Παίκτες που «ξεπετάχθηκαν» στα δύο τουρνουά εφήβων του 2015 και του 2019, θα είναι πλέον πρωταγωνιστές σε επίπεδο ανδρών
Του Ρήγα Δάρδαλη
Από σούπερ σταρ του ΝΒΑ όπως ο Τζέϊσον Τέϊτουμ και ο Κέϊντ Κάνινχαμ ως κυρίαρχους παίκτες των Ευρωπαϊκών παρκέ όπως ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ, ο Μάριους Γκριγκόνις, η ο Έλι Οκόμπο, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στα πρώτα τους βήματα, δεκάδες παίκτες που πήραν μέρος σε διοργανώσεις «μικρών» Εθνικών ομάδων, οι οποίες έλαβαν χώρα στα μέρη μας.
Οι πιο «πετυχημένες», αν κρίνει κανείς από την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα των παικτών, είναι τα δύο Ευρωμπάσκετ εφήβων που έγιναν στο Βόλο με απόσταση τεσσάρων ετών. Ιδίως αυτό του 2015, τροφοδότησε το ΝΒΑ με αρκετά «1st round picks», το οποία θα απολαύσουμε στο επερχόμενο Ευρωμπασκετ. Εξόχως ικανοποιητική ήταν και η «σοδειά» του 2019 και αν προσθέσει κανείς τους παίκτες αυτών των δύο τουρνουά, θα αντιληφθεί πως από τον… Βόλο αναδείχθηκαν αρκετά στελέχη Εθνικών ομάδων, τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στα παρκέ του Μιλάνου, της Τιφλίδας, της Κολωνίας και της Πράγας. Ας «ξεψαχνίσουμε» τους καλύτερους…
ΛΑΟΥΡΙ ΜΑΡΚΑΝΕΝ: Ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του 2015 με 18,2 πόντους ανά αγώνα και η παρουσία του στον Βόλο εκτόξευσε κατακόρυφα τις μετοχές του στο χρηματιστήριο του NCAA. Οι προσφορές για υποτροφία πολλαπλασιάστηκαν εν ριπή οφθαλμού, με τον Μάρκανεν να επιλέγει μετά από μερικούς μήνες το πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Έκτοτε η πορεία του είναι γνωστή. Επιλογή στην λοταρία από τους Μπουλς (ως μέρος της ανταλλαγής του Τζίμι Μπάτλερ στην Μινεσότα), χαμένο “project” για την ομάδα του Σικάγο, αλλά «αναγέννηση» στο Κλίβελαντ με τους Καβαλίερς.
Πλέον στα 25 του είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Φινλανδίας. Ήταν ήδη από το 2017 στο Ευρωμπάσκετ του οποίου η πρώτη φάση έγινε στην πατρίδα του, πλην όμως τώρα έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και πολύ περισσότερες παραστάσεις. Θα είναι ένα από τα φαβορί για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και θα έχει την συμπαράσταση του Έντον Μαξούνι, ο οποίος επίσης είχε αγωνισθεί στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2015.
ΙΒΙΤΣΑ ΖΟΥΜΠΑΤΣ: Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς είναι αυτός με την περισσότερη εμπειρία όπως επίσης και το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην Εθνική Κροατίας, πλην όμως ο σέντερ των Κλίπερς, βάσει της παρουσίας του στα φιλικά, αλλά και στο πρόσφατο ματς των προκριματικών για το Ευρωμπάσκετ του 2025 απέναντι στην Πολωνία, έδειξε έτοιμος να πάρει τα σκήπτρα του ηγέτη από τον «Μπόγκι».
Το 2015 ήταν ο μόνος διασωθείς στο «ναυάγιο» της Κροατίας, η οποία τότε είχε στερηθεί τον Άντε Zίζιτς (ο οποίος είχε τραυματισθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα στο παγκόσμιο εφήβων της Κρήτης), αλλά κυρίως τον Ντράγκαν Μπέντερ, λόγω διαφημιστικού… ασυμβίβαστου (φορούσε Adidas, ενώ η Κροατική ομοσπονδία είχε συμφωνία με την Jordan). Μάλιστα ο Ζούμπατς είχε τερματίσει στην πρώτη θέση των ριμπάουντερ με 12,9 μ.ο. και είχε βοηθήσει πολύ τον εαυτό του, μπροστά στα μάτια των δεκάδων σκάουτ του ΝΒΑ, οι οποίοι τον είχαν παρακολουθήσει να κυριαρχεί σε δύο διαδοχικά τουρνουά.
To 2016 οι Λέικερς τον «εμπιστεύτηκαν» στο Νο32 του ντραφτ του 2016, αλλά μετά την έλευση του Λε Μπρον, «ήραν» αυτή την εμπιστοσύνη και τον έστειλαν στους συμπολίτες Κλίπερς, αντί του σουτέρ Μάικ Μασκάλα. Προφανώς δεν δικαιώθηκαν, καθώς ο Ζούμπατς έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σέντερ 20-25 λεπτών, ο οποίος στο Ευρωμπάσκετ θα παίξει πολύ περισσότερο και θα είναι ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ και ριμπάουντερ.
ΦΟΥΡΚΑΝ ΚΟΡΚΜΑΖ: O Κορκμάζ ακολούθησε την ίδια πορεία με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Γιώργο Παπαγιάννη, καθώς τον πρωτοείδαμε στο Ευρωμπάσκετ παίδων του Κιέβου το 2013, ένα χρόνο αργότερα πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του Ικονίου (όπου οι δικοί μας βγήκαν τέταρτοι) και το 2015 είχε την διπλή «έκρηξη» στο Παγκόσμιο της Κρήτης και στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου. Εκεί οδήγησε την Εθνική του στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Ελλάδα του MVP Χαραλαμπόπουλου.
Το 2016 βλέποντας ότι δεν έχει πολύ χρόνο συμμετοχής από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην Εφές πήρε το ρίσκο και δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ. Ο ίδιος προσδοκούσε ότι θα βρεθεί στην λοταρία, αλλά αρκέστηκε στο Νο26 από τους Σίξερς. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, καλύτερα που δεν επιλέχθηκε ψηλότερα γιατί τώρα θα χαρακτηριζόταν ως μια αποτυχημένη επιλογή. Ο Κορκμάζ ενώ δυνάμωσε το κορμί του, δεν έχει καταφέρει να γίνει ένας αξιοπρεπής αμυντικός, ούτε καν ένας σουτέρ του 40% στο ΝΒΑ. Πλην όμως είναι ένας χρήσιμος ρολίστας για τους Σίξερς, για την δε Εθνική αναμφίβολα ο πιο προικισμένος σκόρερ της. Στα 25 του χρόνια, έχει εμπειρίες που ελάχιστοι διαθέτουν στην ηλικία του και θα είναι ένας από τους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν στα παρκέ της Τιφλίδας και (λογικά) του Βερολίνου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ο «Βig Ρapa» πήρε νωρίς την μεγάλη του ευκαιρία με την επιλογή του στο Νο13 του ντραφτ του 2016 και την «έκαψε» λόγω του «κοψίματος» του από τους Κινγκς, μετά από ενάμιση χρόνο. Την τελευταία διετία, όμως, δείχνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει στο έπακρο την δεύτερη που ο ίδιος με την σκληρή του δουλειά δημιούργησε…
Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης και η παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ θα αλλάξει επίπεδο την Εθνική, έστω κι αν είναι δεδομένο πως θα είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες του, ένεκα του σοβαρού τραυματισμού του.
Στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου το 2015, ο Παπαγιάννης είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα, καθώς μετά το… νωθρό ξεκίνημα του στην πρώτη φάση, είχε πάρει… παραμάζωμα τους αντιπάλους του στην δεύτερη. Στον προημιτελικό με την Γαλλία είχε ισοπεδώσει το (όρθιο χιλιόμετρο) Ζοναθάν Ζαν, στον ημιτελικό είχε κερδίσει κατά κράτος την μονομαχία με τον (νυν σέντερ της Ζαλγκίρις) Λαιρούνας Μπιρούτις και στον τελικό είχε καθηλώσει στους δύο πόντους τον (μεγάλο απόντα από το εφετινό Ευρωμπάσκετ) Ομέρ Γιούρτσεβεν.
ΓΚΙΤΙΣ ΜΑΣΙΟΥΛΙΣ: Σαφώς δεν είναι από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Λιθουανίας, ούτε καν ένας από τους καλύτερους φόργουορντ της Ευρωλίγκας. Ο γιος του (πιστού βοηθού του Σάρας σε Ζαλγκίρις και Μπαρτσελόνα) Τόμας Μασιούλις στον Βόλο, είχε κάνει αρκετούς σκάουτ να κρατάνε σημειώσεις, λόγω της ικανότητας του με πρόσωπο, αλλά και πλάτη στο καλάθι. Δεν έμελλε να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή, παρά τις ευκαιρίες που πήρε στην Ζαλγκίρις και απλά είναι ένας καλός ψηλός για ομάδες μεσαίου επιπέδου, όπως πέρσι η Μπιλμπάο, η από την νέα σεζόν η πρωταθλήτρια Λιθουανίας Ρίτας. Στο Ευρωμπάσκετ θα είναι ένα χρήσιμο backup του Σαμπόνις και του Βαλαντσιούνας.
ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ: ΦΡΑΝΚ ΝΤΙΛΙΚΙΝΑ-AIZAΪΑ ΧΑΡΤΕΝΣΤΑΙΝ
Ο Ντιλικίνα στον Βόλο είχε κάνει τους σκάουτ του ΝΒΑ να τον «ερωτευτούν» και ο Χαρτενστάιν να τον «μισήσουν». Η εγωιστική συμπεριφορά του είχε προβληματίσει, αλλά ένα να χρόνο αργότερα, βλέποντας ότι κινδυνεύει να χάσει το τρένο, πήρε το μεγάλο ρίσκο να ενταχθεί στην Ζαλγκίρις με χεντ κόουτς τον Γιασικεβίτσιους και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Ναι μεν δεν διακρίθηκε, πλην όμως υπό την καθοδήγηση (η πιο σωστά τον φόβο) του Σάρας, βελτίωσε την αγωνιστική του προσέγγιση και «ανάγκασε» τους Ρόκετς να τον επιλέξουν στο Νο43 του ντραφτ του 2017.
Ο δρόμος προς την καθιέρωση στο ΝΒΑ υπήρξε ανάλογα δύσκολος και μακρύς, καθώς σε διάστημα πέντε ετών, κόπηκε μια φορά από τους Ρόκετς, έγινε ανταλλαγή από τους Νάγκετς στους Καβαλίερς και στην ουσία μόλις πέρσι στους Κλίπερς, μπόρεσε να βρει σταθερή στέγη. Στην εφετινή free agency, οι Νικς του έδωσαν 16 εκατομμύρια για τα δύο επόμενα χρόνια και είναι βέβαιο ότι θα λείψει πολύ από τους «οικοδεσπότες» Γερμανούς.
Το ίδιο ισχύει και για τον Ντιλικίνα, ο οποίος ναι μεν δεν δικαίωσε ποτέ τις τεράστιες προσδοκίες που δημιούργησε η επιλογή του στο Νο8 του ντραφτ του 2016, αλλά πέρσι με τους Μάβερικς κέρδισε λεπτά συμμετοχής ως αμυντικός ρολίστας του «second unit». Ανάλογο ρόλο, αλλά για την βασική πεντάδα θα του έδινε και ο Βενσάν Κολέ, πλην όμως ο τραυματισμός του παίκτη των Μάβς του χάλασε τα σχέδια.
2019
ΑΛΠΕΡΕΝ ΣΕΝΓΚΟΥΝ: Στο Ευρωμπάσκετ παίδων του 2018 στο Νόβισαντ, όλοι απορούσαν πως ένας «στρογγυλός όγκος», μπορούσε να σκοράρει και να μαζεύει τα ριμπάουντ, με τέτοια ευχέρεια. Ο Αλπερέν Σενγκούν είχε οδηγήσει την Τουρκία στο χάλκινο μετάλλιο και ένα χρόνο αργότερα στον Βόλο, έμοιαζε με άλλον άνθρωπο. Είχε χάσει αρκετά κιλά, το σώμα του είχε αρχίσει να πλέον να διαμορφώνεται στο πρότυπο ενός… κανονικού μπασκετμπολίστα και οι επιδόσεις του παρέμεναν «τροφαντές»! Οι έφηβοι Τούρκοι έφθασαν ως το δεύτερο σκαλί του βάθρου, αφού στον τελικό ηττήθηκαν στα.. σημεία από τους Ισπανούς του MVP Σάντι Αλντάμα, με τον βασικό τους σέντερ να έχει 11,9 πόντους, εννέα ριμπάουντ, δύο ασίστ, 1,6 κλεψίματα και 1,7 κοψίματα μέσο όρο!
Ο Σενγκούν αγωνίσθηκε ελάχιστα στο Τουρκικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2019-20 με την Μπάνβιτ, αλλά η μετακίνηση του από την Πάνορμο στην Μπεσίκτας μαζί με τους Χαζέρ, Καμπατσά και Χαλταλί, οδήγησε στην «εκτόξευση» του. Στα 19 του χρόνια αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ, αλλά και MVP της λίγκας, με συνέπεια οι Ρόκετς να τον «αρπάξουν» στο Νο16 του ντραφτ. Η πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ ήταν… αναγνωριστική, αλλά στην Εθνική ανδρών, ο Εργκίν Αταμάν δείχνει πως θα βασισθεί πάνω του. Αν και μόλις 20 ετών, η «ρουκέτα» από την Κερασούντα, δείχνει έτοιμη για μια ακόμα «έκρηξη»…
ΟΥΣΜΑΝ ΓΚΑΡΟΥΜΠΑ
Αποτέλεσε το παιδί-θαύμα του Ισπανικού μπάσκετ, αφού στα 14 του ήταν ο MVP του Ευρωμπάσκετ παίδων που είχε γίνει στο Ράντομ της Πολωνίας το 2016. Όταν ο Ουσμάν Γκαρούμπα έφθασε να αγωνισθεί στο τουρνουά του Bόλου το 2019, έμοιαζε με καταξιωμένο βετεράνο, έστω κι αν ήταν έναν χρόνο μικρότερος από τους περισσότερους αντιπάλους του. Αναδείχθηκε με άνεση κορυφαίος ριμπάουντερ με 12,9 μέσο όρο, τερμάτισε στην τέταρτη θέση των σκόρερ με 15,6 και στην πέμπτη των μπλοκέρ με 2,1! Φυσικά βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά και πανηγύρισε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο! Την σεζόν που ακολούθησε ο Πάμπλο Λάσο τον εμπιστευόταν ακόμα και στην βασική πεντάδα της Ρεάλ, ενώ το 2021 εξελίχθηκε σε βασικό της στέλεχος. Γι’ αυτό οι Ρόκετς, δεν δίστασαν να τον πάρουν στο Νο 23, έστω κι αν επτά νούμερα πιο ψηλά είχαν επιλέξει έναν άλλον σέντερ των Ευρωπαικών παρκέ, τον Αλπερέν Σενγκούν.
Ο Γκαρούμπα αγωνίσθηκε ελάχιστα ως ρούκι και το μέλλον του στο ΝΒΑ, είναι μάλλον ομιχλώδες, καθώς είναι κοντός για σέντερ και όχι αρκετά ταλαντούχος για την θέση 4. Για τον Σέρτζιο Σκαριόλο, όμως, είναι υπέρ απαραίτητος, στην μετά Γκασόλ εποχή. Θα’ χει ενδιαφέρον να δούμε αν η παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του εν’ όψει της δεύτερης του σεζόν στο Χιούστον.
ΦΡΑΝΖ ΒΑΓΚΝΕΡ: Σε αντίθεση με τον αδερφό του Μό, o οποίος στο Ευρωμπάσκετ Νέων του Ηρακλείου του 2017 είχε μια πολύ «θορυβώδη» παρουσία με 16,1 πόντους μέσο όρο και συνεχείς… διαμαρτυρίες σε διαιτητές και συμπαίκτες, ο Φρανζ ήταν πολύ πιο… ήσυχος στον Βόλο δύο χρόνια αργότερα.
Είχε 13 πόντους μέσο όρο, σουτάροντας με το αποκαρδιωτικό 12,5% πίσω από τα 6.75…
Ο «ζωντανός θρύλος» και προπονητής του πανεπιστημίου Μίσιγκαν Τζουάν Χάουαρντ είχε φύγει μάλλον… σκεπτικός από τη πόλη της Θεσσαλίας, αφού περίμενε να δει πολύ περισσότερα από τον παίκτη που είχε «κλέψει» από την Άλμπα Βερολίνου. Ο Βάγκνερ, βέβαια, γρήγορα τον δικαίωσε, καθώς στην πρώτη του χρονιά στους Wolverines, έγραψε 11,6 πόντους με 31% στα τρίποντα και την δεύτερη ανέβασε τα νούμερα του σε 12,5 και 34,3% αντίστοιχα. Δικαιωμένοι νιώθουν και οι Ορλάντο Μάτζικ οι οποίοι τον επέλεξαν στο Νο8 του ντραφτ του 2021 και ως ρούκι στο ΝΒΑ είχε τον διόλου αξιοσέβαστο μέσο όρο των 15,3 πόντων με το εξαιρετικό 35,4% πίσω από τα 7.25. Στα φιλικά, αλλά και στον αγώνα των προκριματικών με την Σουηδία, έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει το «αντίβαρο» στην… τρέλα του Ντένις Σρέντερ, καθώς ήταν… οικονομικά ουσιαστικός, αλλά και παραγωγικός σε τομείς όπως τα ριμπάουντ και οι ασίστ. Σίγουρα αποτελεί το πιο αξιόπιστο χαρτί στην τράπουλα του Γκόρντον Χέρμπερτ, έστω κι αν μόλις στις 27 Αυγούστου συμπλήρωσε το 21ο έτος της ηλικίας του !
ΧΑΙΜΕ ΠΡΑΝΤΙΓΙΑ: Στον Βόλο βρέθηκε στην σκιά του Αλντάμα και του Γκαρούμπα, με αποτέλεσμα λίγοι να δώσουν προσοχή στην περίπτωση του. Άλλωστε ούτε οι επιδόσεις του τον βοήθησαν (7,6 πόντοι και 4,4 ριμπάουντ), ούτε η σωματοδομή του, καθώς κουβαλούσε μερικά παραπανίσια κιλά. Ο Χαιμέ Πραντίγια, όμως, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια από το Ευρωμπάσκετ του 2019, μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο από όλα τα στελέχη εκείνης της ομάδας. Ναι μεν δεν παίζει στο ΝΒΑ, πλην όμως έχει εξελιχθεί σε σημαντικό στέλεχος της Ευρωλιγκάτης Βαλένθια, αλλά και σε πενταδάτο της furia roja. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο τον ξεκινάει στο 4 και ο 21χρονος φόργουορντ κάνει ότι καλύτερο μπορεί, όπως έδειξε και στον αγώνα των προκριματικών με την Ισλανδία. Ασφαλώς ο αντίπαλος ήταν εξαιρετικά αδύναμος, αλλά τούτο δεν αναιρεί την στιβαρή παρουσία του Πραντίγια, ο οποίος ως βασικός είχε 14 πόντους με 6/6 δίποντα και 2/2 βολές, αλλά και πέντε ριμπάουντ!
Σίγουρα δεν είναι ο παίκτης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αλλά η παρουσία του θα είναι κομβική, ώστε οι Ισπανοί να βρεθούν και πάλι στο βάθρο.
ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ: ΣΑΝΤΙ ΑΛΝΤΑΜΑ
Το Ευρωμπάσκετ του Βόλου, έδωσε την ευκαιρία στον Αλντάμα να προκαλέσει το ενδιαφέρον των σκάουτ του ΝΒΑ, οι οποίοι λίγο πολύ τον είχαν «ξεγραμμένο». Κι αυτό διότι ο νυν παίκτης των Γκρίζλις, στα πρώτα του βήματα είχε απορρίψει προτάσεις από την Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ και την Γκραν Κανάρια, ώστε να παίξει στην Ακαδημία Καντέρμπουρι και να είναι κοντά στο σπίτι του στο (ωραιότατο) Λας Πάλμας. Είχε θεωρηθεί «soft» και ενισχύθηκε αυτή η αντίληψη από την επιλογή του να αποδεχθεί την υποτροφία από το άσημο πανεπιστήμιο Λογιόλα Μέριλαντ, λόγω της φιλικής σχέσης που είχε ο πατέρας του με τον Σέρβο βοηθό του συγκεκριμένου πανεπιστημίου Ίβο Σίμοβιτς.
Στον Βόλο, πήρε τα ηνία του ηγέτη από τον Γκαρούμπα στα νοκ-άουτ παιχνίδια της τελικής φάσης και οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ισπανία στο χρυσό μετάλλιο. Έκτοτε η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική και στο φετινό Ευρωμπάσκετ, θα μπορούσε να προσφέρει πολλές λύσεις με το αξιόπιστο περιφερειακό του σουτ, αλλά η βούληση των Γκρίζλις ήταν διαφορετική…