδή πόντων, ωστόσο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να τον απειλήσει κάποιος στους πόντους ανά αγώνα. Εκεί ο «γκάνγκστερ» έχει την πρωτιά με το εκκωφαντικό 31.2 πόντους με τον δεύτερο Ραντιβόι Κόρατς να είναι «μόλις» στους 24.8! Για το μαθηματικό του πράγματος, μιλάμε για 1.030 πόντους σε 33 παιχνίδια!
MVP και πρώτοι σκόρερ
Στην κατηγορία των πολυτιμότερων του τουρνουά, δύο μόλις παίκτες έχουν κατακτήσει τον τίτλο παραπάνω από μία φορά. Μιλάμε για τους Κρέζιμιρ Τσόσιτς (Γιουγκοσλαβία) και Πάου Γκασόλ (Ισπανία) οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί δύο φορές MVP, 1971 και 1975 ο πρώτος, 2009 και 2015 ο δεύτερος.
Σε ότι αφορά τους πρώτους σκόρερ, η πρωτιά είναι και εδώ ελληνική. Και το όνομα αυτού, Νίκος Γκάλης φυσικά. Ο Νικ έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά τέσσερις φορές (1983, 1987, 1989, 1991) όσες και ο Γιουγκοσλάβος, Ραντιβόι Κόρατς (1959, 1961, 1963, 1965). Η Ελλάδα έχει αναδείξει ακόμα δύο φορές πρώτο σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ και αυτός δεν είναι άλλος από τον αείμνηστο Γιώργο Κολοκυθά το 1967 και το 1969.
Συλλογή μεταλλίων
Σοβιετικοί και Γιουγκοσλάβοι όπως είναι λογικό, μονοπωλούν τον πίνακα των παικτών με τα περισσότερα μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ. Σεργκέι Μπέλοφ (Σ. Ένωση), Κρέζιμιρ Τσόσιτς (Γιουγκοσλαβία) και Πάου Γκασόλ (Ισπανία) έχουν 7 μετάλλια στη συλλογή τους, ωστόσο εκείνος με τα περισσότερα χρυσά, είναι ο Σοβιετικός Γκενάντι Βόλνοφ που έχει 6. Με 4 ακολουθούν έξι παίκτες. Σεργκέι Μπέλοφ, Μοντέστας Παουλάουσκας, Ζούραμπ Σακαντελίτζε, Αρμενάκ Αλαχανιάν, Αλεξάντρ Πετρόφ (Σοβιετική Ένωση), Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς (Γιουγκοσλαβία).
Οι Σοβιετικοί, οι Γιουγκοσλάβοι και οι άλλοι
Στις προπονητικές πρωτιές, η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία μονοπωλούν τις πρωτιές σε ότι έχει να κάνει με τα περισσότερα τρόπαια. Ο «συνταγματάρχης» Αλεξάντερ Γκομέλσκι είναι απλησίαστος στην κορυφή με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια, μετρώντας έξι, όλα με τη ΕΣΣΔ φυσικά. Ακολουθεί και πάλι Σοβιετικός, ο Στεπάν Σπανταριάν, ο προκάτοχος του Γκομέλσκι στον πάγκο που μετρά 4 πρωτιές. Από εκεί και πέρα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μαζί με τον Σέρτζιο Σκαριόλο μετρούν τρία χρυσά και οι Μίρκο Νόβοσελ και Σβέτισλαβ Πέσιτς ακολουθούν με δύο έκαστος.
Οι πολυνίκεις προπονητές:
Αλεξάντερ Γκομέλσκι (ΕΣΣΔ) – 6
Στεπάν Σπανταριάν (ΕΣΣΔ) – 4
Ντούσαν Ίβκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) – 3
Σέρτζιο Σκαριόλο (Ισπανία) – 3
Μίρκο Νόβοσελ (Γιουγκοσλαβία) – 2
Σβέτισλαβ Πέσιτς (Γιουγκοσλαβία) – 2
Οι περισσότερες συμμετοχές
Σε ότι αφορά τις χώρες, Γαλλία και Ιταλία είναι αυτές που σέρνουν τον χορό με τις περισσότερες συμμετοχές στα τελικά του Ευρωμπάσκετ. Συμπεριλαμβανομένης και της φετινής διοργάνωσης, οι Γάλλοι είναι πρώτοι στη σχετική λίστα μετρώντας 39 συμμετοχές σε 41 τουρνουά, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί με 38. Στο κλαμπ των 30 συμμετοχών βρίσκονται ακόμα η Ισπανία (32) και το Ισραήλ (30). Στην έκτη θέση η Ελλάδα με 28.
Οι πρώτες χώρες σε συμμετοχές Ευρωμπάσκετ:
Γαλλία 39
Ιταλία 38
Ισπανία 32
Ισραήλ 30
Πολωνία 29
Ελλάδα 28
Τουρκία 25
Γερμανία 25
Γιουγκοσλαβία 25
Βουλγαρία 24
Τσεχοσλοβακία 24
Σοβιετική Ένωση 21